Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «πολιτικής αγιοποίησης» του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Και μπορεί η Κυριακή της Ορθοδοξίας, ημέρα που γιορτάζεται η αναστήλωση των εικόνων στο Βυζάντιο, να απέχει λίγα εικοσιτετράωρα, όμως στην Κεντροδεξιά η αναστήλωση των εικόνων του καραμανλισμού έγινε το τελευταίο διάστημα με κάθε επισημότητα και με πληθώρα σχολίων και δημοσιευμάτων.
Μέσα από δύο συμβολικές εκδηλώσεις εστάλη το μήνυμα σε πολλές πλευρές εσωκομματικά, ότι ο καραμανλισμός είναι η κυρίαρχη τάση στην Κεντροδεξιά και η οικογένεια Καραμανλή κατέχει το οικόσημο της παράταξης. Στο πλαίσιο αυτό εξελίσσεται και ο… πολιτικός εξαγνισμός της περιόδου πρωθυπουργίας του κ. Καραμανλή, πάντα με το βλέμμα στο μέλλον.

«Αθώος» για το χρέος
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πριν από περίπου έναν μήνα, έγινε μια εκδήλωση με αφορμή την αγγλόφωνη έκδοση ενός βιβλίου, στο οποίο οι συγγραφείς (Παντελής Σκλιάς και Σπύρος Ρουκανάς) αποδίδουν την έκρηξη του δημοσίου χρέους στις κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ την περίοδο του Κώστα Σημίτη.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, έγινε άλλη μια εκδήλωση για την παρουσίαση ενός άλλου βιβλίου από τον αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννη Σταμούλη και τον απόστρατο αξιωματικό και εμπειρογνώμονα Νίκο Διαμαντή με τίτλο «Οι Ασύμμετρες Πυρκαγιές του 2007 στην Ελλάδα», όπου έγινε συνδυασμός της καταστροφικής πύρινης λαίλαπας με ξένες δυνάμεις, το σχέδιο «Πυθία» περί «δολοφονίας» του κ. Καραμανλή, κ.ά.
Μάλιστα, παρουσία και πρώην υπουργών, όπως οι Θόδωρος Ρουσόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Βύρων Πολύδωρας, έγινε συζήτηση από ορισμένους και για το πρωτοσέλιδο του «Βήματος» το καλοκαίρι του 2007, όπου πάνω από τον κεντρικό τίτλο «Η Αθήνα σε κλοιό φωτιάς και καπνού» υπάρχει μια άλλη είδηση με μικρότερα γράμματα: «Αμερικανική δυσφορία για τον νέο αγωγό αερίου».
Το κεντρικό πρόσωπο σε αυτές τις συνάξεις ήταν ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, που με την παρουσία του θέλησε να στείλει πολιτικά μηνύματα και να δηλώσει «παρών», προκαλώντας ποικίλα σχόλια και ερμηνείες.
Αυτή η κίνηση έγινε σε μια χρονική στιγμή που ο έτερος πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κινείται έντονα και δείχνει ότι επενδύει στην πολιτική δικαίωση της διακυβέρνησής του (2012-2014) και μέσω συνεντεύξεων, δηλώσεων, διαρροών σε ΜΜΕ και εμφανίσεων σε εκδηλώσεις, όπως π.χ. στην κοπή της πίτας του Αδ. Γεωργιάδη.
Μέσω αυτών των δύο βιβλίων επιχειρείται η «αποκατάσταση», κατά τους καραμανλικούς (σ.σ.: ακόμα και εντός της ΝΔ ορισμένοι θιασώτες της προεδρίας Μητσοτάκη μιλάνε για λάτρεις της συνωμοσιολογίας), της περιόδου διακυβέρνησης υπό τον κ. Καραμανλή, την επιστροφή του οποίου πάρα πολλοί ονειρεύονται, αλλά στον θώκο του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα, με διευρυμένο ρόλο και αυξημένες αρμοδιότητες από ό,τι έχει σήμερα ο επίσης καραμανλικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Ακολούθησε ένα άρθρο στην εφημερίδα «Δημοκρατία» του πρώην γενικού γραμματέα Γιώργου Κουρή επί κυβερνήσεων Καραμανλή, που υποστήριξε ότι η «μαύρη τρύπα» που δημιουργήθηκε στο δημόσιο χρέος κατά την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή δεν ήταν 119,6 δισ. ευρώ, αλλά μόνο 26,8 δισ. ευρώ, ενώ επεσήμανε πως η διόγκωση του δημοσίου χρέους ήταν έργο των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ.
