«Δεν άνοιξα θέμα αλλαγής νομίσματος» δηλώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης σε μια προσπάθεια να απορροφήσει τους πολιτικούς και οικονομικούς «κραδασμούς» που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του περί μη δαιμονοποίησης μιας συζήτησης ακόμα και για τη δραχμή. Στη συνέντευξή του στο «Βήμα» ο κ. Ξυδάκης επιμένει πάντως ότι πρέπει να γίνει συζήτηση «για καθετί που αφορά το μέλλον της χώρας, συζήτηση ουσιαστική, εθνική, χωρίς ταμπού», αλλά σπεύδει να δηλώσει ότι «δεν άνοιξα ποτέ θέμα δραχμής». Μάλιστα σχετικά με τη δήλωσή του ότι η Ελλάδα μεγαλούργησε επί δραχμής σημειώνει «όχι όμως λόγω της δραχμής» και διαμαρτύρεται ότι η φράση του αυτή παρασιωπήθηκε.
«Το ευρώ είναι το νόμισμά μας» αναφέρει μεταξύ άλλων, αλλά σημειώνει πως «από την άλλη θεωρώ δομικό σφάλμα να λέμε ότι υπάρχουν τομείς του δημόσιου βίου απαγορευμένοι στη συζήτηση».
Ακόμα θεωρεί «ανάξια σχολιασμού» τα πυρά που δέχθηκε ότι λειτούργησε ως «λαγός» της κυβέρνησης και χαρακτηρίζει «φαιδρή» την κριτική που δέχθηκε από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη για την εκτόξευση των spreads. Οσον αφορά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων και αν θα τα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι «τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχουν ως τώρα ψηφίσει δύσκολα μέτρα, με τεράστιο αίσθημα ευθύνης».
Σε (άλλη) μια δραματική φάση για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης και ενώ επανέρχονται από τους γνωστούς ευρωπαϊκούς κύκλους τα εφιαλτικά σενάρια περί Grexit, επιλέξατε να ανοίξετε τη συζήτηση περί δραχμής προκαλώντας πολιτικές αναταράξεις. Γιατί;
«Δεν άνοιξα ποτέ τέτοιο θέμα. Απομαγνητοφωνημένη η συνέντευξή μου όπως και το σχετικό βίντεο βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στην ιστοσελίδα μου. Εχω αντιληφθεί ότι όσοι σήκωσαν τον κουρνιαχτό δεν έχουν ακούσει τι είπα, ή δεν θέλουν. Είπα ότι πρέπει να γίνει συζήτηση για καθετί που αφορά το μέλλον της χώρας, συζήτηση ουσιαστική, εθνική, χωρίς ταμπού, όπως δεν έγινε επί επτά χρόνια. Και βέβαια ανοιχτή, όχι στα παρασκήνια. Το αντιλαμβάνομαι ως καθήκον των εκλεγμένων και προσωπικά δικό μου, ως βουλευτή. Δεν άνοιξα θέμα αλλαγής νομίσματος, ούτε στη συγκεκριμένη συνέντευξη ούτε σε οποιαδήποτε άλλη παρέμβασή μου όλα αυτά τα χρόνια. Το ευρώ είναι το νόμισμά μας και το ζητούμενο είναι πώς θα αναιρεθούν οι εγγενείς ανισορροπίες του που πλήττουν τις χώρες της περιφέρειας. Αλλά από την άλλη θεωρώ δομικό σφάλμα να λέμε ότι υπάρχουν τομείς του δημόσιου βίου απαγορευμένοι στη συζήτηση».
Δεν ξέρω τι σας έμεινε εσάς από αυτή την αναστάτωση που δημιουργήθηκε, ωστόσο υπήρξε η αίσθηση από κάποιους ότι λειτουργήσατε ως «λαγός» της κυβέρνησης. Είναι έτσι;
«Ανάξιο σχολιασμού. Γράφω και δημοσιεύω τη γνώμη μου επί τριάντα χρόνια, κάποτε μάλιστα σε διάσταση με την κεντρική κατεύθυνση του Μέσου που δούλευα. Πολλοί έχουν διαφωνήσει μαζί μου και για πολλά, αλλά ουδέποτε θυμάμαι κάποιον να έχει υπαινιχθεί ότι μπορεί να γράφω για λογαριασμό τρίτου».
Πάντως είστε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου η κάθε δήλωσή σας έχει βαρύνουσα σημασία και ως τέτοια εκλαμβάνεται…
«Είπα στους δύο δημοσιογράφους: «Στην Ελλάδα δαιμονοποιείται οποιαδήποτε κουβέντα, όπως μια παλαιότερή μου ότι υπήρχε η χώρα και πριν το ευρώ και κάτι κάναμε, κάτι πετύχαμε. Οχι όμως λόγω της δραχμής», συνέχισα. Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Να δαιμονοποιηθεί και η έκκληση για μη δαιμονοποίηση! Αφήστε δε που στα περισσότερα σχετικά ρεπορτάζ που διάβασα παρασιωπείται η φράση «όχι λόγω της δραχμής», όχι δηλαδή λόγω του νομίσματος. Ακόμα και τα βίντεο που αναρτήθηκαν σε πολλές ιστοσελίδες κόβουν αυτό το σημείο. Δυστυχώς σε μια κοινωνία που υποφέρει κάποιοι χορηγούν πυρετό και υστερία».
Είπατε ότι δεν υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα ενός λαού και ότι καμία τέτοια συζήτηση (ακόμη και περί δραχμής) δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, προτρέποντας μάλιστα να ξεκινήσει η κουβέντα αυτή από τη Βουλή.

Τι ακριβώς εννοείτε;

«Εννοώ αυτό ακριβώς που περιγράφετε στην ερώτησή σας. Οτι η χώρα βρίσκεται σε ιστορικό σταυροδρόμι και οφείλουμε να συζητήσουμε συγκροτημένα και νηφάλια, προς μια νέα εθνική σύνθεση. Η χώρα έχει υποφέρει από τον φανατισμό και τον διχασμό, την εσωστρέφεια και την κατασκευή εχθρών. Και πάντα αυτός που κραυγάζει και καταγγέλλει τη σκέψη και τη σύνθεση κρύβεται όταν φουντώνει η κρίση. Η ιστορία έχει δείξει ότι οι συνέπειες αυτής της εχθροπάθειας και της διάχυτης μνησικακίας ήταν καταστροφικές. Ας προσπαθήσουμε να διδαχθούμε, και να φανταστούμε τους εαυτούς μας ακέραιους μετά τη λήξη των μνημονίων, στα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Εφτασε, είναι μεθαύριο».
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης σάς κατηγόρησε ευθέως στη Βουλή ότι είπατε δημοσίως κάτι που συζητάτε στον ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ ιδίαν. Υπάρχει τέτοιος προβληματισμός εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας;
«Ο μόνος προβληματισμός που έχω διαπιστώσει είναι για το μέλλον της χώρας. Βαθύς, εμφανής σε κάθε συνομιλητή μου, είτε είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είτε επιχειρηματίας είτε επαγγελματίας είτε ξένος φίλος της Ελλάδας. Μιλώ με πολύ κόσμο. Και κάθε συνομιλητής μου με επίγνωση της κρισιμότητας των περιστάσεων είναι βαθιά προβληματισμένος».
Ασκήθηκε επίσης έντονη κριτική ότι τέτοιες δηλώσεις στην παρούσα φάση προκαλούν βλάβη στη δύσκολη διαπραγματευτική θέση της χώρας αλλά και στην εθνική οικονομία γενικότερα. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα είπε ότι τα spreads εκτοξεύθηκαν εξαιτίας σας…
«Αυτού του είδους η κριτική είναι φαιδρή. Τα spreads διευρύνονταν ήδη ένα δεκαήμερο πριν, γιατί κάποιοι κάνουν προβολές σεναρίων. Αλλά αν έχω τη δύναμη να ανεβάζω τα spreads με μια τηλεοπτική συζήτηση, μια Τρίτη πρωί, θα έχω μάλλον δύναμη και να τα ρίξω. Ας μου πει ο κ. Μητσοτάκης πώς, και σπεύδω να βοηθήσω».
«Οι εκλογές δεν θα βοηθούσαν σε τίποτα»

Πιστεύετε ότι τα μέλη της Κοινοβουλευτικής σας Ομάδας θα ψηφίσουν νέα μέτρα, εάν προκύψει τέτοια ανάγκη για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση;

«Εχω εμπιστοσύνη στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι η αξιολόγηση θα κλείσει –γιατί όλοι θέλουμε να κλείσει –με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Από εκεί και πέρα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχουν ως τώρα ψηφίσει δύσκολα μέτρα, με τεράστιο αίσθημα ευθύνης. Και έχουμε μείνει μόνοι, γιατί όλοι εκείνοι που ψήφισαν τη συμφωνία –συμπεριλαμβανομένων των «ουρών» από την κυβέρνηση Σαμαρά –τον Αύγουστο 2015, το έβαλαν στα πόδια όταν τα μέτρα που προέκυπταν από τη συμφωνία έρχονταν ένα-ένα στη Βουλή».
Εάν οι δανειστές και το ΔΝΤ επιμείνουν για λήψη νέων μέτρων, θα εξετάζατε το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, ή θεωρείτε ότι θα ήταν καλύτερες σε αυτή την περίπτωση οι εκλογές;
«Δεν πιστεύω ότι θα πάμε σε εκλογές. Δεν θα βοηθούσαν σε τίποτα. Εχω απαντήσει το ίδιο πράγμα δεκάδες φορές εδώ και μήνες. Από την άλλη, είναι βέβαιο ότι πλεόνασμα 3,5% για δέκα έτη, όπως ζητεί μερίδα των δανειστών, θα βυθίσει τη χώρα στην ύφεση. Είναι ακατανόητο γιατί τίθεται αυτός ο εξωπραγματικός στόχος, εκτός και αν υπηρετεί έναν και μόνο σκοπό: Να υπερτιμωρεί τον αδύνατο κρίκο, για να στείλει μήνυμα στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, ακόμη και τη Γαλλία. Πολύ φοβάμαι όμως ότι παράλληλα στέλνει επίσης μήνυμα στις δυνάμεις διάλυσης της Ευρώπης. Και λυπάμαι πολύ που διαπιστώνω ότι το όραμα της δημοκρατικής ευημερούσας Ευρώπης παραπαίει, παραμονές της επετείου της Συνθήκης της Ρώμης».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