Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο ηγέτες τόνισαν τους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που ενώνουν τον ελληνικό και τον ιταλικό λαό, καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, «ειδικότερα, συζητήθηκε η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των επενδύσεων, και ασφαλώς του πολιτισμού, που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας των δύο λαών.

Παράλληλα, εκφράστηκε η αμέριστη αλληλεγγύη και ο θαυμασμός της Ιταλικής Δημοκρατίας για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος καθώς και την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, ενώ αναγνωρίστηκαν οι θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες πολίτες κατά τα τελευταία χρόνια.»

«Επιπλέον, εκφράστηκε από κοινού προβληματισμός για την άνοδο ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων, η οποία τροφοδοτείται και από τις πολιτικές ακραίας λιτότητας» καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου.

Καλωσορίζοντας στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ιταλό πρόεδρο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κοινή ιστορία και κοινή μοίρα Ελλάδας και Ιταλίας.

«Σήμερα βρισκόμαστε ως χώρες της ΕΕ, της Ευρωζώνης, ως χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου απέναντι σε κοινές προκλήσεις, στην πρόκληση της οικονομικής κρίσης, αλλά και της προσφυγικής κρίσης. Η συνεργασία μας λοιπόν, όπως και η συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, είναι κρίσιμο μέγεθος για την δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Προσβλέπουμε σταθερά στην δυνατότητα εμβάθυνσης και της διμερούς μας συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς – στην οικονομία, στις επενδύσεις, στην ενέργεια και στον πολιτισμό, γιατί, ας μην το ξεχνάμε, αυτό είναι το ισχυρό μας όπλο» είπε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την θερμή υποδοχή, συμφωνώντας πως «μας ενώνει μια μακρά ιστορία, η οποία μας ενώνει με τρόπο άρρηκτο. Μας ενώνουν επίσης κοινές προκλήσεις: Η οικονομική κρίση έπληξε πολλές χώρες της Ευρώπης, ιδιαιτέρως δε, την Ελλάδα και την Ιταλία, δημιουργώντας παράλληλα σημαντικότατες κοινωνικές δυσκολίες και προκλήσεις, τις οποίες, όλοι εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη, εστιάζοντας στην οικονομική ανάπτυξη, στις επενδύσεις και στην ενίσχυση της απασχόλησης».

«Ένα άλλο κοινό πρόβλημα που μας ενώνει, είναι το τεράστιο ζήτημα της μετανάστευσης, το τεράστιο προσφυγικό ζήτημα. Η Ελλάδα και η Ιταλία, δεδομένης της γεωγραφικής θέσης τους ως σύνορα της ΕΕ, υποδέχονται πολύ περισσότερους πρόσφυγες. Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν σεβαστεί το προαιώνιο καθήκον της υποδοχής και φιλοξενίας ως ένδειξης πολιτισμού, και παρέχουν βοήθεια σε χιλιάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη ωστόσο, πρέπει να δεσμευτεί περισσότερο. Πρέπει να ενισχύσει την υποστήριξη που παρέχει στην Ελλάδα και στην Ιταλία, διότι το μεταναστευτικό ζήτημα και το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι μονάχα πρόβλημα της Ιταλίας και της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης».

«Και βεβαίως, όπως πολύ σωστά επισημάνατε, διατηρούμε ανέκαθεν έξοχες διμερείς σχέσεις και εξαιρετική συνεργασία σε επίπεδο οικονομικό, ενεργειακό, πολιτιστικό και βεβαίως πολιτικό. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν την Ελλάδα και την Ιταλία δύο φίλες χώρες που έχουν κοινή οπτική του μέλλοντος της Ευρώπης» κατέληξε ο κ. Ματαρέλα.

Συνάντηση Βούτση με τον Πρόεδρο της Ιταλίας

Στους δεσμούς, τις αξίες και τους αγώνες που συνδέουν την Ελλάδα και την Ιταλία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους, ο πρόεδρος της Βουλής έστειλε ταυτόχρονα μήνυμα για την αναγκαιότητα να ηττηθούν οι πολιτικές της λιτότητας, της κοινωνικής περιθωριοποίησης, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των νεοναζιστικών φαινομένων στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι σε αυτόν τον αγώνα, Ελλάδα και Ιταλία συμπορεύονται.

«Είμαστε ευτυχείς για την επίσκεψη του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, διότι είναι ο ίδιος μια προσωπικότητα που εκπροσωπεί μια μεγάλη φίλη χώρα, με την οποία για πολλά χρόνια συμβαδίζουμε και στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρώπης αλλά και της ιστορίας μας εδώ και χιλιετηρίδες» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής. Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Ιταλία εργάζονται από κοινού, ώστε να υπάρχει ειρήνη και να δυναμώσουν οι δυνάμεις της ειρήνης σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη, καθώς και οι δύο χώρες βρίσκονται στο μάτι μιας γενικότερης αποσταθεροποιημένης περιοχής (και από τη Βόρεια Αφρική και από τη Μέση Ανατολή) και βιώνουμε τις δραματικές συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων.

«Εργαζόμαστε από κοινού και με τις ίδιες αξίες, έτσι ώστε να υπάρχει η αλληλεγγύη, η φιλία και η φιλοξενία για τους εκατοντάδες χιλιάδες απόκληρους που έρχονται και θέλουν να περάσουν προς την Ευρώπη μέσα από τις δύο χώρες. Εργαζόμαστε από κοινού για τα πολύ μεγάλα θέματα της οικονομίας, της υπέρβασης της οικονομικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο πρόεδρος της Βουλής. Τόσο η Ιταλία, μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και της Ευρώπης, όσο και η Ελλάδα, υφίστανται τις άδικες και αδυσώπητες καταστάσεις, με βάση τις οποίες αυτή η οικονομική κρίση παράγεται και αναπαράγεται και δημιουργεί μείζονα κοινωνικά προβλήματα στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στον Νότο, επίσης ο κ. Βούτσης.