Σε αυτό το κλίμα μεγάλη ένταση υπήρξε στο παρασκήνιο και με το προ ημερών πρωτοσέλιδο της «Εστίας», όπου γινόταν αναφορά σε παρότρυνση που δέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να στηρίξει η ΝΔ τα μέτρα που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση. Η ηγεσία της ΝΔ φέρεται να ενοχλήθηκε, ειδικά μετά και την υποστήριξη του πρωτοσέλιδου από τον διευθυντή της, τον καραμανλικό Μανώλη Κοττάκη, στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» της ΕΡΤ, την οποία έχει στο στόχαστρο η Πειραιώς.
Ο Αδωνις στόχος
Η πλευρά των καραμανλικών δίνει μάχη για να διαφυλάξει τα καραμανλικά «ιερά και όσια» της παράταξης και κυρίως να προστατεύσει το όνομα του πρώην Πρωθυπουργού. Γι’ αυτό και βάλλει κατά πάντων, όταν διαπιστώνει ότι πλήττεται ο κ. Καραμανλής, ενώ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η προ ημερών επίθεση που δέχθηκε από καραμανλικής επιρροής sites και blogs ο Αδωνις Γεωργιάδης, για τον οποίο τονίζουν με οργή: «Ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη».
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ αποτελεί πλέον το «κόκκινο πανί» γιατί προ ημερών προέβαλλε στο τουίτερ και συστήνει να διαβαστεί κείμενο (με τίτλο: «Η σκευωρία του εθνικού νομίσματος και το σαμποτάζ στη Δημοκρατία») που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του «Βήματος», με το οποίο ασκείται έντονη κριτική στους κ.κ. Παυλόπουλο και Καραμανλή και αναφέρεται στην πολιτική τους σχέση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Αυτή η ανάρτηση εξόργισε το καραμανλικό σύστημα εξουσίας που έχει δώσει μάχη τους προηγούμενους μήνες να ακυρώσει τα σενάρια είτε για επαφές του κ. Καραμανλή με τον κ. Τσίπρα, είτε για παρασκηνιακή διακριτική στήριξή του, όχι ευθέως, αλλά μέσω διαφόρων προσώπων, όπως του κ. Παυλόπουλου.
«Μαζέψτε τον» ήταν το μήνυμα που εστάλη από την πλευρά των καραμανλικών στη σημερινή ηγεσία της ΝΔ, ενώ αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών έγινε και η Ντόρα Μπακογιάννη. Η τομεάρχης Ανάπτυξης, που εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει μια σταθερή σχέση εμπιστοσύνης με τον κ. Καραμανλή, που διατηρήθηκε ακόμα και όταν το 2009, η πλειοψηφία του καραμανλικού συστήματος, με τις πολιτικές ευλογίες δύο βαρόνων της Κεντροδεξιάς, του Αχιλλέα Καραμανλή και του Πέτρου Μολυβιάτη, βοήθησε να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ ο κ. Σαμαράς, ακούει πολλά παράπονα για τον κ. Γεωργιάδη το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ζύμωση μεταξύ μικρής ομάδας καραμανλικών βουλευτών –πολλοί αποφεύγουν να μιλούν συνειδητά επειδή είναι τομεάρχες –και ετοιμάζονται να παρέμβουν σε συνεδρίαση της ΚΟ, όπου και αναμένεται να θέσουν ζήτημα για τον τρόπο που κινείται ο κ. Γεωργιάδης.
