Το εθνοσωτήριο άστρο του Αρτέμη Σώρρα γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2012 στο ξενοδοχείο President, από όπου δώρισε 600 δισ. ευρώ στο χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος. Ο επίγειος Σώρρας γεννήθηκε το 1966 στην Πάτρα, η οποία αποτελεί και σήμερα τον τόπο κατοικίας του, είναι παντρεμένος και πατέρας τριών τέκνων. Πρόκειται για ένα μυστηριώδες πρόσωπο, με άγνωστο επάγγελμα, μολονότι δηλώνει μεγιστάνας με περιουσία 3 τρισ. δολαρίων, είναι δηλαδή κατά πολύ πλουσιότερος από τον Μπιλ Γκέιτς (75 δισ. δολάρια) και τον Γουόρεν Μπάφετ (60,8 δισ. δολάρια) μαζί. Αυτοσυστήνεται ως «έλλην ιθαγενής, επιχειρηματίας με μεγάλη πείρα σε πολλούς τομείς, όπως εμπόριο, κατασκευές, τεχνολογία, ενέργεια, ευρεσιτεχνίες κ.ά.»· κάτοχος «ολοκληρωμένου χαρτοφυλακίου συσσωρευμένου πλούτου»· φορέας κρατικής εξουσίας και θεματοφύλακας της κυρίαρχης βούλησης του ελληνικού λαού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με αμετάκλητο πληρεξούσιο του 2013 υπογραμμένο από τον δήμαρχο Τροιζηνίας, ο οποίος δηλώνει ότι τον διόρισε καταπιστευματοδέκτη-θεματοφύλακα και ειδικό οικονομικό σύμβουλο «διατηρώντας σώας τας φρένας» προκειμένου να στηρίξει τον δήμο του αλλά και τον «απανταχού Ελληνισμό στο παγκόσμιο στερέωμα».

