Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του Eurogroup εξέφρασε στην Βουλή ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας διακηρύσσοντας ότι κλείνει ο κύκλος της λιτότητας και κάνοντας γνωστό ότι μέτρα και αντίμετρα θα ψηφιστούν ταυτόχρονα. «Η χώρα θα βγει από την κρίση γιατί είμαστε αποφασισμένοι να βγει η χώρα από την κρίση», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντη σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup για τις οποίες είπε ότι «δεν θριαμβολογούμε αλλά δεν μπορούμε να κρύβουμε και την ικανοποίησή μας γιατί για πρώτη φορά ακούμε για την ανάγκη να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος της λιτότητας», ενώ προσδιόρισε το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι τις 20 Μαρτίου.

Αν και στα υπουργικά έδρανα βρίσκονταν αρκετοί υπουργοί, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Ευ. Τσακαλώτος δεν ήταν εκεί παρά το γεγονός ότι η ερώτηση που συζητείτο αφορούσε το μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup, στην οποία ο ίδιος συμμετείχε. Παρά ταύτα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εξαιρετική επιτυχία της διαπραγματευτικής ομάδας» και έδωσε τα εύσημά του τόσο στον κ. Τσακαλώτο, όσο και στον αναπληρωτή του Γ. Χουλιαράκη. «Υπάρχει ακόμα δρόμος μπροστά μας, όμως δεν κρύβω ούτε θέλω να είμαι φειδωλός στις δηλώσεις μου και στην απόδοση των ευσήμων σε Τσακαλώτο και Χουλιαράκη», είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αρχική εκκωφαντική σιγή που τήρησε ο υπουργός Οικονομικών από το Eurogroupτης περασμένης Δευτέρας μέχρι την εμφάνισή του στην Βουλή χθες, Πέμπτη. Κατηγόρησε δε τον επικοινωνιακό μηχανισμό της ΝΔ διότι «ανακάλυψαν ότι δήθεν ο Τσακαλώτος είναι κρυμμένος και ψάχνανε να τον βρουν», διερωτώμενος μάλιστα αν απευθύνθηκαν για αυτό στην Νικολούλη ή τον Χαρδαβέλα!

«Αντιπατριωτική η στάση Μητσοτάκη»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη αν και απαντούσε στον κ. Λεβέντη. «Είμαστε αποφασισμένοι να σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης μόνοι μας δίνοντας μάχη να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια και κρινόμαστε, αλλά κρίνεται και η αντιπολίτευση για την στάση της», την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «αντιπατριωτική». Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε μια γερμανική λέξη -φρέτσνταμ- η οποία δεν έχει την αντίστοιχή της στην ελληνική γλώσσα και σημαίνει «ντροπή για κάτι που κάνει κάποιος άλλος», όπως είπε στοχοποιώντας τον κ. Μητσοτάκη για το ταξίδι του στο Βερολίνο πριν το Eurogroup, στάση που αποκάλεσε ο πρωθυπουργός «αντιπατριωτική». «Θα έχανε ή θα κέρδιζε το πολιτικό σύστημα της χώρας αν στην πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση έβγαινε και έλεγε διαφωνώ με την κυβέρνηση, τα έχει κάνει λάθος, αλλά στηρίζω την εθνική προσπάθεια για να μην επιβληθούν νέα μέτρα;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ ότι με την στάση του δεν βοήθησε να υπάρξει ένα εθνικό μέτωπο στην διαπραγμάτευση. Του καταλόγισε δε «πάθος για επιστροφή στην εξουσία», το οποίο «είναι ισχυρότερο από το πατριωτικό καθήκον» και ότι προτιμά να κρύβεται και να σιωπά μετά τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup. «Η αφωνία σας και το έλλειμμα στρατηγικής είναι φανερό. Θα είμαι εδώ και για τον κ. Μητσοτάκη. Ο ίδιος έχει κρυφτεί αυτές τις μέρες», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης που πρωταγωνίστησε στα καταστροφολογικά σενάρια δεν μιλάει». Δεν μπορούσε να κάνει μια γραπτή δήλωση; Αν ο αρχηγός σας, που το έβαλε στα πόδια, βρεθεί εδώ, θα μείνω μέχρι το βράδυ να του απαντήσω», είπε στους αντιδρώντες βουλευτές της ΝΔ.

Ο «έντιμος συμβιβασμός»

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για έναν «έντιμο συμβιβασμό» ο οποίος επιτεύχθηκε μεταξύ Ελλάδας και εταίρων στην κατεύθυνση «να αφήσουμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας και να επανακαθορίσουμε προτεραιότητες σε πολιτικές που πρέπει να ενισχύουν την παραγωγή νέου πλούτου, τις επενδύσεις και τηνεργασία» και διευκρίνισε ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από το 2019 υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν μηδενική δημοσιονομική επίπτωση. Όσον αφορά την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ότι τα λεγόμενα αντίμετρα θα είναι υποσχέσεις που δεν θα εφαρμοστούν ποτέ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι τόσο τα μέτρα όσο και τα αντίμετρα «θα ψηφιστούν ταυτόχρονα και κανένα από αυτά δεν θα τελεί υπό αίρεση» και θα έχουν ημερομηνία έναρξης εφαρμογής την 1.1.2019. Επικαλέστηκε δε τον κ. Τσακαλώτο ο οποίος είπε στην Βουλή ότι το κλειδί είναι η φράση του επιτρόπου Μοσκοβισί που είπε ότι τα μέτρα θα έχουν net, δηλαδή καθαρό, μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και επιβάρυνση.

