Να εξουδετερώσει την αμηχανία και κατά μεγάλο μέρος τον αρνητισμό πολλών στελεχών και της κομματικής βάσης που βλέπουν να ενσωματώνονται ή να συμπορεύονται με τη Ν.Δ. πρόσωπα, εκτός των τειχών της κεντροδεξιάς, επιχειρεί το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ παράλληλα έχει θέσει το κόμμα, για μια ακόμη φορά, σε «κομματική εγρήγορση» δια παν ενδεχόμενο.

Ο κ. Μητσοτάκης, στη σκιά των αναταράξεων που προκάλεσε η συμπόρευση του Θόδωρου Σκυλακάκη και της Δράσης με τη Ν.Δ, αλλά και των συζητήσεων που δημιουργούνται από την συστράτευση με την αξιωματική αντιπολίτευση διαφόρων προσώπων που δεν είχαν ιδεολογική συγγένεια με την κεντροδεξιά, θέτει ο ίδιος το πλαίσιο και ζητεί από βουλευτές, στελέχη και την κομματική βάση, να υπερασπιστούν το προσκλητήριο που απευθύνει και πραγματικά να κάνουν πράξη το καλωσόρισμά τους στο νέο τους «πολιτικό σπίτι».

Στο πλαίσιο αυτό το απόγευμα της Δευτέρας, από το Περιστέρι, όπου βρέθηκε για την καθιερωμένη κοπή πίτας της τοπικής οργάνωσης, έστειλε μηνύματα σε αρκετές πλευρές στο εσωτερικό της Ν.Δ., μια κίνηση που θα γίνει και αύριο το απόγευμα της Τετάρτης, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής.

«Εμείς ως Νέα Δημοκρατία θα είμαστε πάντα ανοιχτοί και φιλόξενοι σε αυτούς τους συμπολίτες μας, που για πρώτη φορά ακούν το λόγο της παράταξης…» τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και συμπλήρωσε: «Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι που στις τελευταίες εκλογές δεν στήριξαν Νέα Δημοκρατία και σήμερα έρχονται στις κομματικές μας εκδηλώσεις. Αγκαλιάστε τους. Καλωσορίστε τους στο νέο τους σπίτι. Όλοι χρειάζονται για να έρθει η μεγάλη πολιτική αλλαγή».

Αυτό το μήνυμα, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ενισχυθεί πάση θυσία, καθώς παράλληλα, επιθυμεί να περάσει στην κοινωνία η θέση ότι η Ν.Δ. είναι ανανεωμένη σε πρόσωπα και ιδέες, ανοιχτή στην κοινωνία και προτάσσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, απέναντι στην αφόρητη υποκρισία, διγλωσσία και απέναντι στο θέατρο που παίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως λέει.

Η επιλογή του να βρεθεί στο Περιστέρι δεν ήταν τυχαία, διότι μπορεί στις δημοσκοπήσεις να προηγείται η Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη Δυτική Αθήνα έχει σοβαρό πρόβλημα. Γι’ αυτό και ο ίδιος είπε χθες με έμφαση ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η ΝΔ να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της Δυτικής Αθήνας και να τους πείσει ότι έχει σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση και παράλληλα να πείσει ότι μπορεί να μάθει από τα λάθη της, μπορεί να ανανεωθεί, μπορεί να προσελκύσει νέους ανθρώπους, να ανοιχτεί σε νέες ιδέες και να δώσει νέες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα».

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη είναι και πάλι στο τραπέζι το σενάριο των εκλογών και γι’ αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε χθες δημόσια ότι «δεν ξέρούμε πότε θα έχουμε εξελίξεις, αλλά όσο νωρίτερα γίνουν οι εκλογές, τόσο καλύτερα για τη χώρα».

Το σενάριο των εκλογών συζητήθηκε εκτενώς και στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας (το παλαιό Πολιτικό Συμβούλιο) που έγινε πριν από την ομιλία του στο Περιστέρι για να προετοιμάσει και την αυριανή Π.Ε. Εκεί υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις για το εάν ο Αλέξης Τσίπρας έχει εκλογικό σχεδιασμό, αν και κανείς δεν απέκλεισε τον αιφνιδιασμό.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε, σύμφωνα με παριστάμενα μέλη, ότι υπάρχει σημαντική απόσταση μεταξύ των όσων ζητούν οι πιστωτές και όσων προτίθεται να παραχωρήσει η κυβέρνηση και άρα δεν δύναται να προβεί σε ασφαλή εκτίμηση για τις πραγματικές προθέσεις του Πρωθυπουργού.

Επί των αυριανών «γενεθλίων» της κυβέρνησης, καθώς συμπληρώνονται δυο χρόνια από την εκλογική νίκη, τον Ιανουάριο του 2015, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον κ. Τσίπρα, ενώ θα τεθεί και πάλι από το ανώτερο κομματικό όργανο, μετά το συνέδριο, το δίλημμα: «ή με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή με την κοινωνία».