Με την κλασική συνταγή «καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να ξεπεράσει τον επικοινωνιακό -προπαγανδιστικό κατά τον ίδιο και το επιτελείο του –μηχανισμό της κυβέρνησης που τον εγκαλεί ότι συντάσσεται με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ. Στην ηγεσία της ΝΔ έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εξουδετερωθεί η επιθετική στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο προβάλλει τον κ. Μητσοτάκη ως έναν πολιτικό που ταυτίζεται με τις απόψεις του ΔΝΤ και τις πιο ακραίες απαιτήσεις των δανειστών.

Μετωπική σύγκρουση με τον Πρωθυπουργό
Αυτός ήταν και ο λόγος που ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ στα μέσα της εβδομάδας από την Βουλή επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Πρωθυπουργό, στον οποίο απευθύνθηκε προσωπικά, αναδεικνύοντας εν πολλοίς και το σχέδιό του για τη μετωπική σύγκρουση και σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα. «Ποιος συντάσσεται, κ. Τσίπρα, με τον κ. Σόιμπλε, του οποίου οι σκέψεις για έξοδο από το ευρώ είναι γνωστές; Εμείς ή τα δικά σας στελέχη; Και τολμάτε να κατηγορείτε τη ΝΔ ότι είμαστε υποχείρια του Σόιμπλε; Σαν δεν ντρέπεστε λίγο!» είπε με μεγάλη ένταση ο κ. Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή επί του πορίσματος της Εξεταστικής.
Η κίνηση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς η ηγεσία της ΝΔ διαπιστώνει ότι το επιχείρημα περί ταύτισης με τους δανειστές, όπως και τα ζητήματα διαφθοράς και διαπλοκής, θα είναι κεντρικό προεκλογικό όπλο του κ. Τσίπρα.
Το πολεμικό κλίμα μεταξύ Πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ θα συντηρηθεί με μεγαλύτερη ένταση και σε βάθος από εδώ και πέρα, όπως φαίνεται από τις διαρροές Μεγάρου Μαξίμου και Πειραιώς.
Στο πλαίσιο της γαλάζιας προσπάθειας για να αποκρουστεί η επιθετική εκστρατεία του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης, αφού χαρακτηρίζει το κόμμα που ηγείται ο κ. Τσίπρας ως νεοκομμουνιστικό, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα τρέξει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς χρονοτριβές και χωρίς να κάνει εκπτώσεις.
Το στοίχημα όμως που πρέπει να κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης είναι να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις ως προς το πραγματικό σχέδιο της ΝΔ και κυρίως να πείσει για τις προθέσεις του διάφορες κοινωνικές ομάδες, καθώς ήδη ασκείται πίεση από την κυβέρνηση ότι έχει «κρυφό σχέδιο» και υπάρχουν πολλές μαύρες τρύπες στο «γαλάζιο» πρόγραμμα που ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί στο σύνολό του.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει πει ότι «πρέπει να υπάρχει διεύρυνση της φορολογικής βάσης και με την επιθετική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής». Στο σημείο αυτό, η ηγεσία της ΝΔ σχεδιάζει να απαντήσει με ποιον άλλον τρόπο, πέραν της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, προτείνει να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Και αυτό διότι το Μέγαρο Μαξίμου ήδη την ερωτά τι ακριβώς εννοεί και εάν κρύβεται πίσω από τις προτάσεις της ΝΔ η μείωση του αφορολογήτου, όπως ζητεί το ΔΝΤ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εμμένει στο σχέδιό του που έχει στον πυρήνα του τη μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων από το 3,5% στο 2% με παράλληλη ανάπτυξη 4%. Αυτό αναμένεται να πει και στην Ανγκελα Μέρκελ, με την οποία θα συναντηθεί στο Βερολίνο σε περίπου μία εβδομάδα. Θα θέσει επίσης το ζήτημα του Μεταναστευτικού, ενώ θα επισημάνει παράλληλα ότι μια πολύ σφικτή δημοσιονομική πολιτική, με πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% για πολλά χρόνια, μπορεί να ακυρώσει το όφελος από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η αξιολόγηση θα κρίνει πολλά
Η ηγετική ομάδα της ΝΔ αντιπαρέρχεται την πολεμική του Μεγάρου Μαξίμου και τα προπαγανδιστικά, όπως λέει, non paper. Με την εκτίμηση ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα ηγηθεί ενός βρώμικου πολέμου εναντίον του κ. Μητσοτάκη, καταπώς φάνηκε στη Βουλή, θα ανεβάσει και άλλο τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, προειδοποιώντας την κυβέρνηση να μη φέρει τέταρτο μνημόνιο και θέτοντας ως τη μόνη λύση για άρση του σημερινού πολιτικού αδιεξόδου τις εκλογές. Βέβαια ουδείς δύναται από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη να προσδιορίσει τι θα συμβεί την επόμενη μέρα εάν κλείσει η αξιολόγηση, καθώς μια απομάκρυνση του χρόνου των εκλογών αλλάζει άρδην και τη στρατηγική της ΝΔ και δημιουργεί νέα δεδομένα.
Από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη διαμηνύουν ότι ο κ. Τσίπρας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τα νέα σκληρά μέτρα, τα οποία στην πραγματικότητα έχει ήδη συμφωνήσει και ξεκαθαρίζουν, στη σκιά των σεναρίων για ψήφισή τους με αυξημένη πλειοψηφία, ότι «δεν υπάρχουν 180 στο ελληνικό Κοινοβούλιο σε ό,τι έχει να κάνει με τη ΝΔ. Δεν υπάρχει συναίνεση ως προς αυτό».Η γραμμή της ΝΔ είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και των μέτρων και από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη ξεκαθαρίζουν πως στην περίπτωση δημοψηφίσματος η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους παιχνίδια.
Η «εφεδρεία» Καραμανλή

Ως τη χρυσή εφεδρεία του πολιτικού συστήματος εμφανίζουν τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή πάρα πολλά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ που θεωρούν ότι δικαιώνεται συνεχώς.

Οι αναφορές περί «χρυσής εφεδρείας» έχουν τη σημασία τους και δημιουργούν πολλαπλές ερμηνείες ως προ τον χρόνο που γίνονται και για τον στόχο όσων τις διακινούν σε ΜΜΕ.
Η καραμανλική ομάδα, που διατηρεί τις δυνάμεις της, θεωρεί ότι τις τελευταίες ημέρες κερδίζει και τον πόλεμο σε μια άλλη χαμένη μάχη, αυτήν της οικονομίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι προ ημερών ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, παρουσία πλήθους καραμανλικών βουλευτών και του πρώην προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, παρέστη στην εκδήλωση για την παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης του συλλογικού τόμου «The Greek Political Economy: 2000-2015» (Σπύρος Ρούκουνας και Παντελής Σκλιάς) στο ΕΒΕΑ που διοργανώθηκε από το «Ρεύμα Σκέψης», το Ιδρυμα «Wilfried Martens Centre for European Studies» και τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη. Στην εκδήλωση, απ’ όπου απουσίαζε η σημερινή ηγετική ομάδα και ο Αντώνης Σαμαράς, καταρρίφθηκε, όπως λένε οι καραμανλικοί, η δαιμονοποίηση της πενταετίας Καραμανλή και ανατράπηκε με στοιχεία το επιχείρημα ότι η διόγκωση του χρέους έγινε επί πρωθυπουργίας Καραμανλή αλλά αυτό συντελέστηκε επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ, ειδικά επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, ενώ δεν παραλείπουν να επικρίνουν τον Γιώργο Παπανδρέου για την έλευση του Μνημονίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