«Δεν υπάρχει καμία αίρεση. Ο δημοσιονομικός χώρος αφορά τις προβλέψεις και όχι τα αποτελέσματα», επέμεινε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή η Κομισιόν προβλέπει, ως έχει σήμερα, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, που μεταφέρεται και στο 2019, θα είναι 3,5%. «Επομένως κάθε επιπλέον μέτρο δημιουργεί τον αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο για ελάφρυνση. Αν υπάρξουν μέτρα 1% του ΑΕΠ, αυτομάτως δημιουργείται ισόποσος χώρος 1% του ΑΕΠ για μέτρα ελάφρυνσης», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Επί της αρχής συμφωνία

Αναφερθείς εξάλλου στην «επί της αρχής συμφωνία» του Eurogroup, είπε ότι δεν είναι συνηθισμένη καθώς για πρώτη φορά αποφασίστηκε όχι μόνο να παίρνουν αλλά και να δίνουν. «Η δουλειά που γίνεται αποδίδει καρπούς», σημείωσε, ενώ ως βάση για το αποτέλεσμα είπε ότι είναι, κάτι που έγινε παραδεκτό από όλους, ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται και η οικονομία ανακάμπτει σταθερά. Η μη ενεργοποίηση του περιβόητου «κόφτη» αλλά η ενεργοποίηση του «δότη», η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος («θα υπερβούμε το 2% για το 2016», είπε), οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αποτελούν την βάση «πάνω στην οποία διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς την αποδοχή παράλογων απαιτήσεων», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Και τόνισε ότι η πορεία της οικονομίας «όχι μόνο δεν δικαιολογεί την λήψη μέτρων λιτότητας αλλά θα αποτελούσε φραγμό στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας».

«Ούτε ένα ευρώ μέτρα»

«Αυτή η θέση, ότι δεν θα δεχθούμε ούτε ένα ευρώ μέτρα λιτότητας, για την οποία με λοιδορήσατε, με είπατε ψεύτη, έγινε σεβαστή από όλους. Σεβάστηκαν τους αριθμούς, τις επιδόσεις, ως αποτέλεσμα των θυσιών των πολιτών. Υπήρξε σημαντική μεταστροφή όλων των πλευρών στην κατεύθυνση της υπέρβασης της λιτότητας και της επικέντρωσης στην αλλαγή του μίγματος πολιτικής», πρόσθεσε. Και διευκρίνισε ότι η μεταστροφή αυτή δημιουργεί άλλο ένα δεδομένο: «ότι δεν υπάρχει πλέον η παράλογη απαίτηση που υπάρχει από τα Χριστούγεννα του 2015 για επιπλέον μέτρα λιτότητας 2% του ΑΕΠ, 3,6 δις. ευρώ.»«Οι όποιες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από το 2019 υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν μηδενική δημοσιονομική επίπτωση. Για κάθε ευρώ πιθανής επιβάρυνσης από τις διαρθρωτικές αλλαγές που εμείς δεν είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, θα υπάρχει και ένα ευρώ αντίστοιχης ελάφρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς», σημείωσε. Επίσης έκανε λόγο για δυνατότητα επιστροφής στην εργασιακή κανονικότητα πριν το τέλος του προγράμματος, ενώ σχετικά με την απόλυτη προϋπόθεση της τάχιστης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, διαβεβαίωσε ότι «έχουμε απόλυτη συναίσθηση του χρονικού ορίζοντα που θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση». «Όμως είναι εξίσου σημαντικό με το πότε και το πώς θα κλείσει», επισήμανε, τονίζοντας ότι πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα το επόμενο διάστημα για μια τελική προωθητική συμφωνία. «Έτοιμοι να συζητήσουμε για τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά την λήξη του προγράμματος», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι προτάσεις όπως αυτές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για πλεονάσματα 3,5% για μια δεκαετία «ήρθε η ώρα να φύγουν από το τραπέζι». Ενώ κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις σε διάλογο: «Είμαστε ανοικτοί να κουβεντιάσουμε. Για τα μέτρα και τα αντίμετρα να το κουβεντιάσουμε. Αντί να συζητάμε σαχλαμάρες και κουτσομπολιά για τα πρωινάδικα για το πού είναι ο Τσακαλώτος, να συζητήσουμε με ποιό τρόπο, σε αυτό το πλαίσιο συμφωνίας, να έχουμε δικαιότερη κατανομή των βαρών».