Στα άκρα κινήθηκε η μετωπική σύγκρουση στην Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του δεύτερου για τα θέματα της ασφάλειας.

Ο κ. Μητσοτάκης τον κατηγόρησε ότι κοιτά με απάθεια της κατάσταση που έχει προκαλέσει η κυβέρνησή του στην χώρα διερωτώμενος: «Είστε πρωθυπουργός ή είστε προβοκάτορας;», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Τσίπρα ο οποίος έκανε λόγο για «θλιβερή παρουσία» του προέδρου της ΝΔ και για «ανεύθυνη τακτική και άθλια παρουσία» του στην παρούσα κρίσιμη φάση για την αξιολόγηση καταλογίζοντάς του ότι «μεμψιμοιρεί και καιροφυλακτεί να αποτύχει η κυβέρνηση». Η «ατζέντα» της συζήτησης δεν περιορίστηκε στα θέματα ασφάλειας, αλλά άγγιξε τα ευρύτερα πολιτικά ζητήματα που κρίνονται την περίοδο αυτή με επίκεντρο την διαπραγμάτευση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε ευθέως τον κ. Τσίπρα ότι «έχει βάλει την χώρα και πάλι σε ένα πολύ επικίνδυνο και κατηγορικό μονοπάτι». «Το πού το πάτε το ξέρετε μόνο εσείς», του είπε καταλογίζοντάς του ότι οι χειρισμοί του «φέρνουν μαύρες σκέψεις και προκαλούν επιπτώσεις» και ότι ξαναέφερε «το μαύρο σύννεφο της δραχμής», ενώ του άσκησε δριμεία κριτική για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης η οποία θα κοστίσει στους Έλληνες πολίτες με τα επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. ευρώ που αξιώνουν οι δανειστές.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας επέλεξε από την πρωτολογία του να μην περιοριστεί στα θέματα της ασφάλειας, επιχειρώντας να «στριμώξει» τον κ. Μητσοτάκη με αφορμή τόσο το πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο και τις επαφές που είχε με Μέρκελ και Σόϊμπλε, όσο και το ζήτημα του «πόθεν έσχες» του, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετήσει στην κορυφή της ατζέντας των επιθέσεων κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ έσπευσε να «κάψει» τυχόν σκέψεις για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης λέγοντας: «Αν έχετε την εντιμότητα καταθέστε πρόταση μομφής για να διαπιστώσετε πόσο αρραγείς και αποφασισμένοι είμαστε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Παράλληλα, επιτέθηκε σφοδρά στον κ. Μητσοτάκη με αφορμή τις επαφές του στην γερμανική πρωτεύουσα: «Τι ακριβώς πήγατε να κάνετε στην Γερμανία, λίγες μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup, τι είπατε πίσω από τις κλειστές πόρτες;», τον ρώτησε, επισημαίνοντάς του ότι «ουδείς εδοξάσθη κρυπτόμενος». «Μην νομίζετε ότι θα σας βγει σε καλό», τον προειδοποίησε, προκαλώντας τον να πει αν συμφωνεί ή όχι με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα και αν συνεχίζει να επιμένει ότι για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση ευθύνεται η κυβέρνηση και όχι το Ταμείο.

«Μυστική ήταν η δική σας συνάντηση με την Rothchild στο Παρίσι», του αντέτεινε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «ο πρωθυπουργός παίρνει το αεροπλάνο και πηγαίνει στο Παρίσι χωρίς να έχει ανακοινωθεί, δεν παίρνει υπουργούς μαζί του για να διαπραγματευθεί τι άραγε;». «Αυτό είναι το μυστικό ταξίδι που πρέπει να απαντήσετε», του είπε, υπενθυμίζοντάς του ότι τον κ. Σόϊμπλε τον είχε συναντήσει και εκείνος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ δήλωσε ότι «εγώ μιλάω την ίδια γλώσσα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό» και έκανε γνωστό ότι αυτό που είπε σε Μέρκελ και Σόϊμπλε ήταν αυτό που λέει και στον ελληνικό λαό: «Ότι η χώρα χρειάζεται μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα από 3,5% και να είμαστε αξιόπιστοι στις μεταρρυθμίσεις» και ότι η οικονομία «χρειάζεται παραπάνω δημοσιονομικό αέρα από αυτόν που έχει και εσείς μας εγκλωβίσατε με την συμφωνία σας σε πλεονάσματα 3,5%». Αλλά και ότι «οποιαδήποτε αναφορά στην δραχμή πρέπει να τελειώνει». «Εγώ έκλεισα το θέμα της δραχμής. Εσείς ανακαλέσατε τον κοινοβουλευτικό σας εκπρόσωπο που μίλησε για την δραχμή; Ο θερμότερο υποστηριχτής σας, ο κ. Κουρής, είναι φανατικός θιασώτης της δραχμής. Πώς το εξηγείτε;», τον ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «η ορχήστρα της δραχμής κάνει φάλτσα διότι ο διευθυντής της κρύβεται». Τον κάλεσε δε να εγγυηθεί ότι αν κλείσει η αξιολόγηση θα έχουμε ποσοτική χαλάρωση ή θα κλείσει με πρόσθετα μέτρα χωρίς το όφελος αυτό. «Σας λέμε κλείστε όσο γίνεται γρηγορότερα την αξιολόγηση. Έχετε την αποκλειστική ευθύνη της διαπραγμάτευσης και των καθυστερήσεων. Δεν σας εμπόδισε το δικό μας αίτημα για εκλογές», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός του αντέτεινε ότι «την γραμμή σας την εκλαϊκεύει ο λαλίστατος αντιπρόεδρός σας -να είναι καλά- ο οποίος βγήκε και είπε να μην κλείσει η αξιολόγηση και εκλογές γιατί πρέπει να πέσει η κυβέρνηση». Ενώ για το ταξίδι του στο Παρίσι έκανε λόγο για «γνωστές αθλιότητες» τονίζοντας ότι δεν υπήρχε τίποτα το ύποπτο σε αυτό: «Δεν είναι απλό πράγμα να βγαίνεις στις αγορές. Ο λόγος της συνάντησης, παρά τις αθλιότητες, ήταν να συζητήσουμε και να διαμορφώσουμε τους όρους που η χώρα θα βγει στις αγορές», είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι «εγώ στο Παρίσι πήγα και έμεινα στο ξενοδοχείο, δεν πήγα στο σπίτι του Βολταίρου».

Επανέφερε δε το θέμα του «πόθεν έσχες» του προέδρου της ΝΔ καλώντας τον να το καταθέσει αύριο κιόλας, «διότι αν δεν το καταθέσετε αύριο και περιμένετε τον Μάρτιο, κάτι θέλετε να κρύψετε και όχι σε μένα κόλπα με δήθεν μυστικές συναντήσεις στο Παρίσι». Ακόμα του επιτέθηκε λέγοντας: «Βγήκατε και είπατε ότι φορέσατε την φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, αλλά δεν σας χωράει. Φορέσατε την φανέλα του ΔΝΤ και με δημόσιες δηλώσεις σας είπατε ότι η Ελλάδα έχει την ευθύνη για τις καθυστερήσεις και όχι αυτοί που θέτουν παράλογες απαιτήσεις». «Αν ο στόχος ήταν να τους πείτε “βαστάτε να μην κλείσει (η αξιολόγηση) και εμείς θα τους ρίξουμε”, να καταθέσετε πρόταση μομφής τώρα».