«Πρέπει να ηττηθούν οι πολιτικές της λιτότητας, της κοινωνικής περιθωριοποίησης αλλά και του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, των νεοναζιστικών φαινομένων στην Ευρώπη και σ’ αυτόν τον αγώνα είμαστε μαζί. Αυτά είναι και τα μεγάλα διακυβεύματα μπροστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία και οι δύο χώρες συμμετέχουν εδώ και πολλά χρόνια. Η κατάληξη των αντιπαραθέσεων πάνω σ’ αυτά τα μείζονα προβλήματα, είτε θα δώσουν ζωή, είτε θα οδηγήσουν σε ιστορικά ανεπίτρεπτα αδιέξοδα την ίδια την πορεία της Ε.Ε.. Αυτός είναι τελικά ο αγώνας τον οποίο πρέπει να δώσουν χέρι – χέρι οι χώρες του Νότου και όχι μόνο, για να υπερνικήσουν τις δυσκολίες τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Ιδιαιτέρως ευτυχής που βρίσκεται στην έδρα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όπου εκφράζεται η λαϊκή κυριαρχία, μια έννοια που γεννήθηκε στην Ελλάδα», δήλωσε από πλευράς του ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για τη θερμή υποδοχή.

«Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι δύο χώρες που ενώνονται, όχι μονάχα από μια εξαιρετική ανθρωπιστική, ανθρώπινη, πολιτιστική και πολιτική σχέση εδώ και χιλιετίες. Είναι δύο χώρες που καλούνται να ερμηνεύσουν και ερμηνεύουν σήμερα τις αξίες του πολιτισμού, που η Ελλάδα και η Ευρώπη προσέφεραν στον κόσμο. Αξίες όπως η δημοκρατία, η ανεκτικότητα, ο διάλογος με τους άλλους, αποτελούν τη βάση του σύγχρονου Πολιτισμού. Αυτές τις αξίες θέλουν η Ελλάδα και η Ιταλία να συνεχίσουν να μεταφέρουν στην ανθρωπότητα», είπε ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας. Παράλληλα, ο κ. Ματαρέλα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία συμμερίζονται μια κοινή αντίληψη για τη διεθνή πολιτική, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στην ειρήνη, τη συνεργασία και την ασφάλεια. Επισήμανε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν επίσης κοινή οπτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και πως η Ευρώπη βασίστηκε στις αξίες της ειρήνης και της ανάπτυξης και διεύρυνε το διάλογο και με χώρες που δεν είναι ακόμη μέλη. Υποστήριξε δε, πως η ΕΕ πρέπει να εστιάσει στην ανάπτυξη, την απασχόληση και το μέλλον των νέων.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν από ελληνικής πλευράς ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλή, Τάσος Κουράκης και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας – Ιταλίας, Γιάννης Γκιόλιας. Τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, συνόδευαν ο υφυπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας Βιντσέντζο Αμέντολα και ο πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα Εφίζιο Λουίτζι Μαράς.

Συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα για διήμερη επίσημη επίσκεψη, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. «Η Ελλάδα με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της ενωμένες θα ξεπεράσει την κρίση και θα συνεχίσει αταλάντευτα την πορεία της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον ιταλό ομόλογό του.

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Ματαρέλα για την ειλικρινή και έμπρακτη συμπαράσταση της Ιταλίας στην υπέρβαση της ελληνικής κρίσης, και υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Ιταλία μοιράζονται κοινά ιδανικά για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικογένειας και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να συμπορευθεί με τον ιταλικό, ιδίως σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις που διαμορφώνουν η οικονομική κρίση και το προσφυγικό ζήτημα, για να υπερασπισθούν από κοινού το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την συνοχή της.

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε το ήθος και την προσωπικότητα του κ. Ματταρέλα.

Από την πλευρά του, ο κ. Ματαρέλα αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας, υπενθυμίζοντας ότι η στενή συνεργασία μεταξύ των δυο λαών βασίζεται σε μια χιλιετή ιστορία.

Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη η ΕΕ να εστιάσει στην οικονομική ανάπτυξη και στην ενίσχυση των θέσεων εργασίας των νέων ανθρώπων, ενώ αναφορικά με την μετανάστευση, τόνισε ότι δεν είναι ένα πρόβλημα μονάχα της Ελλάδας και της Ιταλίας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης και της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρίσταντο ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Μετά το τέλος της κατ’ ιδίαν συνάντησης ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Το πρόγραμμα:

Τα κυριότερα σημεία του προγράμματος της επίσκεψης είναι τα εξής:

Στις 12:15 κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, για να ακολουθήσει η επίσημη τελετή υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Προκόπη Παυλόπουλο, όπως και η κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

13:30 Παράθεση επισήμου γεύματος.

18:00 Αφιξη του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας στη Βουλή των Ελλήνων και συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

18:30 Συνάντηση του Σέρτζιο Ματαρέλα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τετάρτη

11:50 Επίσκεψη του ιταλού προέδρου στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Τον κ. Ματαρέλα θα υποδεχθεί η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

12:30 Επίσκεψη του ιταλού προέδρου, παρουσία του έλληνα ομολόγου του, στην έδρα του Ιδρύματος Αλ. Ωνάσης/Βιβλιοθήκη Συλλογής Στάικου.

12:55 – 13:25 Ξενάγηση της ιταλικής αντιπροσωπείας στην Ακρόπολη από το Διευθυντή της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής.

16:30 Αναχώρηση Ιταλικής αντιπροσωπείας με προορισμό τη Ρώμη.