Σε συμφωνία κατέληξε η συνάντηση στις Βρυξέλλες στην οποία συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης και από την πλευρά των θεσμών, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι Πιέρ Μοσκοβισί, Μάρκο Μπούτι (Κομισιόν), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), ο Τόμας Βίζερ (επικεφαλής EuroWorking Group), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και οι Ντέλια Βελκουλέσκου, Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ).

Η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη λήψη μέτρων για το 2019, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μέσα στις ερχόμενες ημέρες. Ελληνας αξιωματούχος τόνισε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα». Επίσης σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα «δεν θα υπάρξει κανένα μέτρο λιτότητας. Για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019».

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα, καθώς υπήρξε συνολική ανατροπή στο Eurogroup, σε σχέση με το συγκρατημένο κλίμα που υπήρχε πριν την έναρξη του συμβουλίου.

Η έκτακτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το περιεχόμενο κοινού ανακοινωθέντος του Eurogroup.

Την ύπαρξη συμφωνίας με την ελληνική πλευρά για άμεση επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα επιβεβαιώσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος ενός εντυπωσιακά γρήγορου Eurogroup.

Δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία, τόνισε, αλλά υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη στους θεσμούς ότι με την επιστροφή τους θα καταλήξουμε σε συμφωνία (staff level agreement) και θα επιστρέψουμε στο Eurogroup για την επικύρωσή της.

Αναφορικά με το τι «έδωσε» η Αθήνα για να γυρίσουν οι θεσμοί ο Γ.Ντάισελμπλουμ είπε ότι συμφώνησε για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για νέο μείγμα πολιτικής, σε φορολογικό, συνταξιοδοτικό και αγορά εργασίας, το περιεχόμενο των οποίων όμως, καθώς και το ύψος των μέτρων, θα συγκεκριμενοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές και το κουαρτέτο.

Από την πλευρά της η Αθήνα, μόλις έγινε γνωστό ότι συναίνεσε στην υιοθέτηση μέτρων-μεταρρυθμίσεων για μετά το 2019, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για νέα μέτρα λιτότητας. «Για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019» τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ερωτηθείς ωστόσο για αυτή τη δήλωση της Αθήνας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με διπλωματικό τρόπο εξήγησε ότι εάν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν και τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τότε το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο θα δημιουργείται θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μέτρα ανάπτυξης σε συμφωνία πάντα με τους θεσμούς.

«Και οι δύο πλευρές επιθυμούν τη μετατόπιση της έμφασης του ελληνικού προγράμματος από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν δυνητικά να δημιουργήσουν το αναγκαίο δημοσιονομικό περιθώριο, το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει για αναπτυξιακά μέτρα» ανέφερε συγκεκριμένα ο Ντάισελμπλουμ.

Πάντως, σε καθαρούς όρους δεν υπάρχει κανένα ευρώ νέα μέτρα, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Π.Μοσκοβισί.

Για την επιστροφή των θεσμών δεν χρειάζεται η νομοθέτηση μέτρων εκ μέρους της Αθήνας, ξεκαθάρισε ο Ντάισελμπλουμ. Βέβαια δεν ισχύει το ίδιο για την εκταμίευση της δόσης. Προκειμένου να πάρει η Αθήνα το πράσινο φως και τα χρήματα, πρέπει τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν με το κουαρτέτο να νομοθετηθούν.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για συμφωνία ο Γ.Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει επείγον ζήτημα ρευστότητας. Ωστόσο αναγνώρισε και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει γρήγορα συμφωνία προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα, αλλά και να διατηρηθεί η ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία, που έχει δειλά αρχίσει.

Δηλώσεις Μοσχοβισί πριν το Eurogroup

«Οι Ελληνες πρέπει να δουν το φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας» τόνισε προσερχόμενος ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. «Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη» υπογράμμισε ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του «για επιτυχή κατάληξη στο Eurogroup».

«Η Ελλάδα έκανε πολύ καλή πρόοδο, αλλά η ανεργία είναι ακόμα μεγάλη. Γι’ αυτό έχουμε καθήκον να προχωρήσουμε… Περιμένω ότι η συζήτηση σήμερα θα επιτρέψει να γυρίσουντο συντομότερο οι θεσμοί στην ελληνική πρωτεύουσα και να φτάσουμε στην «παγκόσμια συμφωνία» για την αξιολόγηση.

Αν αποφασίσουμε σήμερα τις παραμέτρους που είναι απαραίτητες για να επιστρέψουν οι θεσμοί, κάτι που ελπίζω και θεωρώ πιθανό και εφικτό, θα σημαίνει ότι είμαστε στονσωστό δρόμο, αν και πολλή δουλειά πρέπει να γίνει και στην Αθήνα.

