«Η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup κατέληξε σε μια καταρχήν συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους επικεφαλής των θεσμών» ανέφερε κατά την αρχική τοποθέτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα για να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) το ταχύτερο δυνατόν, ενώ τόνισε ότι «η θέση της κυβέρνησης για ούτε €1 επιπλέον λιτότητα έγινε σεβαστή και αποδεκτή από όλους: για κάθε €1 επιβάρυνσης θα υπάρχει €1 ελάφρυνσης».

Τα μέτρα και αντίμετρα θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2019 είπε ο Δ. Τζανακόπουλος χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες για το τι μέτρα θα είναι αυτά.

«Δεν είναι πλέον στην ατζέντα της συζήτησης η απαίτηση για 4,5 δισεκατομμύρια επιπλέον μέτρα το 2019» πρόσθεσε.

Παράλληλα σημείωσε ότι «διαμορφώνεται η δυνατότητα επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν το τέλος του 2018, στη βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου» και πρόσθεσε ότι «η συμφωνία του χθεσινού Eurogroup συνιστά το πλέον αποφασιστικό βήμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε πυρά κατά της ΝΔ λέγοντας ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο δεν χαιρέτισε την χθεσινή συμφωνία αλλά επιμένει σε μια παράδοξη γραμμή αμφισβήτησης των γεγονότων και της πραγματικότητας».

«Η ΝΔ αρνείται ότι χθες υπήρξε επί της αρχής συμφωνία. Όπως κατά την α΄αξιολόγηση, έτσι και σήμερα συνεχίζει να επενδύει στην αποτυχία… Καλύτερα στη ΝΔ να στηρίξουν την προσπάθεια ώστε να υπάρξει και οριστική τεχνική συμφωνία χωρίς επιβαρύνσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά» πρόσθεσε.

«Χθες,όλες οι πλευρές έκαναν βήματα ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές των δημοσιονομικών προβλέψεων για τη μετά τη λήξη του προγράμματος περίοδο… Εισερχόμαστε σε μια εξίσου κρίσιμη φάση της διαπραγματευσης: αυτή για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα» σημείωσε.

Επιπλέον ο κ. Τζανακόπουλος ζήτησε εκ νέου από την γερμανική κυβέρνηση και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να δείξει τον απαραίτητο ρεαλισμό. «Μετά τη χθεσινή πρόοδο, με υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές, τώρα είναι η ώρα και για τη Γερμανία να βαδίσει στο δρόμο του ρεαλισμού. Αναμένουμε και από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να κάνει πίσω από την παράλογη απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία. Αναμένουμε από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση ώστε να συμφωνηθεί η μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» ανέφερε.

Τέλος επανέλαβε ότι «κυβερνητικός στόχος παραμένει μία συνολική συμφωνία ώστε το 2018 η χώρα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την βεβαιότητα πως με βάση την εικόνα της ελληνικής οικονομίας οι στόχοι θα επιτευχθούν.

Ερωτηθείς για την ποσοτική χαλάρωση ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, μπορεί ακόμη και μετά τις 9 Μαρτίου να υπάρξει συζήτηση της ΕΚΤ για ένταξη της Ελλάδας στο QE.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση περιμένει από τα κόμματα να υπερψηφίσουν την συμφωνία ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η συμφωνία είναι θετική και ως εκ τούτου περιμένει από τα κόμματα να την ψηφίσουν. «Δεν περιμένουμε ούτε 180 ούτε 200 χήφους αλλά λέμε το πολιτικώς αυτονόητο».

Ωστόσο σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μείωση αφορολόγητου και συντάξεων ο κ. Τζανακόπουλος δεν διέψευσε τα σενάρια αυτά λέγοντας ότι «η επί της αρχής συμφωνία ορίζει ότι θα συζητήσουμε το δημοσιονομικό μείγμα για μετά το 2019, οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια».