Απομακρύνονται η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) και η έξοδος στις αγορές που ήταν ο βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα. Και τούτο διότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει θέσει το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ύπαρξη σαφών ενδείξεων ότι οι πιστωτές θα προχωρήσουν στη λήψη των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους ως απαραίτητες προϋποθέσεις για να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα στο QE. Και οι δύο προϋποθέσεις δεν προχωρούν: το μεν κλείσιμο της αξιολόγησης μετατίθεται τώρα για τον Απρίλιο, το δε χρέος για μετά τις γερμανικές εκλογές. Και όσο δεν προχωρούν τόσο θα καθυστερεί η ένταξη στο QE.
Τα σενάρια
Οι πιο απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι «το QE πέταξε». Οι λιγότερο μεταθέτουν την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο δεύτερο εξάμηνο του 2017. Σε κάθε περίπτωση, απομακρύνεται η έξοδος στις αγορές που θα επιτρέψει στη χώρα να αναχρηματοδοτεί το χρέος αντλώντας κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές και να αποφύγει ένα τέταρτο μνημόνιο. «Για να μην πάει η Ελλάδα σε νέο μνημόνιο και νέα χρηματοδότηση από τις χώρες της ευρωζώνης, θα πρέπει να επιστρέψει στις αγορές» εξηγούν κοινοτικές πηγές και προσθέτουν ότι «αυτό θα πρέπει να γίνει σταδιακά, πριν λήξει το τρέχον πρόγραμμα. Και για να βγει στις αγορές θα πρέπει να «δουλεύει» το πρόγραμμα και οι ελληνικοί τίτλοι να μπουν στο QE. Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα είναι στον αέρα γιατί δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση και η μη έγκαιρη και ομαλή υλοποίησή του δυσκολεύει τον στόχο για επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα».
Ωστόσο κατανοούν ότι η καθυστέρηση δεν είναι ευθύνη μόνο της ελληνικής πλευράς. «Ακόμα και αν η ελληνική κυβέρνηση έκλεινε την αξιολόγηση, η ένταξη στο QE θα καθυστερούσε όσο δεν υπάρχει συμφωνία για το χρέος ανάμεσα στο ΔΝΤ και στο Βερολίνο» αναφέρουν και ευελπιστούν ότι η συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ θα δώσει λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Το ταξίδι στο Παρίσι
Με την αξιοποίηση των σχέσεων της Rothschild με το ΔΝΤ παρά με το χρέος συνδέεται η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους του γαλλικού οίκου στο Παρίσι την 30ή Ιανουαρίου. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν αναφέρουν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κατά τη συνάντηση. Αντίθετα, αναφέρουν ότι σκοπός της επίσκεψης του κ. Τσίπρα ήταν να διερευνήσει τη δυνατότητα να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με το ΔΝΤ για την προώθηση των ελληνικών θέσεων. «Η Rothschild έχει ικανότητα άσκησης lobbying στο ΔΝΤ» αναφέρουν και σημειώνουν ότι ο διευθυντής του γραφείου της Κριστίν Λαγκάρντ διετέλεσε στο παρελθόν στέλεχος της τράπεζας, όπως και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία Μανουέλ Μακρόν. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο γαλλικός οίκος είναι επίσης δραστήριος σε θέματα αποκρατικοποιήσεων, ενώ σημειώνουν ότι ήταν και το μόνο ουσιαστικό ραντεβού του κ. Τσίπρα που «νομιμοποιεί» το stop over που πραγματοποίησε στο Παρίσι κατά την επιστροφή του από τη Λισαβόνα.
Αλλες πηγές πιθανολογούν ότι σκοπός της συνάντησης μπορεί να ήταν είτε η αναδιάρθρωση του χρέους είτε η διερεύνηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης της χώρας σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση τραβήξει σε μάκρος και το Ελληνικό Δημόσιο αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας αντίστοιχα με το 2015.
Σημειώνουν επίσης ότι σε κάθε περίπτωση η Rothschild θα έβλεπε με χαρά τον έλληνα πρωθυπουργό τη στιγμή που διαπραγματεύεται να αναλάβει ρόλο συμβούλου της Ελληνικής Δημοκρατίας σε θέματα χρέους. Στο παρελθόν η Ελλάδα είχε συνεργαστεί για το PSI με έναν άλλο γαλλικό χρηματοοικονομικό οίκο, τη Lazard. Η επίσημη συνεργασία έληξε με την ολοκλήρωση του PSI, ωστόσο η Lazard παρέμεινε αμισθί σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο επικεφαλής της τράπεζας Ματιέ Πιγκάς ενεργούσε ως σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη, διαθέτοντας μάλιστα και γραφείο στο υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο ποτέ δεν υπεγράφη νέα σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