Η απόφαση του Πρωτοδικείου
Αυτή την επιβλητική προσωπικότητα δίκασε το 2013 το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και με την υπ’ αριθμ. 67650/2013 απόφαση έκρινε πως «αποδείχθηκε ότι ο πρώτος κατηγορούμενος [Αρτέμης Σώρρας], δυνάμει αμετάκλητου πληρεξουσίου, τυγχάνει διαχειριστής χρηματικού ποσού, ύψους εξακοσίων δισεκατομμυρίων δολαρίων (600.000.000.000), που ανήκει σε αλλοδαπή εταιρεία επενδύσεων, με την επωνυμία «RedPantherLimited», που εδρεύει στο Λονδίνο. Το ποσό αυτό έχει ενσωματωθεί σε έξι (6) διεθνή γραμμάτια του αμερικανικού ταμείου, ονομαστικής αξίας εκάστου εκατό δισεκατομμυρίων δολαρίων (100.000.000.000), λήξεως τον μήνα Αύγουστο του έτους 2014, τα οποία έχουν κατατεθεί σε λογαριασμό καταπιστεύματος και φυλάσσονται προς πίστωση και χορηγία της Ελληνικής Δημοκρατίας». Η απόφαση έχει καταστεί αμετάκλητη, όπως αποκάλυψε το Athens Review of Books, διότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν φρόντισε να ασκήσει αναίρεση εναντίον της.
Η πλημμελειοδίκης και ο αντεισαγγελέας, που ήταν στην έδρα, στηρίχθηκαν στις μαρτυρίες: Ενός δικαστικού πραγματογνώμονα που δήλωσε ότι έπειτα από την έρευνα που έκανε για τα χρήματα «δεν έχει βρεθεί κάτι μεμπτόν. Από τη στιγμή που έχουν χρήματα, μπορούν να κάνουν κάτι, ακόμη και να ρίξουν το πολίτευμα». Ενός «οικονομικού οικονομολόγου» από το Τορόντο. Ενός μηχανικού από την Κρήτη, ο οποίος το 2014 υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά κατά του Θεόδωρου Πάγκαλου επικαλούμενος προσβολή της μνήμης και της τιμής των νεκρών Κρητικών που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους, εξαιτίας της δήλωσης του πρώην υπουργού ότι οι Κρητικοί δεν ξεσηκώθηκαν το 1821 όπως όλη η Ελλάδα.
Επιπλέον το δικαστήριο έλαβε υπ’ όψιν του, μεταξύ άλλων, δημοσιεύματα της ιστοσελίδας alfeiospotamos, η οποία αναπαράγει τις απόψεις Σώρρα, το αντίγραφο βραβείου «Ευεργετών» (Αθλα), τη Διακήρυξη της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών για τη στήριξη της δοκιμαζόμενης Ελλάδας, το αντίγραφο της από 17.6.2013 ένορκης αμετάκλητης επαλήθευσης και επιβεβαίωσης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας μεταφοράς μετοχών –Θεματοφύλακα και τη μετάφραση αυτής. Το Μονομελές Πρωτοδικείο, αφού «σκέφθηκε σύμφωνα με τον νόμο», αθώωσε τον Σώρρα και τον συγκατηγορούμενό του Εμμανουήλ Λαμπράκη, ομογενή γιατρό, προφυλακισμένο σήμερα στις ΗΠΑ για παράνομη συνταγογράφηση φαρμάκων. Επειδή «από την ακροαματική διαδικασία και τα αναγνωσθέντα έγγραφα» δημιουργήθηκαν υπόνοιες για την τέλεση αδικημάτων, ιδίως αυτών της ψευδούς καταμηνύσεως και της ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης (εννοούν τη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε ο Αδωνις Γεωργιάδης), διαβίβασε τη δικογραφία στον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών.
Η ηγεσία της Δικαιοσύνης έκλεισε τα μάτια σε αυτή την απόφαση. Εκανε ότι δεν είδε και δεν άκουσε όταν τα προσαρτημένα στον Σώρρα sites αναπαρήγαν με διθυραμβικά σχόλια αποσπάσματα από το βιβλίο του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλείου Νικόπουλου, «Αγαπημένο μου… Σύνταγμα ή αντισυνταγματικοί παραλογισμοί – Η αλήθεια για τη σημερινή αντισυνταγματική κατάσταση της Ελλάδας», ότι «οι έλληνες πολιτικοί είναι προδότες και πράκτορες ξένων συμφερόντων», «η κυβέρνηση λειτουργεί ως εντολοδόχος της τρόικας», «το Σύνταγμα έγινε κουρελόχαρτο», «η Ιστορία δεν θα συγχωρήσει ποτέ το κατάπτυστο ΝΑΙ στους οικονομικούς εισβολείς». Και αν δεν ελάμβανε διαστάσεις η απόφαση του εισαγγελέα στη Βόρεια Ελλάδα να διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά διευθυντή μεγάλου δημόσιου οργανισμού ασφάλισης για παράβαση καθήκοντος επειδή δεν προχώρησε στον συμψηφισμό οφειλών με τα εξώδικα Σώρρα, ούτε σε αυτή την περίπτωση θα συγκινούνταν η ηγεσία της Δικαιοσύνης.
Νομικοί και πολιτικοί θύμιζαν άλλωστε ότι δικαστές έχουν εκδώσει πληθώρα «αντιμνημονιακών» αποφάσεων και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων αποφάνθηκε με ομόφωνη απόφασή της τον Φεβρουάριο του 2016 ότι «οι Ελληνες θα πρέπει να πάψουν να αποτελούν «τα οικονομικά πειραματόζωα της Ευρώπης»». Ο Σώρρας λέει ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό οικονομική κατοχή και υφίσταται εθνική γενοκτονία. Πόσο διαφορετική, επισήμαιναν οι ίδιοι κύκλοι, είναι η άποψη της Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, όταν έγραφε στην επιστολή που έστειλε στους ομολόγους της μετά το δημοψήφισμα ότι για τη δημιουργία του χρέους οι Ελληνες «ουδεμία ευθύνη φέρουν» αλλά φταίνε οι κυβερνήσεις και «η εσφαλμένη οικονομική πολιτική η οποία εφαρμόστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, με βάση τα μνημόνια που επιβλήθηκαν από την τρόικα και τα οποία αποδείχθηκαν ανεπιτυχή». Του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος έγραφε ότι «η θεσμική στάση του εθνικού νομοθέτη είναι νοσηρή, καθώς παραδίδεται αμαχητί σε ένα καθεστώς νομοθέτησης υπό τα «καυδιανά δίκρανα της μέσω Μνημονίων» δημοσιονομικής πειθαρχίας», χαρακτήριζε αντισυνταγματικό το Μνημόνιο, αυθαίρετη την εξουσία της τρόικας και επετίθετο στον Μινώταυρο του νεοφιλελευθερισμού.
Μετοχές από την «Τράπεζα της Ανατολής»
Το 2012 ελάχιστοι έδωσαν σημασία στις διαβεβαιώσεις του Σώρρα για την αμύθητη περιουσία που συγκέντρωσαν ομογενείς χάριν της μητέρας πατρίδας. Τα χρήματα πλέον προέρχονταν από 40 μετοχές της «Τράπεζας της Ανατολής». Η Bank d’ Orient ιδρύθηκε το 1904 ως θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, σε περιοχές του Ελληνισμού όπως η Θεσσαλονίκη, η οποία τότε βρισκόταν υπό τουρκική κατοχή, η Σμύρνη και η Αλεξάνδρεια, και έπαψε να υπάρχει το 1932, οπότε συγχωνεύθηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, έχοντας χάσει το 1/3 του ενεργητικού της. Την αποτίμηση των μετοχών έκανε ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης, πρώην εκπρόσωπος της χώρας στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο ΔΝΤ, ο οποίος διατείνεται ότι είναι ο πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ: 1 τρισ. δολάρια η συνολική τους αξία. Ο Καρυώτης ήταν και αντιπρόεδρος της ΜΚΟ END (End National Debt), προσθέτοντας κύρος στο εγχείρημα, αλλά κατόπιν παραιτήθηκε επειδή, όπως είπε, κατάλαβε ότι τα μέλη της είναι χρυσαυγίτες και δωδεκαθεϊστές.
Στη συνέχεια η END μετατράπηκε σε επενδυτική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων και πολιτικό κίνημα, υποσχόμενη τη σωτηρία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο (με 50 δισ. δολάρια) και σε άλλες 24 χώρες. Στην Ελλάδα τα χρήματα θα δίνονταν με δύο όρους: τη διεξαγωγή εξονυχιστικού έλεγχου από και σε όλους τους φορείς που πήραν μέρος σε συμβάσεις δανεισμού, τις τράπεζες, το υπουργείο Οικονομικών κ.λ.π. και τη σύσταση διεθνούς επιτροπής για τον έλεγχο του χρέους –αρχικώς υπήρχε η απαίτηση για αλλαγή του Συντάγματος και προκήρυξη εκλογών. Τα τρισεκατομμύρια άλλαξαν για ακόμα μία φορά προέλευση. Ηταν η αμοιβή για την πώληση τεχνολογίας του Απόλλωνα, ώστε να ταξιδεύουν τα διαστημόπλοια με φτηνά καύσιμα, στον πρόεδρο Ομπάμα και στη NASA!

