Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να επιταχύνει τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης από τη στιγμή που οι θεσμοί επιστρέψουν στην Αθήνα, έτσι ώστε να επωφεληθεί από τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Ο υπουργός μίλησε στο Bloomberg TV για την πολυσυζητημένη συμφωνία στο Εurogroup αλλά και για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

«Οι καθυστερήσεις δεν βοηθούν και κυρίως δεν βοηθούν την ανάκαμψη της ίδιας της ελληνικής οικονομίας,» δήλωσε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι «υπάρχει ένα ισχυρό και κοινό συμφέρον για γρήγορη προώθηση της διαδικασίας, για να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα και να αρχίσει και πάλι να κινείται η οικονομία κινείται«.
Ο κ. Γεωργιάδης απέρριψε επίσης τις θεωρίες ότι οι εκλογές στην Ευρώπη μπορεί να επηρεάσουν τη διαδικασία: «Ο εκλογικός κύκλος είναι ένας παράγοντας, αλλά αυτό που μας απασχολεί κατά κύριο λόγο είναι να υπάρχει πραγματική πρόοδος επί του εδάφους, η οποία θα επιτρέψει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία», είπε συγκεκριμένα
Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό, όλοι θα επωφεληθούν από μια ταχεία διαδικασία: «Νομίζω ότι κανείς δεν θέλει να περιμένει μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Λάβαμε μια πραγματικά μια καλή απόφαση στο Eurogroup, τα θεσμικά όργανα θα επιστρέψουν στην Αθήνα, η αναθεώρηση ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί σύντομα. Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά πως η Ελλάδα χρειάζεται αποκατάσταση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης, δεν μπορούμε να περιμένουμε έως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, όχι γιατί έχουμε λήξεις χρέους προς εξυπηρέτηση, αλλά επειδή η πραγματική οικονομία είναι πρέπει και επιθυμεί να απαλλαγεί από αυτή την αβεβαιότητα και να αρχίσει να κινείται και πάλι».

Σταθερή η πρόοδος της κυπριακής οικονομίας
Όσον αφορά την κυπριακή οικονομία, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «εμείς σημειώνουμε σταθερή πρόοδο και έχουμε ήδη δει αναβαθμίσεις. Η κυπριακή οικονομία έχει μια αξιοπρόσεκτη ανάκαμψη, έχουμε ανάπτυξη με ρυθμό κοντά στο 3% του ΑΕΠ, έχουμε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ο τραπεζικός τομέας έχει επιδιορθωθεί, ο ELA έχει εξοφληθεί πλήρως και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συν το χρόνω θα μειωθούν «.
Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι για τη μείωση των NPL «υπάρχει δουλειά σε εξέλιξη» και τόνισε ότι «είμαστε πεπεισμένοι πως θα επιτευχθεί περαιτέρω βελτίωση». Τόνισε επίσης ότι «οι αγορές είναι μπροστά από τους οργανισμούς αξιολόγησης» και πως η Κύπρος έχει δημιουργήσει βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές.