Μεγάλες προσδοκίες στο Βερολίνο για το Κυπριακό. «Το θέμα μπαίνει στην τελική ευθεία» δήλωσε τη Δευτέρα στην κυβερνητική συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ αναφερόμενος στο νέο γύρο συνομιλιών στη Γενεύη. Τυχόν επιτυχημένο αποτέλεσμα θα συνιστούσε «θαυμάσια είδηση». Το βασικό για τους διαπραγματευτές, ήτοι τους αντιπροσώπους των δυο κυπριακών κοινοτήτων και των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία), είναι τώρα «να μην χάσουν το θάρρος τους και να κάνουν τους αναγκαίους συμβιβασμούς».

Τι κάνει τον γερμανό υπουργό εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ να είναι σήμερα πιο αισιόδοξος για την επιτυχία της διάσκεψης σε σχέση με το παρελθόν; – ρωτήθηκε ο εκπρόσωπός του. Η απάντησή του: Πρώτον, ότι οι δυο αντιπρόσωποι των κοινοτήτων, ο ελληνοκύπριος Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος Μουσταφά Ακιντζί, δείχνουν αποφασισμένοι να κάνουν τους απαραίτητους συμβιβασμούς στα όντως πιο κρίσιμα σημεία: Τις αποζημιώσεις (για τους ξεριζωμένους Κυπρίους), τον εποικισμό, και την ασφάλεια. Και δεύτερον, ότι παρόμοια διάθεση δείχνει για πρώτη φορά και η Τουρκία. Αυτό φάνηκε καθαρά κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ.Σταϊνμάγιερ στην Άγκυρα.

Αναφερόμενος στο γεγονός, ότι στις διαπραγματεύσεις δεν μετέχουν ο Ταγίπ Ερντογκάν και ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ.Σέφερ παρατήρησε, ότι αυτό δεν μειώνει την αξία τους. «Και στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν απείχαν συχνά οι υπουργοί εξωτερικών, ή ακόμη περισσότερο οι πρόεδροι των ενεχομένων χωρών, και παρόλα αυτά αυτές εστέφθησαν με επιτυχία» είπε.

«Υποστηρίζει το Βερολίνο την παρουσία εγγυητριών δυνάμεων στην Κύπρο»; – ρώτησε δημοσιογράφος. Αυτό δεν είναι το σωστό ερώτημα, ήταν η απάντηση. Γεγονός είναι ότι λόγω των παλιών συμφωνιών η παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων είναι σήμερα αναπόφευκτη – το τι θα γίνει αργότερα παραμένει ανοικτό θέμα.

Προσφέρεται η Γερμανία ως μεσολαβητής λόγω της τεχνογνωσίας της σε θέματα επανένωσης; «Όχι», απάντησε ο κ.Σέφερ. «Ο διαμεσολαβητής ήταν ανέκαθεν ο ΟΗΕ». Κατά τα άλλα όμως, στο τέλος της εβδομάδα έχουν κληθεί στη Γενεύη απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτοί, πρόσθεσε, απηχούν και τις απόψεις του Βερολίνου.