Πολιτικό – προγραμματικό συνέδριο, χωρίς εκλογή αρχηγού, θα πραγματοποιήσει τον Ιούνιο η Δημοκρατική Συμπαράταξη, εφόσον δεν υπάρχει στον ορίζοντα συνεργασία με το Ποτάμι. Την Παρασκευή συναντήθηκαν οι τέσσερις επικεφαλής της ΔΗΣΥ και συμφώνησαν ότι μέχρι τις εκλογές το σχήμα θα προχωρήσει με τη σημερινή του μορφή και εκπροσώπηση, καθώς δεν υπάρχει διάθεση αμφισβήτησης της Φώφης Γεννηματά.
Εκδηλώσεις και διευρύνσεις
Εκλογές, όπως εκτιμούν, δεν θα γίνουν άμεσα, γι’ αυτό σχεδιάζουν τα βήματα ενδυνάμωσης της ΔΗΣΥ με στοχευμένες εκδηλώσεις και διευρύνσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στις 6 και στις 11 Μαρτίου προγραμματίζονται δύο εκδηλώσεις, η μία για τη νέα γενιά και η δεύτερη, η οποία συνδιοργανώνεται από το ΙΣΤΑΜΕ και το ίδρυμα Friedrich Ebert, για την Αυτοδιοίκηση και τη συμβολή της στην ανάπτυξη. Παράλληλα, στη ΔΗΣΥ παρακολουθούν στενά τις δημοσκοπήσεις αλλά παραδέχονται ότι παρά τη δημοσκοπική άνοδο χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά.
Στη σύσκεψη της Παρασκευής συζητήθηκε το κάπως άκομψο φλερτ που δέχεται η συμπαράταξη από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νίκος Φίλης («Ο συγγενέστερος σύμμαχός μας έστω και αν βρωμάει είναι το ΠαΣοΚ») και ο Σάκης Παπαδόπουλος («Εχω ήδη πει ότι ήταν ένας γάμος αμοιβαίου συμφέροντος και έχει φτάσει το τέλος εποχής.

Προφανώς και είμαστε πιο κοντά ιδεολογικά με τη Σοσιαλδημοκρατία»). Δεν διαπιστώθηκε διάθεση ανταπόκρισης, αντιθέτως οι τέσσερις –Φώφη Γεννηματά, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Τούντας και Γιώργος Παπανδρέου – επέμειναν στη γραμμή της αυτόνομης πορείας.

Την προηγούμενη εβδομάδα ανέβηκαν οι τόνοι και με τη ΝΔ, όταν η κυρία Γεννηματά άσκησε προσωπική κριτική κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι παρουσίασε το πρόγραμμά του στην Ανγκελα Μέρκελ αλλά όχι στον ελληνικό λαό. «Εχουμε ήδη έναν υποτακτικό, δεν χρειαζόμαστε άλλον» είπε η επικεφαλής της ΔΗΣΥ. Σε ανάλογο ύφος ήταν η απάντηση της ΝΔ: «Η κυρία Γεννηματά, ως υπουργός της κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ – ΠαΣοΚ – ΔΗΜΑΡ, γνωρίζει πολύ καλά ότι οι αξιόπιστες σχέσεις με τους εταίρους της χώρας δεν είναι ένδειξη υποτακτικότητας».
Η λέξη «υποτακτικός» δεν άρεσε στη Συμπαράταξη, όπως δεν άρεσε και το ύφος της ανακοίνωσης κατά των τριών πρώην υπουργών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Ωρα Αποφάσεων», και το θέμα ετέθη ευθέως στην κυρία Γεννηματά με το επιχείρημα ότι «δεν μπορούμε να προσβάλλουμε αυτούς που καλούμε σε συνεννόηση».
Ωστόσο η συζήτηση περί συμμαχιών δύσκολα θα ανοίξει. Την Παρασκευή σε εκδήλωση του Κύκλου ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι διαφωνεί απολύτως με τη συμμαχία ΠαΣοΚ – ΣΥΡΙΖΑ. «Η άμεση προτεραιότητα είναι να γίνουν εκλογές και να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Και μετά να σχηματιστεί κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και με τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί όμως αρνούμενος να παρεμποδίσει τις εξελίξεις. Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση. Δεν δέχομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στην αντιπολίτευση και από εκεί μαζί με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα φτιάξει τη νέα Σοσιαλδημοκρατία. Δεν μπορούμε εμείς να δημιουργούμε αβεβαιότητα που ενισχύει τη ΝΔ».

Αντίο στην «Ωρα Ευθύνης»
Με το μαχαίρι έχει κοπεί και η συζήτηση για το Ποτάμι, έπειτα από την απόφαση του κόμματος να συμπορευθεί με την πρωτοβουλία «Ωρα Ευθύνης». Ο Σταύρος Θεοδωράκης, παρά τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται εξαιτίας των αποχωρήσεων βουλευτών, της διαφοροποίησης του Σπύρου Λυκούδη και των κακών δημοσκοπικών επιδόσεων, πιστεύει ότι μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση θεωρώντας κι εκείνος ότι οι εκλογές αργούν.
Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε σε προγραμματισμένο ταξίδι στο Στρασβούργο, όπου συνεδρίαζε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και συναντήθηκε με τους επιτρόπους Πιερ Μοσκοβισί, Φρανς Τίμερμανς, Γκίντερ Ετινγκερ, Κορίνα Κρέτσου, με τον αρχηγό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα και με τον πρόεδρο της ομάδας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών Γκι Φέρχοφσταντ. Ο κ. Μοσκοβισί αξιοποίησε την ευκαιρία για να στείλει ένα δραματικό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, την παραμονή της έλευσής του στην Αθήνα, να κλείσει την αξιολόγηση γιατί τα περιθώρια στενεύουν.
Στο εσωτερικό πάντως η συνεργασία του Ποταμιού με την πρωτοβουλία «Ωρα Αποφάσεων» προχωρεί με αργούς ρυθμούς. Θα διοργανώνονται εκδηλώσεις –σήμερα στη Λάρισα θα παρευρίσκεται ο γραμματέας του Ποταμιού Παντελής Αβραμίδης -, τα υπόλοιπα όμως ή θα οικοδομηθούν σε σταθερή βάση ή δεν θα οικοδομηθούν καθόλου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