Σταυροφορία μέσω εξωδίκων
Ο Σώρρας δεν περιορίζεται σε αυτά τα εξωφρενικά σενάρια. Καταγγέλλει επίμονα την ελληνική κυβέρνηση ότι κωφεύει στην προσφορά του «γιατί δεν έχει ολοκληρώσει το ξεπούλημα, το οποίο θέλουμε να σταματήσουμε». Η σταυροφορία του εξελίσσεται μέσω εξωδίκων. Με το πρώτο, το 2015, «προς Τσίπρα, Βαρουφάκη, με κοινοποίηση σε Ομπάμα, Πούτιν, CIA, τρόικα, Αρειο Πάγο, Πρόεδρο Βουλής», διέταζε τους κρατικούς λειτουργούς να εισπράξουν τα χρήματα που δωρίζει. Με το τελευταίο προκάλεσε, σύμφωνα με το προσαρτημένο σε αυτόν site «Αλφειός Ποταμός», «Παγκόσμιο Σοκ!!!», καθώς απευθυνόταν «προς όλους τους θεσμούς ως πληρεξούσιος και θεματοφύλακας του έθνους των Ελλήνων».
Τον Οκτώβριο του 2014 ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, με έγγραφό του προς την Τράπεζα της Ελλάδος, προειδοποιεί ότι οι Σώρρας – Λαμπράκης είναι απατεώνες και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι εξέτασε «τα έγγραφα και δεν αποτελούν έγκυρα διαπραγματεύσιμα χρηματοοικονομικά μέσα», αλλά «προϊόν απάτης και χρησιμοποιούν παρανόμως ονόματα αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών». Οι αμερικανικές Αρχές συνιστούν στις ελληνικές να απευθυνθούν «στις διωκτικές αρχές». Ουδείς κινείται. Ο Σώρρας φτιάχνει νέα οργάνωση, την ΕΣΥ («Ελλήνων Συνέλευσις»), οι οπαδοί του ιδρύουν περισσότερα από 200 γραφεία σε όλη την Ελλάδα, όλα έχουν στην πρόσοψή τους αναρτημένη την απόφαση του Πρωτοδικείου, δίνουν δημόσια τον τελετουργικό όρκο του «πολίτη-οπλίτη», εξορμούν σε πόλεις και χωριά.

Πέρυσι τον Μάιο προειδοποιούσε τα «δουλικά υπαλληλάκια του ΔΝΤ» ότι «σας ψάχνουμε παντού. Εμφανιστείτε πριν σας επικηρύξουμε» και ζητούσε από τους οπαδούς του αν γνωρίζουν «πού κατοικοεδρεύουν τα ζώαααα» να το αναφέρουν στην ΕΣΥ της περιοχής τους. Ολη αυτή η λεκτική βία, η οργή, οι απειλές κατά της ζωής, η στρεβλή αντίληψη της πραγματικότητας είχαν δυστυχώς και ένα θύμα, την παιδοψυχίατρο Θώμη Κουμπούρα, η οποία φέρεται να χρηματοδοτούσε την οργάνωση. Η άτυχη επιστήμονας είχε σχέσεις με τον πολιτικό μηχανικό Χρήστο Μπαλαντίνα, έναν φανατικό που έγινε πρωτοπαλίκαρο του Σώρρα και μετά δολοφόνος ευρισκόμενος σε ψυχολογική διέγερση από τις υποψίες ότι επιχειρείται η καθαίρεσή του από την τοπική ΕΣΥ.

Καχυποψία και μίσος
Ο Σώρρας σπέρνει την καχυποψία και το μίσος. Ο «αυτόχθονας έλληνας ιθαγενής» είναι μόνος του στον κόσμο, περιτριγυρισμένος από εχθρούς «που στοχεύουν στον αφανισμό όλων των Ελλήνων και της ελληνικότητας απανταχού της γαίας» για «να κλέψουν και να εξαφανίσουν όλον τον πλούτο του, κινητό και ακίνητο». «Προσπαθούν με όλους τους τρόπους να εξαφανίσουν το ελληνικό έθνος ακόμα και ως έννοια και ως λέξη αλλά και ως ανθρώπινο μοναδικό προσδιορισμό». Νούμερο 1 εχθρός οι Εβραίοι και «όλοι οι χριστιανοί» γιατί είναι Εβραίοι. Οι «συνέλληνες» οφείλουν να γράφουν μόνο κεφαλαία γιατί «τα σχήματα των γραμμάτων μας είναι σύμβολα», τα μικρά γράμματα αποτελούν «αλλοίωση της γραφής από τους χαζαρομογγόλους στα χρόνια της αυτοκρατορίας της Ρωμανίας (Βυζαντίου)» για να τυπώνονται «στα χαζαρομηχανήματα και να μπορούν ακόμα και τα ζώα οι υβριδικές κατασκευές τους να ομιλούν και να τη χρησιμοποιούν». Η «σιχαμένη Βουλή» είναι ένοχη για «μεγάλη ξεφτίλα και προδοσία». Ολοι οι πολίτες οφείλουν να οργανωθούν στην ΕΣΥ που «δεν είναι κόμμα (που κομματιάζει σε φέτες τους Ελληνες) αλλά ο οίκος του Γένους».