Επίσης μιλούν και για το γεγονός ότι υπερπροβάλλεται το σκληρό δεξιό προσωπείο της ΝΔ. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον στρατηγικό στόχο του Κυριάκου να πείσει τμήματα της κοινωνίας μετριοπαθή, κεντρώα και φιλελεύθερα» λένε, και δεν διστάζουν να σημειώσουν ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει στόχο να καταστεί η νέα δυνατή εσωκομματική ομάδα, ενώ ορισμένοι με αρκετή δόση υπερβολής λένε ότι θέλει να δημιουργήσει κόμμα στα δεξιά της ΝΔ.
Η κριτική αυτή αντικρούεται από υποστηρικτές του κ. Γεωργιάδη, μεταξύ αυτών και προσώπων που κινούνται στην ηγετική ομάδα της ΝΔ, που τονίζουν με έμφαση: «Μακάρι να είχαμε 10 στελέχη σαν τον Αδωνι. Ο κόσμος θέλει κάποιον να τα λέει, έστω και με υπερβολές…».
Στο τραπέζι μάλιστα έχει πέσει και πρόταση, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα που κατά τους καραμανλικούς υπάρχει με τον κ. Γεωργιάδη, διότι η πλευρά Σαμαρά υποστηρίζει με πάθος την πολιτική του Μεσσήνιου, να καταργηθούν οι θέσεις των αντιπροέδρων.
Ο κ. Μητσοτάκης, που λειτουργεί «πυροσβεστικά» μέχρι στιγμής, δεν φέρεται διατεθειμένος να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση, είτε αλλαγής, είτε κατάργησης των θέσεων, είτε αύξησής τους. «Είμαστε μεγάλο κόμμα και οι απόψεις αυτές πρέπει να είναι ανεκτές και πρέπει να μάθουμε να ζούμε και με τη διαφορετική άποψη» είναι η θέση του κ. Μητσοτάκη.
Σαμαρικοί στην επίθεση
Σε αυτό το κλίμα της «αγιοποίησης» του κ. Καραμανλή για τα εσωκομματικά δεδομένα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επίθεση που δέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός από υποστηρικτές του κ. Σαμαρά. Μάλιστα, προ ημερών υπήρξαν κείμενα σε φιλικά προς τον κ. Σαμαρά sites και blogs, όπως π.χ. στο Antinews, όπου υπήρξε ολομέτωπη επίθεση στον κ. Καραμανλή με την εξής αναφορά: «Είναι ίσως η μοναδική περίπτωση πρώην πρωθυπουργού που δοξάζεται διά της απουσίας του και αφωνίας του… Ούτε ο Σημίτης, ούτε ο Παπανδρέου, ούτε βεβαίως και ο Σαμαράς επεδίωξαν, σε καμιά περίπτωση, να ακούγονται για ψύλλου πήδημα. Οταν έχουν να κάνουν μια πολιτική παρέμβαση, την κάνουν, ασχέτως αν έχουν δίκιο, αν συμφωνεί ο κόσμος μαζί τους ή αν έχουν εν πάση περιπτώσει δικαίωμα διά να ομιλούν. Βγαίνουν, κάνουν δηλώσεις, ομιλίες, εξοργίζονται ή χαίρονται φανερά, και όχι στα κρυφά, όχι πίσω από τις κουρτίνες ενός ξενοδοχείου, μιας ταβέρνας ή ενός σπιτιού όπου γίνονται μυστικά δείπνα». Αρκετά σαμαρικά στελέχη τονίζουν ότι αυτή η υπερπροβολή του κ. Καραμανλή πρέπει να προβληματίσει τη ΝΔ για το ποιος είναι ο στόχος.
Εσωκομματικά πυρά για στρατηγική και μέτρα

Το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης των πρόωρων εκλογών έφερε στο επίκεντρο της εσωκομματικής συζήτησης το θέμα της στρατηγικής της ΝΔ, και δεν είναι λίγοι οι καραμανλικοί που βάλλουν ευθέως κατά του επικεφαλής του επικοινωνιακού και στρατηγικού σχεδιασμού του κόμματος Τάκη Θεοδωρικάκου. Πριν από έξι δεκαετίες, ο Γουίνστον Τσόρτσιλ είχε πει: «Οσο ωραία κι αν είναι η στρατηγική, θα πρέπει κάπου-κάπου να βλέπουμε και τα αποτελέσματα».