Οι εκλογές δεν είναι ποτέ ρίσκο, είναι δημοκρατία, σχολίασε για τον εκλογικό κύκλο που αρχίζει στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχει θέμα Grexit, ξεκαθάρισε, ενώ τόνισε ότι το ΔΝΤ είναι σημαντικός εταίρος, που δίνει ασφάλεια και εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα.

Πρώτος μου στόχος είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το Eurogroup θα εξετάσει κατά πόσο οι θεσμοί θα μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση της δεύτερης αξιολόγησης και με το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Θα πρέπει να συζητήσουν για όλα τα δύσκολα θέματα που ακόμα πρέπει να λυθούν. Έχουμε καλύψει αρκετό έδαφος, θα δούμε σήμερα αν είναι αρκετό», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Το επόμενο βήμα θα γίνει με το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Η θέση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει, θέλει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ζητά σοβαρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και βιώσιμο χρέος. Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν πριν πάνε στο εκτελεστικό συμβούλιο. Αυτός είναι και ο στόχος μου», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια προθεσμία, ούτε λόγος βιασύνης λόγω προεκλογικής περιόδου σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης. Eξήγησε ότι δεν τίθεται θέμα ρευστότητας για την Ελλάδα, τουλάχιστον ως το καλοκαίρι, και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για να συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα και να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία.

Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι σύνθετες.

Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, ακόμα και στην Ολλανδία αν προσπαθούσαν την ίδια στιγμή να περάσουν μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, τις συντάξεις και στην αγορά εργασίας θα ήταν «σκληρή δουλειά». «Ας είμαστε ρεαλιστές, πρώτος μου στόχος είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και μετά υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogoroup.

Αισιοδοξος για ξεκλείδωμα της ημερομηνίας επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα εμφανίστηκε ο γερμανός υπουργς Οικονομικών Β. Σόιμπλε σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «ξεκινά από την υπόθεση» πως οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν «τώρα μια κοινή θέση». «Ξεκινώ από την υπόθεση ότι οι θεσμοί έχουν τώρα μια κοινή θέση και σήμερα θα προχωρήσουμε ώστε τα τεχνικά κλιμάκια να μπορέσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα ώστε να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα» οριστικό, διευκρίνισε ο Σόιμπλε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

O κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι «η ευρωζώνη πάει καλά το ίδιο και η Ελλάδα…» Ωστόσο επεσήμανε ότι «το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά το πως θα γίνει ανταγωνιστική και το πως θα μειώσει την ανεργία».

Εξέφρασε δε την πίστη πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Πιστεύω ότι όλοι θέλουν να καταλήξουμε, η Ελλάδα χρειάζεται πάντα λίγο περισσότερο απ’ όσο έχουμε υπολογίσει», κατέληξε .

«Σε σωστή κατεύθυνση οδεύει η Ελλάδα αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Καζιμίρ προσερχόμενος .

«Η Ελλάδα οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα και από τις δύο πλευρές… Είναι θετικό να ακούμε από τον Κλάους Ρέγκλινγ, τον επικεφαλής του ESM, ότι θα χρειαστούμε λιγότερα χρήματα από το τρίτο πακέτο διάσωσης», δήλωσε .

«Ας ελπίσουμε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στις επόμενες εβδομάδες. Εχουμε εκλογές στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στη Γερμανία. Μπορώ να σας πω από την εμπειρία μου ότι η Ελλάδα είναι ένα θέμα που θέλει να αποφεύγει κανείς στην προεκλογική εκστρατεία» είπε.

Σε σχέση με το ΔΝΤ, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών τόνισε «τους συμπαθούμε και είναι καλό να τους έχουμε μαζί μας στο πρόγραμμα. Αλλά δεν είμαι πρόθυμος να πληρώσω οποιοδήποτε τίμημα για τη συμμετοχή τους, δίνοντας το πράσινο φως στην ελάφρυνση χρέους την οποία η Ελλάδα δεν χρειάζεται».

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Ελπίζουμε ότι οι θεσμοί θα επιστέψουν «σχετικά σύντομα»

Δεν περιμένουμε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα φτάσουν σε συμφωνία σήμερα για την Ελλάδα, υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup.

Ελπίζουμε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα «σχετικά σύντομα», σημείωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, σύμφωνα με το Reuters.


