Παρέμβαση σχετικά με την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των εκρηκτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις ΜΜΕ και οι εργαζόμενοί τους, έκανε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚΕυ. Βενιζέλος κατά την συζήτηση επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής στην Βουλή.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία της προέδρου του ΠαΣοΚ και επικεφαλής της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά, να ζητήσει την συγκρότηση διακομματικής επιτροπής η οποία θα αναζητήσει και θα καταλήξει σε μια κοινή πρόταση νομοθετικής ρύθμισης για τα δάνεια των ΜΜΕ, η οποία δεν θα διαφοροποιείται από τις αντίστοιχες ανάγκες ρυθμίσεων των «κόκκινων δανείων» των επιχειρήσεων. Ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση του προβλήματος μέσω σχετικής τροπολογίας. Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος «η πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής είναι αναμφίβολα θετική, επείγει όμως η νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος με σχετική τροπολογία, γιατί αλίμονο αν τέτοιου είδους θέματα αντιμετωπίζονται ως θέματα Ποινικού Δικαίου κι όχι ως θέματα θεσμικά ή βεβαίως ως θέματα πτωχευτικού και γενικότερα Εταιρικού Δικαίου».

Αναφερθείς συνολικά στο θέμα των ΜΜΕ, ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ επισήμανε ότι «πρέπει να τα διαχωρίσουμε, από τη μία μεριά σε επιχειρήσεις που είναι προβληματικές, υπερχρεωμένες, με ευθύνη και των διοικήσεών τους και των μετόχων τους -και εκεί πρέπει να εφαρμοστεί ό,τι θα εφαρμοστεί σε όλες τις επιχειρήσεις σε σχέση με την αναδιάρθρωση των δανείων αλλά και την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων- και σε θεσμούς πολυφωνίας, δημοκρατικής και ενημέρωσης, που έχουν ιστορία, φυσιογνωμία, παράδοση, ρόλο, εργαζόμενους, αναγνώστες, συνεργάτες, κύρος, άποψη».

Και πρόσθεσε: «Αυτή η δεύτερη διάσταση των μέσων μαζικής ενημέρωσης πρέπει να προστατευθεί, όχι με επιτροπεία, όπως αυτή που εκπροσωπεί ο κ. Μουλόπουλος, αλλά μέσα από μία νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει ότι θα διασφαλιστεί η συνεχής περιοδική έκδοση των συμβατικών και των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης που έχουν επιχειρηματικό πρόβλημα, όχι προς όφελος, επαναλαμβάνω, των διοικούντων και των μετόχων, αλλά προς όφελος της πολυφωνίας και προς διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων». Διευκρίνισε μάλιστα ότι «ούτως ή άλλως, αυτό προβλέπεται ήδη από το 2013 – με ευρύτατη πλειοψηφία έχει ψηφιστεί η διάταξη αυτή- για τους υπερχρεωμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς».

Για τις εκλογές και την ευρύτατη εθνική συμμαχία

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στα σενάρια των εκλογών. Όπως είπε χαρακτηριστικά «χωρίς εκλογές, δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση». Και πρόσθεσε: «Δεν ματαιοπονώ, ξέρω ότι οι εκλογές είναι επιλογή της κυβέρνησης, δεν θα είναι όμως μία απλή επιλογή, θα είναι μία επιλογή συνδυασμένη με θεσμική κρίση, με ένταση, με κάποιο τρόπο θα επαναληφθεί, δυστυχώς, ή θα γίνει απόπειρα επανάληψης της φάρσας του 2015». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «τη φορά αυτή δεν μπορείτε να φλερτάρετε με ιδέες δημοψηφίσματος, με ένα δημοψήφισμα αντισυνταγματικό και απαγορευμένο ως προς το θέμα του, το οποίο θα οδηγήσει, ως διαδικασία πλέον, σε βαθιά και ανυπέρβλητη οικονομική κρίση, σε εθνική καταστροφή», αλλά«ούτε (και) με εκλογές συγκρουσιακές γύρω από δήθεν διλήμματα που αφορούν το εθνικό νόμισμα». «Δεν θα επιτραπεί να έχουμε τέτοιου τύπου εξελίξεις. Κι όλοι όσοι έχουν αρμοδιότητα και ευθύνη σε μία συντεταγμένη πολιτεία, οφείλουν εγκαίρως να το πουν και να αντιδράσουν. Πάντως η αντιπολίτευση, είμαι βέβαιος, σύσσωμη θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε παρόμοια εξέλιξη θεσμικού εκβιασμού και φάρσας», προειδοποίησε.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι «άλλη Βουλή και άλλη κυβέρνηση ευρύτατης εθνικής συνεργασίας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, στην οποία ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να μετάσχει, εάν το θέλει, χωρίς να μπορεί αυτός να καθορίσει τις εξελίξεις, αλλά και κανένα άλλο κόμμα μόνο του δεν πρέπει να μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις». Ενώ συμπλήρωσε: «Ούτε η ανιστόρητη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι λύση. Λύση είναι μόνον η συνεργασία όλων όσοι πρέπει να συνεργαστούν στο πλαίσιο της μόνης εθνικής στρατηγικής που έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει, ότι είναι υπεύθυνη, ότι αποδίδει αποτέλεσμα».