Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η Φώφη Γεννηματά με δηλώσεις της στις οποίες παραδέχεται ανοιχτά ότι αν μετά τις εκλογές δεν σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης στην οποία θα συμμετέχουν απαραιτήτως ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική. Επιπλέον την Παρασκευή, αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί συνέδριο για την ανάδειξη οργάνων και εκλογή αρχηγού από τη βάση, αλλά μια διαδικασία ουσιαστικά «μη – συνεδρίου», αφού δεν θα εκλεγούν ούτε σύνεδροι!

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης με απλή αναλογική, η κυρία Γεννηματά δήλωσε: «Εμάς μας συμφέρει. Τη χώρα ίσως δεν θα συμφέρει. Δεν μπορεί όμως να είμαστε μονίμως εμείς η υπεύθυνη δύναμη, αυτοί που βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το παραταξιακό», επισημαίνει στο Πρώτο Θέμα. Μάλιστα προσθέτει ότι δεν πιστεύει ότι θα χρεωθεί την ακυβερνησία: «Και γιατί θα πρέπει να το χρεωθούμε εμείς; Να συμφωνήσουν η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν συμφωνήσουν, ας πάμε σε εκλογές και με απλή αναλογική. Εμάς μας συμφέρει. Τη χώρα ίσως δεν θα συμφέρει. Δεν μπορεί όμως να είμαστε μονίμως εμείς η υπεύθυνη δύναμη, αυτοί που βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το παραταξιακό. Ας το κάνουν και οι άλλοι. Αν συμφωνήσουν, τότε, ναι, θα μπούμε και εμείς στην κυβέρνηση. Σε τρίδυμο παίζουμε, σε δίδυμο όχι», δήλωσε.

Αργότερα, οι συνεργάτες της παρ΄ότι δεν διέψευσαν τα όσα είπε στην κυριακάτικη εφημερίδα, μιλούσαν για παρερμηνεία τους και παρέπεμπαν στις δηλώσεις που έκανε στην εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν της η παράταξη του Γιάννη Σγουρού. Εκεί η κυρία Γενηματά τόνισε ότι «η παράταξή μας πλήρωσε μεγάλο κόστος γιατί έβαλε πάνω από όλα τα συμφέρον της χώρας και θα συνεχίσουμε να το βάζουμε. Κοιτάμε πάνω από το κομματικό συμφέρον». Ωστόσο, και ο Κώστας Σκανδαλίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ δήλωσε ότι «το ΠαΣοΚ – Δημοκρατική Συμπαράραξη δεν παίζει σε δυάδες ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τη ΝΔ». Και πρόσθεσε ότι «παίζει σε τριάδες και πάνω με την απαραίτητη συμμετοχή των δύο μεγαλύτερων, μετά τις εκλογές κομμάτων».

Το ζήτημα αυτό ταλαιπωρεί την Συμπαράταξη εδώ και καιρό και μάλιστα ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε εκφράσει ξεκάθαρα την διαφωνία του στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, προτρέποντας κάποιους –προφανώς την ηγεσία όπως αποδεικνύεται – να μην διανοηθούν να βάλουν το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που η κυρία Γεννήματα μιλά ανοιχτά για ένα ζήτημα που ως τώρα περιγραφόταν με μισόλογα στο εσωτερικό του κόμματος. Και την Παρασκευή σε εκδήλωση του Κύκλου επανέλαβε ότι «το επείγον ζήτημα για τη χώρα είναι να οδηγηθεί σε εκλογές και να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Και η χώρα να αποκτήσει μια άλλη κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση η οποία θα είναι ευρύτατης συνεργασίας όλων των πραγματικά ευρωπαϊκών και των πραγματικά δημοκρατικών δυνάμεων. Κι έχω πει ότι βεβαίως ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να μετάσχει. Όπως τον είχαμε καλέσει να μετάσχει και το 2012. Δεν μπορεί όμως αρνούμενος να καθορίσει ή να παρεμποδίσει τις εξελίξεις. Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση. Και πρέπει να έχει κυβέρνηση η οποία θα έχει στρατηγική. Και το ζήτημα δεν είναι να δημιουργούμε εμείς αβεβαιότητα ως προς το μέλλον της χώρας. Η οποία αβεβαιότητα κατά αποτέλεσμα ενισχύει τη ΝΔ».

Οι δηλώσεις της προκάλεσαν σάλο στο εσωτερικό της ΔΗΣΥ. Η πρώτη δημόσια αντίδραση όμως προήλθε από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, που συμμετέχουν στην Συμπαράταξη. Στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής τους αναφέρεται ότι προτεραιότητα αποτελεί η αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων και «η συγκρότηση κυβέρνησης φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων με ευρεία κοινοβουλευτική και κοινωνική πλειοψηφία που θα υπηρετήσει ένα εθνικό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης. Σε κάθε περίπτωση όμως, η χώρα δεν πρέπει να μπει στην περιπέπεια της ακυβερνησίας την επομένη των εκλογών».

