«Μαύρη» λίστα με διατάξεις που «η σημερινή κυβέρνηση έχει προωθήσει στη Βουλή για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων», πρόκειται να παρουσιάσει το επόμενο διάστημα η ΝΔ, όπως προανήγγειλε στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νίκος Δένδιας.

«Η κυβέρνηση αν και έχει χρησιμοποιήσει την έκφραση διαπλοκή έναντι όλων των πολιτικών της αντιπάλων, στην πραγματικότητα κάθε της νομοθέτημα διαπλέκεται με κάποιο ιδιωτικό συμφέρον, το ευνοεί. Θα κάνουμε παρουσίαση όλων των διατάξεων άλλωστε που έχει κατά καιρούς η κυβέρνηση εισηγηθεί και έχουν ψηφιστεί» είπε ο κ. Δένδιας.

Κατήγγειλε ότι ένα τέτοιο άρθρο είναι και άρθρο που αναφέρεται στην δυνατότητα άδειας διενέργειας των Ελέγχων στο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών και Λογιστών και έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον «υποχρεωτικό έλεγχο των ετήσιων και των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, δημόσια εποπτεία επί του ελεγκτικού έργου και λοιπές διατάξεις» για την χορήγηση άδειας διενέργειας ελέγχων στο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών.

Ο κ. Δένδιας είπε ειδικότερα ότι πρόκειται για ΝΠΙΔ που άλλαξε με ΠΔ 1521/1993 και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει με ποια λογική αποδίδει μονοπωλιακό δικαίωμα ελέγχων σε ένα ΝΠΙΔ. «Ποια είναι η λογική; Γιατί κάνετε αυτό το χοντρό ρουσφέτι;», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και κατήγγειλε πως όπως είναι διατυπωμένο το συγκεκριμένο άρθρο, δεν επιτρέπει σε νεοσυσταθέντα φορέα να έχει τα ίδια δικαιώματα.

«Δεν είμαστε αφελείς. Εξυπηρετείτε συγκεκριμένο ιδιωτικό συμφέρον, το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο. Αν δεν το διορθώσετε πάει να πει ότι εξυπηρετείτε ΝΠΙΔ», είπε ο κ. Δένδιας.

Πυρά Δένδια για σχέδιο άλωσης του Τύπου

Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, μιλώντας για σχέδιο άλωσης του Τύπου.

Αναφερόμενος στον ΔΟΛ, ο κ. Δένδιας μίλησε για προσπάθεια μετατροπής των εντύπων του δημοσιογραφικού οργανισμού σε κυβερνητικό φερέφωνο.

«Μας είπε ο πρωθυπουργός ότι γίνονται προσπάθειες για να διασωθούν οι εργαζόμενοι. Όλοι θέλουμε τη διάσωση των θέσεων εργασίας. Ο ΔΟΛ και τα έντυπά του δεν υπήρξαν έντυπα φιλικά στη ΝΔ. Σε πολύ συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις συμπορεύτηκαν μαζί της σε συγκεκριμένους στόχους. Τα έντυπα του ΔΟΛ ήταν απέναντι στη ΝΔ κομματικά και ιδεολογικά και πολιτικά και πολλές φορές με τρόπο χυδαίο εξύβρισαν αρχηγούς της ΝΔ. Εμείς δεν έχουμε κομματικό όφελος, ξέρουμε ότι ο φυσικός χώρος αυτών των εντύπων είναι η κεντροαριστερά», είπε ο κ. Δένδιας.

Και πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια να μετατραπεί ένα ολόκληρο συγκρότημα σε κυβερνητικό φερέφωνο και σε αυτή την προσπάθεια η κυβέρνηση θα βρει απέναντί της την απόλυτη αντίρρηση της ΝΔ. «Διαβάστε σημερινό άρθρο δημοσιογράφου στα Νέα που λέει ότι διεκπεραιώνεται σχέδιο άλωσης του Τύπου από την κυβέρνηση».

«Η χώρα είναι σε δύσκολο σημείο, η αξιολόγηση δεν πάει καλά και αν κλείσει θα γίνει με τρόπο οδυνηρό και βλαπτικό, οφείλουμε να έχουμε πλαίσιο έντιμης συνεννόησης και να μην έχουμε υψηλούς τόνους και να υπάρχει καθαρό πλαίσιο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και τόνισε ότι προσπάθειες ελέγχου του Τύπου δεν συνιστούν έντιμο πλαίσιο. «Η κυβέρνηση απέρχεται είτε το θέλει είτε όχι. Μην βλάψετε τη χώρα απερχόμενοι, δεν πρέπει να μην τελεσφορήσουν οι προσπάθειες ελέγχου του Τύπου», είπε ο κ. Δένδιας.

Για την απόφαση του ΣτΕ

Ταυτόχρονα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για προφανή επιχείρηση ποδηγέτησης των ΜΜΕ.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην απόφαση του ΣτΕ, είπε ότι κρίθηκε αντισυνταγματικό ένα άρθρο στο οποίο βασίζεται όλο το νομοθετικό κατασκεύασμα και άρα δεν μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι ο νόμος είναι εντάξει.

«Αν τινάξεις τα θεμέλια ενός σπιτιού, μην περιμένεις να σταθεί το οικοδόμημα από πάνω. Καταρρέει αμέσως», είπε ο κ. Δένδιας και υπογράμμισε ότι η απόφαση επισημαίνει πως για τον νόμο δεν συνέπραξε το ΕΣΡ.

«Είτε θέλει είτε δεν θέλει η κυβέρνηση να το καταλάβει, υπέστη δεινή ήττα και αυτή είναι η πραγματικότητα. Το ΕΣΡ είχε στείλει 16 σημεία διαφωνίας που δεν ελήφθησαν υπόψη. Αν η κυβέρνηση επιχειρεί να διασώσει οτιδήποτε από το νόμο Παππά κάνει ολέθριο λάθος. Διότι θα υποστεί μια δεύτερη πολιτική ήττα», είπε ο κ. Δένδιας.