Να ενισχύσει περισσότερο τις συμμαχίες του εκτός της Ελλάδας και ταυτόχρονα να πείσει για την ανάγκη αλλαγής του μίγματος της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής θα επιχειρήσει το προσεχές διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ετοιμάζεται, μετά τη σημερινή του επίσκεψη στον Πειραιά που εντάσσεται το πλαίσιο των περιοδειών του ανά την επικράτεια, να επισκεφθεί την Ισπανία και την Γερμανία, θέλοντας, όπως λένε συνεργάτες του, να «χτίσει την αξιοπιστία της Ελλάδας».

Ο κεντρικός στόχος των επισκέψεων του κ. Μητσοτάκη σε Βερολίνο και Μαδρίτη, είναι να εξηγήσει το σχέδιο της Ν.Δ.για την έξοδο της χώρας από την κρίση που στηρίζεται σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες κατά τον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το επιτελείο του, πάνε πέρα και πάνω από τα Μνημόνια.

Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης θα υπερασπιστεί, στις συναντήσεις που θα έχει στην Ισπανία (11 – 12/2) με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι και στη Γερμανία, με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το διαφορετικό μείγμα πολιτικής.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ.θα εξηγήσει το σχέδιο του με το οποίο θα δοθεί, όπως θα πει αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία. Αυτό το σχέδιο έχει ως άξονες τη μείωση των φόρων και των εισφορών και παράλληλες μειώσεις δαπανών, αλλά και εμπροσθοβαρείς αλλαγές σε όλους τους τομείς (Παιδεία, Δημόσια Διοίκηση Δικαιοσύνη, Υγεία, κ.α.).

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα υπεραμυνθεί της άποψης ότι η Ελλάδα «χρειάζεται δημοσιονομικό «αέρα» και αναμένεται να υποστηρίξει ότι αυτό θα γίνει με ένα σχέδιο, ελληνικής έμπνευσης και ιδιοκτησίας.

«Η χώρα θα μπορεί να διεκδικήσει δημοσιονομικό «αέρα» από τους δανειστές πετυχαίνοντας μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια» μεταδίδεται από την ηγετική ομάδα της Ν.Δ.και συμπληρώνουν ότι «αυτό θα επιτρέψει να μειωθούν, περαιτέρω, οι φόροι και έτσι να αποκτήσει η χώρα ακόμα μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει ο κ. Μητσοτάκης στην ανάγκη για πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι όλα όσα θα περιγράψει, εξηγώντας το σχέδιό του ίδιου και του κόμματός του, μπορεί να επιτευχθούν μόνο από μία αξιόπιστη, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση.

Γι’ αυτό και ο ίδιος εμμένει ότι με τις επισκέψεις αυτές θα ενισχύσει την αξιοπιστία της Ελλάδας, ενώ αναμένεται να καταστήσει σε όλους σαφές ότι η σημερινή εικόνα δεν χαρακτηρίζει το μέλλον και τις προοπτικές της πατρίδας μας και ότι η Ελλάδα με τις σωστές κινήσεις μπορεί γρήγορα να σταθεί ξανά στα πόδια της και να αποκτήσει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική.

Στη Μαδρίτη, πρώτο σταθμό της περιοδείας του, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Μ. Ραχόι, που είναι και πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος και για τον οποίο λένε στη Ν.Δ. πέρα από φίλος της Ελλάδος και σύμμαχος της Ν.Δ.στο πλαίσιο του Ε.Λ.Κ., κατάφερε να βγάλει την Ισπανία από την κρίση, επανέφερε τη χώρα του στην ανάπτυξη και κέρδισε ξανά τις εκλογές, ενώ θα έχει και συνάντηση με τον Ισπανό Υπουργό Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίνδος.

Ιδιαίτερη σημασία όμως δίνει η ηγεσία της Ν.Δ. στην επίσκεψη στο Βερολίνο λόγω του ειδικού βάρους της Γερμανίας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Ο κ. Μητσοτάκης στις συναντήσεις του με την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε θα παρουσιάσει τις πάγιες θέσεις της Ν.Δ.για την έξοδο από την κρίση. Εκεί αναμένεται να υπογραμμίσει ότι οι θυσίες των Ελλήνων δεν πρέπει να πάνε χαμένες και ότι οι εταίροι πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα να βγει οριστικά από την κρίση και να μην μπει σε μία νέα περιδίνηση.

Στο τραπέζι των συζητήσεων, ο κ. Μητσοτάκης, εκτός της οικονομίας, αναμένεται να θέσει και το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, όπου θα ζητήσει μεγαλύτερη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείρισή του.