Χρονιά αλλαγών στις (καταρρακωμένες) νομοθετικές λειτουργίες της Βουλής των Ελλήνων θα είναι το 2017, καθώς προωθούνται άμεσα σημαντικές προτάσεις βελτίωσης των διαδικασιών νομοθέτησης σε μια προσπάθεια ανάσχεσης του κλίματος απαξίωσης και ανορθολογισμού που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια υπό την πίεση των μνημονιακών δεσμεύσεων αλλά με ευθύνη των κυβερνώντων.
Τι συζητείται
Οι προτάσεις που επεξεργάζονται τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης και οι συνεργάτες του όσο και τα κόμματα θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου. Ηδη προγραμματίστηκε για την προσεχή Τρίτη η συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, όπου θα ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με την προωθούμενη τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής, η παραβίαση του οποίου έχει προκαλέσει οριακές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, υποβιβάζοντας τις διαδικασίες παραγωγής νομοθετικού έργου και κυρίως τον ρόλο των βουλευτών, ο οποίος έχει περιοριστεί προ πολλού σε διεκπεραιωτικό.
Από τις ασφυκτικές χρονικά διαδικασίες των κατεπειγόντων και επειγόντων νομοσχεδίων ως τη «φάμπρικα» των εκπρόθεσμων (ή και εμπρόθεσμων) υπουργικών τροπολογιών της τελευταίας στιγμής, πολλές από τις οποίες αποτελούν από μόνες τους ογκώδη νομοσχέδια με εξαιρετικά σημαντικές ρυθμίσεις τα οποία αδυνατούν να μελετήσουν οι καλούντες να τα επεξεργαστούν και να τα ψηφίσουν, η εικόνα της νομοθετικής λειτουργίας της Βουλής είναι απογοητευτική. Πέραν των παραπάνω, στα μείζονα θέματα που αναμένεται να επανεξεταστούν συγκαταλέγεται και η απαξίωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου λόγω της απροθυμίας πολλών υπουργών (αλλά και του εκάστοτε πρωθυπουργού) να απαντούν στις ερωτήσεις των βουλευτών, αλλά και της μη τήρησης των διαδικασιών συζήτησής τους –όπως και κάθε συζήτησης άλλωστε, ακόμα και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με προεξάρχοντα τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.
Ο κ. Βούτσης δεν έχει κρύψει στο παρελθόν την ενόχλησή του για τα κακώς κείμενα της νομοθετικής λειτουργίας, τόσο ως προς την πληθώρα των τροπολογιών όσο και ως προς τη μη προσέλευση κάποιων υπουργών για να απαντούν στις ερωτήσεις των βουλευτών. Ωστόσο η κατάσταση δεν βελτιώθηκε.
Στο πλαίσιο των προωθούμενων αλλαγών, οι οποίες είναι σε γνώση του Πρωθυπουργού, η επιδίωξη είναι να προκύψει η μέγιστη δυνατή σύγκλιση προτάσεων με τα κόμματα ώστε να αποκατασταθεί η νομοθετική κανονικότητα και να καταστεί υγιής και αποτελεσματική η κοινοβουλευτική λειτουργία, παρά το «καθεστώς επιτροπείας» το οποίο έχει επικαλεστεί ο κ. Βούτσης. «Οι συνέπειες του καθεστώτος επιτροπείας ως προς τη λειτουργία του πολιτεύματος είναι πια παραπάνω από ορατές» είπε προσφάτως σε συνέδριο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για την κοινωνική και πολιτική εκπροσώπηση, ενώ τόνισε ότι «ως συνέπεια αυτού επηρεάζεται σημαντικά η δυνατότητα νομοθέτησης προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, γεγονός που δημιουργεί το ερώτημα για το αν τελικά η παραγωγή πολιτικής εξακολουθεί να πηγάζει από τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη λαϊκή κυριαρχία μέσω αντιπροσωπευτικών διαδρομών».
Στο πλαίσιο των αλλαγών για την εύρυθμη λειτουργία της Βουλής αναμένονται και άλλες ενέργειες, όπως η διαδικασία αξιολόγησης των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου, η αναβάθμιση της Νομικής Υπηρεσίας της Βουλής κ.ά. Οσον αφορά τον αυξημένο ρόλο που καλείται να αναλάβει η Νομική Υπηρεσία, η οποία θα εκπροσωπεί τη Βουλή σε κρίσιμες υποθέσεις, όπως θέματα ιδιοκτησιακά που έχουν «ανοίξει» εδώ και καιρό προκειμένου να ξεκαθαρίσει το «θολό τοπίο» που επικρατεί και να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων, θέματα διαγωνισμών κ.λπ., αναμένεται η ανάθεση της διεύθυνσής της σε γνωστό πανεπιστημιακό καθηγητή εγνωσμένου κύρους.
Η αξιολόγηση
Παράλληλα συγκροτήθηκε η Ειδική Επιτροπή η οποία θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των υπαλλήλων. Στόχος είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τα πραγματικά προσόντα και το έργο που επιτελεί κάθε υπάλληλος της Βουλής, ενώ θα αξιολογούνται και οι αποσπασμένοι υπάλληλοι.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση αξιολογητές των υπαλλήλων αλλά και των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων θα είναι οι δύο ιεραρχικοί προϊστάμενοί τους, ενώ στην περίπτωση των γενικών διευθυντών θα είναι ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Γενικός Γραμματέας Κ. Αθανασίου ή ο Ειδικός Γραμματέας Κ. Βασιλάκης. Οσον αφορά τους αποσπασμένους, θα αξιολογούνται από τους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων στις οποίες υπηρετούν. Παρότι γίνεται μια προσπάθεια η διαδικασία αυτή να αποδώσει, δεν είναι σαφές τι θα γίνεται με όσους αξιολογούνται αρνητικά ως ανεπαρκείς ή αναποτελεσματικοί πέραν της πρόνοιας για μετακίνησή τους σε άλλη υπηρεσία.
Κατά τα λοιπά, οι αξιολογητές θα συντάσσουν έκθεση, ενώ πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας προβλέπεται και συμβουλευτική συνέντευξη για τη βελτίωση της απόδοσης του υπαλλήλου και καλύτερης αξιοποίησής του. Από τα πιο σημαντικά στοιχεία της απόφασης είναι η στοχοθεσία, που έχει ως στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της συλλογικής δράσης των υπηρεσιών της Βουλής, ενώ προβλέπεται ακόμα και λογοδοσία, καθώς και κοινωνικός έλεγχος μέσω ερευνών ή των ηλεκτρονικών εφαρμογών μέσω των οποίων έρχονται σε επαφή με τη Βουλή οι πολίτες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