Μόνο που στην ηγετική ομάδα της ΝΔ επιμένουν ότι η στρατηγική τους δεν είναι μόνο… «ωραία», αλλά είναι και αποτελεσματική, εκτίμηση που ήδη αμφισβητείται από σημαντικό τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ομάδα βουλευτών και στελεχών ρίχνει στην «κομματική πυρά» τον κ. Θεοδωρικάκο, θεωρώντας τον ως βασικό υπεύθυνο για τη διαμόρφωση της στρατηγικής της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 2-3 βουλευτές που είναι έτοιμοι δημόσια να ασκήσουν κριτική ονομαστικά κατά του κ. Θεοδωρικάκου.

Είναι ενδεικτικό ότι, παρά την γκρίνια που υπάρχει για τη στρατηγική του κόμματος, η ηγεσία φρόντισε και την περασμένη Πέμπτη έσπευσε να στείλει μήνυμα υπεραμυνόμενος του αιτήματος του κ. Μητσοτάκη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Αν το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές πέρυσι τον Μάρτιο είχε γίνει αποδεκτό, η χώρα θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που είναι τώρα» είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κικίλιας, προκαλώντας αρνητικά σχόλια από την ομάδα των καραμανλικών.
Ενα άλλο θέμα που αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές της ΚΟ είναι η τελική στάση του κόμματος όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας για τα μέτρα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν βουλευτές που υποστηρίζουν ότι ένα φιλελεύθερο κόμμα δεν μπορεί να μη στηρίξει μέτρα που αποτελούν μεταρρυθμίσεις (αγορά εργασίας, κ.ά.) και μέτρα (αντισταθμιστικά) που συνιστούν φοροελαφρύνσεις. Παράλληλα, αναφέρουν ότι δεν πρέπει να ψηφίσει εκείνα τα μέτρα που είναι υφεσιακά, όπως η μείωση του αφορολογήτου ή η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Η ηγεσία της ΝΔ αντικρούει ότι υπάρχει ζήτημα με τη στρατηγική της και θεωρεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βλάπτει τη χώρα, ζημιώνει την οικονομία και εμπαίζει τους πολίτες και κάνει την αντεπίθεσή της με αφορμή τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup. Η ηγετική ομάδα διαμηνύει ότι «τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια» και δηλώνει πως η αλήθεια είναι ότι: α) συμφωνία δεν υπήρξε,
β) άλλη μια ημερομηνία-ορόσημο πέρασε, γ) είναι απροσδιόριστος ο χρόνος ολοκλήρωσης της συμφωνίας, δ) όλα παραπέμπονται για το μέλλον, ε) συμφωνήθηκε απλώς η παράταση της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης και άρα και η παράταση της εκκρεμότητας, στ) δεν υπήρξε ούτε πολιτική συμφωνία, ζ) η επιστροφή των θεσμών συνοδεύεται από πρόσθετες υποχωρήσεις και διαπραγματευτικές ήττες της κυβέρνησης και η) η «κυβέρνηση των προθύμων» συμφώνησε σε όλα όσα υποτίθεται ότι αντιστεκόταν: σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μακρά περίοδο, ενώ μέχρι πρόσφατα υποστήριζε ότι αυτά δεν «βγαίνουν», και στην άμεση νομοθέτηση μέτρων για τα επόμενα χρόνια, ενώ μέχρι πρόσφατα υποστήριζε ότι αυτή είναι αντισυνταγματική πράξη.
Σύμφωνα με το ηγετικό επιτελείο της ΝΔ η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει, γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση η χώρα οδηγείται σε χρεοκοπία και μάλιστα φέρουν προ των ευθυνών τους την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, με την επισήμανση ότι δεν μπορεί να αφήσει να παιχτούν και τα επόμενα επεισόδια. «Την αποκλειστική ευθύνη για την τύχη της αξιολόγησης, το σύνολο των μέτρων και τις συνέπειές τους φέρουν ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνησή του και οι βουλευτές του» μεταδίδεται από την Πειραιώς, από όπου εκπέμπεται και το μήνυμα ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει τα νέα μέτρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