Πολιτική συμφωνία επιδιώκει η Αθήνα στο Eurogroup της Δευτέρας

Εν μέσω συνεχών διαβουλεύσεων στην πλευρά των θεσμών, η Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup στους τρεις βασικούς άξονες, τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Μια τέτοια συμφωνία -η οποία σύμφωνα με κοινοτικούς παράγοντες που επικαλείται το ΑΠΕ- θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσουν, εν είδει προαπαιτούμενων, οι λεπτομέρειες.

Και όπως εκτιμάται από όλες τις πλευρές, μετά είναι εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Στη συνέχεια, η διοίκηση του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων μεταξύ των θεσμών εντάσσεται και η συνάντηση την προσεχή Τετάρτη της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ραντεβού πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν πριν από λίγες ημέρες οι δύο, στην οποία, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, συμφώνησαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο «ελληνικό πρόγραμμα» και την παράλληλη μετάθεση του ζητήματος του χρέους για το 2018.

Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε: «Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις, αλλά όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος πως το «ελληνικό ζήτημα» δεν θα κυριαρχήσει στην ατζέντα της δεύτερης θητείας του, λέγοντας ότι «δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τη βοήθειά μας για άλλα πέντε χρόνια. (…) Εκτιμώ ότι εάν η Ελλάδα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στην αρχή του προγράμματος, τότε αυτό θα είναι το τελευταίο πρόγραμμα. Τους επόμενους 18 μήνες πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα προόδου, κυρίως στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Εάν γίνει αυτό, τότε είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αντλήσει και πάλι χρήματα από τις αγορές, να αναχρηματοδοτηθεί και δεν θα χρειάζεται πλέον τη δανειακή βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων».

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ευρώ Βάλντις Ντομπρόφσκις, έχει επισημάνει ότι το ΔΝΤ «εξέδωσε μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη πρόγνωση για την ανάπτυξη της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε «η ελληνική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Χρειαζόμαστε, όμως, αποφασιστικότητα (σ.σ. εκ μέρους του ΔΝΤ). Άρα, εάν το ΔΝΤ θέλει να ενταχθεί, θα πρέπει αποφασίσει πολύ γρήγορα και να σταματήσει να εγείρει παράλογες απαιτήσεις από εμάς, συμφωνώντας, ταυτόχρονα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Ομοίως, ορισμένοι από τους Ευρωπαίους εταίρους μας (σ.σ. κυρίως η Γερμανία και η Ολλανδία) χρειάζονται τη συμμετοχή του ΔΝΤ, και θα πρέπει να καταλήξουν σε έντιμο συμβιβασμό για το χρέος όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι έχει στόχο μια συμφωνία χωρίς ούτε ένα μέτρο λιτότητας, με τον κ. Τσακαλώτο να δηλώνει πως «κόκκινη γραμμή» στη διαπραγμάτευση είναι ο κόσμος της εργασίας.

«Είμαστε πολύ κοντά στο να μετατρέψουμε έναν φαύλο κύκλο σε ενάρετο και μια αποφασιστική συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, θα ανοίξει σίγουρα το δρόμο για μια τέτοια στροφή» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά των θεσμών, ο κ. Ρέγκλινγκ υποστηρίζει ότι οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να γίνουν ακόμη μεταρρυθμίσεις, αφορούν σε ιδιωτικοποιήσεις, στην αγορά ενέργειας, στην αγορά εργασίας και σε ορισμένα ελάχιστα θέματα στον προϋπολογισμό. Ο ίδιος πιστεύει, επίσης, πως το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό πρόκειται για ζητήματα που είναι στην παρούσα φάση υπό συζήτηση.

Με την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορέσει να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει με αντικείμενο τη νομισματική πολιτική στις 9 Μαρτίου. Εάν παρέλθει η συγκεκριμένη ημερομηνία, η επόμενη συνεδρίαση είναι στις 27 Απριλίου. Κοινοτικοί αξιωματούχοι «δείχνουν» προς αυτήν την ημερομηνία, λαμβάνοντας υπόψη δύο ενδιάμεσους σημαντικούς σταθμούς: τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ελληνική οικονομία το 2016 από τη Eurostat και τη δημοσιοποίηση των εαρινών προβλέψεων από το ΔΝΤ.

Στο σημερινό Eurogroup, η Ελλάδα ήταν το τρίτο θέμα στην ατζέντα και όπως αναγραφόταν σε αυτή, «θα γίνει η εκτίμηση της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, εστιάζοντας σε σχέδια για προώθηση της β’ αξιολόγησης» με βάση τις εκθέσεις που ετοιμάζουν οι θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ).