Η Τουρκία «κόντεψε να πατήσει την κόκκινη γραμμή» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το πρωί της Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου, όταν τουρκικό πλοίο έκανε βολές στο Φαρμακονήσι.

Αυτό δήλωσε -μιλώντας στον ΣΚΑΙ- ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καλώντας την Άγκυρα να «ξανασκεφτεί τέτοια παιχνίδια».

Σχολιάζοντας το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι επρόκειτο για
μια «σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» και προειδοποίησε την Άγκυρα πως «πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα είμαστε πάντοτε ανεκτικοί και η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή».

«Έχω χαρακτηρίσει την Τουρκία εδώ και ενάμισι χρόνο ως μία νευρική δύναμη, μία δύναμη δηλαδή που όπως στον 19ο αιώνα η μετα-Μπισμαρκική Γερμανία είχε γίνει νευρική και δεν κρατούσε ισορροπίες με το περιβάλλον της», είπε ο υπουργός και συνέχισε:

«Κάποιοι στην Τουρκία νομίζουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελούσε μία Συρία ή ένα Ιράκ. Το παιχνίδι, που έγινε στο Φαρμακονήσι δεν είναι παιχνίδι, παρά μόνο σε εισαγωγικά. Είναι μία σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και νομίζω πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα είμαστε πάντοτε ανεχτικοί και η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή.»

Σε ερώτηση εάν έχει «βαλτώσει» η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι «είναι κακό όταν βαλτώνει η διαδικασία και πρέπει να την κρατήσουμε ζωντανή. Για αυτό συμφώνησα και για μία δεύτερη διεθνή διάσκεψη, που πρότειναν οι δύο συνομιλητές στην Κύπρο, δηλαδή ο κ. Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο κ. Ακιντζί, εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής κοινότητας, παρόλο που πιστεύω ότι μέχρι να γίνει το Δημοψήφισμα θα είναι δύσκολο για την Τουρκία να καταλήξει εάν θέλει να κάνει συμβιβασμό ή όχι.»

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, σημείωσε πως «το ζήτημα της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων και του συστήματος των εγγυήσεων, είναι για την Τουρκία, το πιο αδύναμο της σημείο για την Κύπρο. Όπως είπε, είναι ένα σημείο – το οποίο ή θα κάνει έναν ουσιαστικό, πραγματικό συμβιβασμό και παραχωρήσεις ή θα της βγει ως το σημείο που θα σπάσει η διαπραγμάτευση.

Στην ερώτηση για τα αίτια που οι ελληνικές αρχές άφησαν το ελικόπτερο με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς να μπουν στη χώρα, απάντησε:

«Οι αρμόδιες Υπηρεσίες στην περιοχή της Βορείου Ελλάδος που πέρασε το ελικόπτερο αν ήξεραν τι είχε μέσα το ελικόπτερο και ποια θα ήταν η συνέχεια δεν θα το άφηναν να περάσει. Αλλά φαντάζομαι ότι αιφνιδιάστηκαν από το ότι κατέβηκε ένα ελικόπτερο στην ελληνική γη και είχε μέσα τους οκτώ αξιωματικούς, οι οποίοι θεωρούν τον εαυτό τους διωκόμενο από την τουρκική πολιτεία κι έτσι έκριναν και τα ελληνικά δικαστήρια, ενώ η τουρκική πολιτεία λέει ότι είναι εμπλεκόμενοι στο ίδιο το πραξικόπημα».

Σχετικά με τις πιέσεις για την έκδοσή τους στην Τουρκία, ο Νίκος Κοτζιάς είπε: «Οι Τούρκοι -όπως δικαιούται κάθε πλευρά που κατηγορεί την άλλη-, χρησιμοποιούν και αξιοποιούν όλα τα νομικά μέσα προκειμένου να συνεχίσει η κρίση γύρω από αυτούς τους ανθρώπους. Και νομίζω η ελληνική δικαιοσύνη ό,τι νέο στοιχείο της δώσει η τουρκική πλευρά, θα το λάβει υπόψη της και θα κρίνει ανάλογα.»