Δυστυχώς αυτό που επέσυρε την προσοχή στην επικίνδυνη οργάνωση Σώρρα δεν ήταν η πρόνοια της πολιτείας ή της Δικαιοσύνης αλλά ένα έγκλημα. Υστερα από αυτό έσπευσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να διατάξει να ανασυρθούν από το αρχείο και να διερευνηθούν οι δικογραφίες που αφορούν τη δράση του Αρτέμη Σώρρα.

Ανιστόρητο αρχαιοελληνικό κλέος και αντισημιτισμός

Το «φαινόμενο Σώρρας» αναμοχλεύει κατώτερα συναισθήματα, παλαβές θεωρίες ανιστόρητου αρχαιοελληνικού κλέους και άφθονη συνωμοσιολογία πασπαλισμένη με σφοδρό αντισημιτισμό –η λέξη «Εβρώπη», όπως τη γράφει, έχει τη ρίζα της στους Εβραίους και στο «εβρό». Στηρίζεται όμως στην πολύ διαδεδομένη αντίληψη ότι οι Ελληνες είναι θύματα του φθόνου των ξένων που εποφθαλμιούν την ιδιωτική και τη δημόσια περιουσία της χώρας. Το επικίνδυνο είναι ότι αυτή την άποψη την ασπάζονται και δικαστές.

Παρότι όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί κρίνονται δύο φορές τον χρόνο και η ηγεσία του Αρείου Πάγου έχει πλήρη εικόνα για το ποιόν του καθενός, ούτε ποινές επιβάλλονται ούτε μετακινούνται οι ακατάλληλοι ή οι ιδεοληπτικοί σε δουλειά γραφείου. Η επιρροή τους δεν περιορίζεται στις δικαστικές αίθουσες. «Πείτε μου πώς μπορώ να πείσω τον απλό κόσμο ότι τα εξώδικα του Σώρρα δεν απαλλάσσουν από τα χρέη προς το Δημόσιο όταν εμφανίζονται με αυτά και με τη δικαστική απόφαση στα χέρια συνταξιούχοι δικαστές και γνωστοί στην τοπική κοινωνία επιστήμονες;» ρωτά ο επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες εφορίες.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, στην αρχή προσέρχονταν στις εφορίες πολίτες σε ομάδες που ζητούσαν συμψηφισμό με βάση την προσφορά του Σώρρα. Μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών πηγαίνει ο καθένας μόνος του εφοδιασμένος με όλη τη χαρτούρα που μπορεί εύκολα να τυπώσει από την ιστοσελίδα του Σώρρα. Τι επιπέδου είναι αυτοί οι πολίτες; «Κυρίως πρόκειται για εριστικά άτομα που κατηγορούν το κράτος για ολιγωρία επειδή δεν εισπράττει τα χρήματα από τα ομόλογα του Σώρρα» έρχεται η απάντηση.

Σε πολλές εφορίες έχουν σημειωθεί επεισόδια, καθώς οι υπάλληλοι αντιμετωπίζονται ως τα μακριά χέρια του ανάλγητου κράτους. Το χρέος που ενδιαφέρονται να εξαλείψουν είναι κυρίως ο ΕΝΦΙΑ, μάλιστα έχουν κατατεθεί και προσφυγές για να γίνουν αποδεκτά τα εξώδικα. Το υπουργείο Οικονομικών δεν δίνει στοιχεία για τον αριθμό των εξωδίκων που έχουν κατατεθεί, επιτρέποντας να διακινούνται νούμερα από 1.500 ως 15.000. Στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν κατατεθεί 500 εξώδικα για συμψηφισμό. Τα χρέη βεβαίως δεν παραγράφονται και οι αφελείς θα βρεθούν να χρωστάνε και τις προσαυξήσεις, αλλά το κράτος δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση αν υπάρχουν ή όχι τα 600 δισ. δολάρια.