Ο Μουσταφά Ακιντζί αποχώρησε από τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Πρόεδρος και ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά το θέμα που δημιούργησε η τουρκικοκυπριακή πλευρά με πρόσχημα την νομοθετική τροπολογία που εισάγει αναφορά στα σχολεία για την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

Η τηλεόραση του ΡΙΚ μετέδωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσο ο Ακιντζί αποχώρησε από τη σημερινή συνάντηση ή από την όλη διαδικασία των συνομιλιών.

Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε πως θα απαντήσει εντός των επόμενων ωρών, σε γραπτή του δήλωση και θα εξηγήσει όλα όσα έγιναν στις συνομιλίες.

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που τον ανέμεναν στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος απάντησε: «Δεν πρόκειται να κάμω το οποιονδήποτε άλλο σχόλιο. Να περιμένετε. Θα προβώ σε γραπτή δήλωση. Συνεπώς θα έχετε πλήρη γνώση».

Σύμφωνα με πηγές του ΚΥΠΕ, κατά τη συζήτηση δεν υπήρξε οποιαδήποτε ένταση. Όπως αναφέρθηκε, όταν έγινε ολιγόλεπτο διάλειμμα ο τουρκικύπριος ηγέτης αποχώρησε από το χώρο των συνομιλιών.

Τις τελευταίες μέρες υπήρξε έντονη αντίδραση από πλευράς της τουρκοκυπριακής πλευράς, σχετικά με τη ψήφιση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Μάλιστα, ο κατοχικός ηγέτης έχει δηλώσει πως το εν λόγο θέμα θα ήταν και το μοναδικό θέμα προς συζήτηση κατά τη σημερινή συνάντηση.

Ακιντζί: Ο Αναστασιάδης βρόντηξε την πόρτα

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε πως «ο κ. Αναστασιάδης βρόντηξε την πόρτα. Εμείς δεν αποχωρήσαμε από τη συνάντηση». Εξήγησε συγκεκριμένα, πως επανέλαβε τις θέσεις του, σχετικά με την απόφαση της Βουλής και τόνισε πως αυτό επιφέρει ζημιά.

Τόνισε μάλιστα πως δεν βρήκε τη στάση που περίμενε εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη τονίζοντας πως «δεν μας έδωσε το παραμικρό μήνυμα ότι θα διορθώσει την κατάσταση».

Πρόσθεσε ακόμη πως όταν έλαβε το λόγο ο κ. Άιντα και έκανε αναφορά για την ανησυχία της τουρκοκυπριακής κοινότητας σχετικά με το θέμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε με «νεύρα πως δεν έχει κάτι να πει και αποχώρησε από την αίθουσα».

Αμέσως, όπως δηλώνει ο κ. Ακιντζί, η ατμόσφαιρα άλλαξε και αποχώρησε από την αίθουσα καθώς ο ίδιος δεν θεώρησε πως υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η συνάντηση.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε ακόμη ότι, «στο σημείο που φτάσαμε μετά από 20 μήνες διαρπαγματεύσεων, δεν έχει κανένα νόημα να τίθεται ξανά το θέμα της Ένωσης. Λένε ότι υπερβάλουμε, εγώ σας λέω ότι είναι και λίγη η αντίδραση μας. Εμείς δεν έχουμε εγκαταλείψει το τραπέζι των συνομιλιών, επειδή εμείς είμαστε η πλευρά που θέλει πραγματικά τη λύση. Το άνοιγμα της πόρτας πλέον είναι στα χέρια των ελληνοκυπρίων που πρέπει να φτιάξουν το λάθος».