Μια δύσκολη πολιτική και οικονομική εξίσωση καλείται να λύσει άμεσα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και το οικονομικό επιτελείο του κόμματός του πρέπει να πείσουν τους πιστωτές της χώρας ότι το σχέδιό τους είναι αξιόπιστο, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο. Τις τελευταίες ημέρες αναζωπυρώθηκε εκ νέου η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ για το κατά πόσον η οικονομική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς.
Σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία υπάρχει έντονο παρασκήνιο για το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα και για το πόσο θα διαρκέσει η υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, δηλαδή αν θα είναι ως το 2020 ή για μία δεκαετία που επιθυμεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ασκείται έντονη πίεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση να εξηγήσει επακριβώς πώς θα επιτευχθεί ο κεντρικός της στόχος να αποδεχθούν οι πιστωτές μείωση του πλεονάσματος από 3,5% σε 2%.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε συνομιλητές του τονίζει ότι το κόμμα έχει μπει σε μια φάση συζητήσεων με τους πιστωτές για την εφαρμογή ενός άλλου μείγματος πολιτικής που στηρίζεται σε λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και προσέλκυση επενδύσεων. Και ο ίδιος υπογραμμίζει ότι στην πρώτη χρονιά της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ θα προχωρήσουν σε ισόποση μείωση φόρων και δαπανών περίπου 1,5 δισ. ευρώ, πολιτική που δεν θα έχει καμία επίπτωση στο έλλειμμα με παράλληλη προώθηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών σε πολλά πεδία. Αυτό κατά τον ίδιο είναι το πρώτο στάδιο ώστε να αλλάξει το κλίμα για την Ελλάδα και να σταλεί το μήνυμα ότι επιστρέφει στον δρόμο της κανονικότητας και της Ευρώπης.
Το κρίσιμο όμως στάδιο είναι από εκεί και πέρα, καθώς στη δεύτερη φάση η ηγεσία της ΝΔ θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει, όπως μεταδίδουν από την Πειραιώς, την αλλαγή κλίματος, ώστε να αιτηθεί από τους πιστωτές «μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο», με τη μείωση του στόχου των πλεονασμάτων από 3,5% σε 2%.
Οπως υποστηρίζουν από τη ΝΔ, αυτό που προτείνεται είναι να ακολουθηθεί η πολιτική της Ιρλανδίας και της Κύπρου που βγήκαν από τα μνημόνια και σύμφωνα με μια πρόσφατη φράση του κ. Χατζηδάκη: «Εφόσον αυτές οι χώρες τα κατάφεραν με την έγκριση των πιστωτών μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε κι εμείς».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με την Ανγκελα Μέρκελ αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση, για το οποίο λέει πως είναι «καλά τεκμηριωμένο».
Το ενδιαφέρον στην επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο είναι ότι θα υπάρξει συζήτηση με περιορισμένο κύκλο προσώπων –Χριστιανοδημοκρατών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων -, όπου θα συζητηθούν πολλά.
Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλάει για ένταση των μεταρρυθμίσεων και τονίζει ότι η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο αλλαγών ελληνικής ιδιοκτησίας, που θα πηγαίνει πολύ πέρα από το στενό πλαίσιο του Μνημονίου, το οποίο θα μπορούμε να πείσουμε και τους έλληνες πολίτες αλλά και τους πιστωτές μας ότι είμαστε σε θέση να το εφαρμόσουμε.
Αυτό ακριβώς είναι το «κλειδί» κατά τον κ. Μητσοτάκη, αφού πιστεύει ότι θα υπάρξει κατανόηση από τους πιστωτές και άρα θα μπορούσε να ξανασυζητηθεί και το καίριο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, το οποίο αυτή τη στιγμή δεσμεύει τη χώρα για ένα παρατεταμένο διάστημα.

«Εμπιστευθείτε εμένα, γιατί μπορώ να το κάνω, ενώ ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί»
διαμηνύει η Πειραιώς, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου περνάνε στην αντεπίθεση υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ μαζί με το ΠαΣοΚ είχαν δεσμεύσει τη χώρα με αυτοκτονικές υποχρεώσεις για πρωτογενή πλεονάσματα με μέσο όρο 4% ως το 2030.
Παρά τα αρνητικά μηνύματα που φθάνουν από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στην ανάγκη να υπάρξει μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές για περιορισμό των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, από το 2018 και μετά, από 3,5% σε 2%, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη και να φθάσει στο 4%.