Επιπλέον οι Κινήσεις, επιμένουν στην σταθερή θέση τους για ενοποίηση όλων των δυνάμεων του χώρου « χωρίςλογικές κομματικών περιχαρακώσεων, χωριστικών ενεργειών και αναφορών με προσβλητικό προσωπικό χαρακτήρα» – αναφέρονται στην ανακοίνωση της ΔΗΣΥ για τις επτά προτάσεις της πρωτοβουλίας «Ώρα Αποφάσεων».Και ζητούν να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης κάνοντας έκκληση στο Ποτάμι, την Πρωτοβουλία «Ώρα αποφάσεων» (Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης, Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Δατσέρης Γιάννης Μειμάρογλου), τους «Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς» (Σπύρος Λυκούδης), την «Δημοκρατική Ευθύνη» (Αλέκος Παπαδόπουλος) για συνεργασία για ένα μαζικό, ανοιχτό, δημοκρατικό Συνέδριο που θα αποφασίσει τον τίτλο, τα σύμβολα, το πρόγραμμα, το καταστατικό, την εκλογή Πολιτικού Οργάνου και θα ολοκληρωθεί με την εκλογή Προέδρου από την κοινωνική βάση της παράταξης.

Στο τέλος της ανακοίνωσης υπάρχει και μια προειδοποίηση. Οι Κινήσεις παραμένουν στην ΔΗΣΥ «στο μέτρο που ικανοποιούνται οι βασικές αρχές και στόχοι τους που είναι και ιδρυτικοί στόχοι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Θα το κρίνουν αυτό, με βάση τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των τριών άλλων συλλογικοτήτων της Δημοκρατιιής Συμπαράταξης».

Από την άλλη πλευρά, στην εκδήλωση που οργάνωσε στη Λάρισα η πρωτοβουλία «Ώρα Αποφάσεων», ασκεί ευθέως κριτική στην ηγεσία του ΠαΣοΚ και πετά το γάντι στην κυρία Γεννήματα. « Όποιος θέλει τον προοδευτικό πολίτη στο προσκήνιο, συνδιαμορφωτή και συμμέτοχο, όποιος πράγματι επιθυμεί την εκλογή της ηγεσίας από τη βάση, δεν μπορεί να αρνηθεί την καθαρή πρόταση μας. Γι’ αυτό, όποιοι με αήθεις ανακοινώσεις δημιουργούν ατμόσφαιρα διάσπασης, όποιοι λένε όχι στην ενότητα, τότε, εκ των πραγμάτων λένε ναι στον ΣΥΡΙΖΑ του Πάνου Καμμένου και της δραχμής», αναφέρεται στην ανακοίνωση της πρωτοβουλίας.

Ποια είναι η πρόταση τους;

• Πραγματοποίηση Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης του προοδευτικού χώρου τον Απρίλιο, αμέσως μετά το Πάσχα, και εκλογή αρχηγού από τη βάση, με τη συμμετοχή όλων.

• Ιδρυτικό συνέδριο του Νέου κόμματος τον Ιούνιο, ακολουθούμενο από τη δημιουργία οργανώσεων του νέου φορέα σε όλη την Ελλάδα.

«Ο προοδευτικός πόλος αντιμετωπίζει τεράστια κρίση ταυτότητας και προσανατολισμού. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας παρωχημένη και παρακμιακή ρητορική, δηλώνει ότι δεν επιθυμεί πλέον να είναι υπεύθυνη πολιτική δύναμη που συμβάλλει στη διάσωση και ανόρθωση της χώρας, θέτοντας κυνικά το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό συμφέρον. Το προοδευτικό κίνημα, για να γίνει ξανά ισχυρός, ανταγωνιστικός και διακριτός πόλος απέναντι στον συντηρητισμό, χρειάζεται δομικές, ιδεολογικές και πολιτικές αλλαγές που συνοψίζονται στο τετράπτυχο:

•Αντιλαϊκισμός στην πολιτική, με υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, πολιτικό ήθος και υπεράσπιση της αλήθειας.

•Στροφή στην παραγωγή, που σημαίνει έμπρακτη άρνηση του παρασιτικού καταναλωτικού προτύπου με δανεικά.

•Προτεραιότητα στην είσοδο νέων ανθρώπων στην παραγωγή και στην πολιτική.

•Ήττα του Σύριζα και διακυβέρνηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, με ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Η πρωτοβουλία «Ώρα Αποφάσεων» πιστεύει σε αυτά τα προτάγματα και θα συνεχίσει ν’ αγωνίζεται μαζί με την προοδευτική κοινωνία μέχρι την ολοκληρωμένη αποτύπωσή τους σ’ ένα Νέο και Ενιαίο Προοδευτικό Κόμμα.