Στο Βόρειο Αιγαίου, μεταξύ της Θάσου, της Σαμοθράκης και της Λήμνου έστειλε η Αγκυρα το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ».

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο σταθμός Σμύρνης της Υπηρεσίας Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας του τουρκικού Ναυτικού εξέδωσε ενημερωτική οδηγία (NAVTEX 244/17), με την οποία ενημέρωνε τους ναυτιλομένους για τη διεξαγωγή ερευνών στη συγκεκριμένη περιοχή για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Σε απάντηση, η ελληνική πλευρά εξέδωσε δική της οδηγία (NAVTEX 40/17) από τον σταθμό της Λήμνο στην οποία αναφέρεται ότι ο τουρκικός σταθμός της Σμύρνης δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκδώσει την συγκεκριμένη ΝAVTEX με αριθμό 244/17 γιατί η περιοχή ερευνών ανήκει σε ελληνική αρμοδιότητα.

Η κίνηση της Τουρκίας έρχεται στη συνέχεια των καθημερινών επεισοδίων στα Ίμια μεταξύ των σκαφών της τουρκικής Ακτοφυλακής και του Λιμενικου Σώματος, σε μία προσπάθεια της Αγκυρας να κλιμακώσει την ένταση, δημιουργώντας τετελεσμένα όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.

Δείτε στον χάρτη που δημοσιεύει το in.gr πού κινείται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος (κάντε κλικ για να δείτε το χάρτη σε μεγέθυνση):