«Τίποτε από αυτά που είπα δεν είναι στον αέρα. Και δεν είναι στον αέρα γιατί παρουσιάσαμε ένα κοστολογημένο σχέδιο περικοπής φορολογικών συντελεστών με ισόποση περικοπή δαπανών. Αυτό το σχέδιο εφαρμόζεται ανεξαρτήτως της δυνατότητάς μας να επαναδιαπραγματευθούμε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος»
απάντησε στο «Βήμα» τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στη ΔΕΘ.
Και θεωρεί ότι σε αυτή τη μάχη θα έχει συμμάχους –ακόμα και το ΔΝΤ -, που θεωρούν ότι είναι αδύνατον μια οικονομία με τα χαρακτηριστικά της ελληνικής να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για μία δεκαετία.
Το επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ, μεταξύ των οποίων ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη Στέλιος Πέτσας, είναι ότι «υπάρχει ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος οι όποιες τολμηρές μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα γίνουν να υπονομευθούν τελικά από μια εξαιρετικά περιοριστική δημοσιονομική πολιτική».
Το «γαλάζιο οικονομικό θεώρημα» για τα μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα βασίζεται στην εξής, κατά την Πειραιώς, απλή εξίσωση: «μεταρρυθμίσεις + αποκρατικοποιήσεις –κρατικές δαπάνες = ανάπτυξη», με τον κ. Μητσοτάκη να προβάλλει το επιχείρημα ότι με τη ΝΔ στην κυβέρνηση θα πρέπει να δοθεί «χρόνος και ανάσες», διότι αυτός ως πρωθυπουργός δύναται να προωθήσει πιο γρήγορα το πρόγραμμα ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς και με συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα.
Η προεργασία, λένε από την Πειραιώς, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, με επαφές του κ. Μητσοτάκη, όπως με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον αντιπρόεδρο Βλάντις Ντομπρόβσκις, τον κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί κ.ά., αλλά και με συναντήσεις του κ. Χατζηδάκη και της συντονίστριας Ανάπτυξης Ντόρας Μπακογιάννη, που στις συζητήσεις τού βάζουν το θέμα της ανάγκης μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ εξηγείται επαρκώς το σχέδιο του κόμματος.
Καρφιά «σαμαρικών» κατά ηγεσίας

Δομική εσωκομματική αντιπολίτευση ασκείται με αξιοσημείωτη ένταση στο παρασκήνιο εδώ και καιρό στον κ. Μητσοτάκη από την πτέρυγα των «σαμαρικών». Με συνεχή άρθρα διάφορα στελέχη που στηρίζουν τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά μιλάνε για ασαφή «συμφωνία αλήθειας» από την πλευρά της ΝΔ. Μάλιστα μόλις προ τριών εικοσιτετραώρων υπήρξε ιδιαίτερα επιθετικό άρθρο στο Facebook από πρόσωπο που στηρίζει τον κ. Σαμαρά και εγκαλεί την ηγεσία της ΝΔ, διότι αναφέρει στα ΜΜΕ, μιλώντας για τη «συμφωνία αλήθειας» του κ. Μητσοτάκη, πως είναι «η πρώτη φορά που αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε πρόταση ολοκληρωμένη και κοστολογημένη». Οι «σαμαρικοί» επικαλούνται ειδικά το «Ζάππειο-2», τον Μάιο του 2011, όταν ο κ. Σαμαράς είχε δώσει αναλυτικό κατάλογο περικοπών του ελλείμματος (σχεδόν αποκλειστικά δαπανών) ύψους 19 δισ. ευρώ. «Το 2011 πού βρίσκονταν; Κοιμόντουσαν; Τίποτε δεν πήραν χαμπάρι τότε; Και μη νομίζουν ότι «υποτιμούν» τον Σαμαρά έτσι που έχει δικαιωθεί. Την παράταξή τους υποτιμούν! Γιατί τότε ο Σαμαράς «ενέγραψε υποθήκες» για λογαριασμό ολόκληρης της παράταξης! Για να δικαιωθεί και να επανέλθει το ταχύτερο και ισχυρότερη (η παράταξη)… Πώς θα δικαιωθεί η παράταξη όταν αυτές τις υποθήκες τις πετάνε «στον βρόντο» κάποιοι ελαφρόμυαλοι; Γι’ αυτό σάς λέω: την παράταξή τους υπονομεύουν –άθελά τους, βέβαια! Κι αυτό, εκτός από «φάλτσους», τους κάνει και ασυγχώρητους».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