Οι πρωτοβουλίες που εκκολάπτονται στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς ενδέχεται να διαμορφώσουν ένα νέο τοπίο για το 2017. Το «παράθυρο ευκαιρίας» για την ενοποίηση του χώρου έχει ανοίξει ξανά, καθώς σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research ποσοστό 48% στο σύνολο των ερωτηθέντων διάκειται θετικά στην προοπτική δημιουργίας ενός ισχυρού κεντροαριστερού πόλου.
Ανάγκη συμβιβασμών


Οσοι πιστεύουν ότι το πολιτικό σύστημα έχει ανάγκη ένα ισχυρό Κέντρο θεωρούν στην πλειονότητά τους ότι κόμμα κορμός του νέου πολιτικού σχήματος θα πρέπει να είναι το ΠαΣοΚ (35%), τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει το 24% και το Ποτάμι το 7%. Ενδιαφέρον έχει το εύρημα ότι το 17% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα έβλεπε στον ρόλο αυτόν ακόμα και υπόλοιπα κόμματα και Κινήσεις της Κεντροαριστεράς. Επιπλέον, για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν οι προσπάθειες για την ανασυγκρότηση του χώρου, κεντρικά στελέχη εντός και εκτός του ΠαΣοΚ μοιάζει να προχωρούν στους αναγκαίους συμβιβασμούς προκειμένου να πετύχουν τη δημιουργία ενός μεγάλου, ενιαίου φορέα.
Οι αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ διατηρούν ζωντανό το αίτημα για τον σχηματισμό ενός ισχυρού κεντροαριστερού πόλου, ως δύναμη απαραίτητη για την πολιτική σταθερότητα και την αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας. Καθοριστική για τις εξελίξεις θα είναι η περίοδος ως τον Φεβρουάριο. Τα στελέχη που βρίσκονται εκτός ΠαΣοΚ σχεδιάζουν σειρά εκδηλώσεων σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Συνολικά θα γίνουν πέντε, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη στις 15 Ιανουαρίου, το Ηράκλειο στη συνέχεια και πιθανότατα Λάρισα και Πάτρα, υπό τον τίτλο «Ωρα αποφάσεων για το νέο ενιαίο κόμμα της προοδευτικής παράταξης». Στο πάνελ θα βρίσκονται πάντοτε πέντε πρόσωπα, ανεξαρτήτως αν θα λαμβάνουν όλοι τον λόγο, οι Αννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης, Γιάννης Ραγκούσης, και οι Γιάννης Δατσέρης και Γιάννης Μεϊμάρογλου, οι οποίοι συμμετείχαν στην Επιτροπή Διαλόγου ως εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, αντιστοίχως. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να μιλήσουν ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Δημήτρης Κατσαντώνης. Οι εκδηλώσεις θα λειτουργήσουν ως ένα είδος έρευνας πεδίου ώστε να διερευνηθεί η πραγματική πολιτική και κοινωνική απήχηση της πρωτοβουλίας και θα ολοκληρωθούν στην Αθήνα το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Μετά θα γίνει απολογισμός και αν χρειαστεί θα επανεξετασθούν οι στόχοι του εγχειρήματος.
Σε αυτή την πρώιμη φάση, οι έχοντες την πρωτοβουλία των κινήσεων δεν μιλούν για νέο κόμμα αλλά για μια δημόσια έκκληση που θα απευθύνουν σε όλα τα κόμματα και τις δυνάμεις της παράταξης, να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για ένα νέο, ενιαίο κόμμα, με μητρώο μελών από μηδενική βάση, με ιδρυτικό συνέδριο και εκλογή αρχηγού από τη βάση με ανοικτό μητρώο. Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους, από το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ ως το Ποτάμι, το ΚΙΔΗΣΟ και τις διάφορες Κινήσεις πολιτών. Στην περίπτωση που υπάρξει ενδιαφέρον από τους ψηφοφόρους του χώρου αλλά η ηγεσία του ΠαΣοΚ δεν τολμήσει να προχωρήσει –ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ενημερώσει ότι θα συμμετάσχει εφόσον καρποφορήσει η προσπάθεια –θα επανεξετασθούν οι στόχοι της πρωτοβουλίας και δεν αποκλείεται ακόμα και η δημιουργία νέου κόμματος.
Με άλλα λόγια, αυτή τη στιγμή η κυρία Διαμαντοπούλου και ο κ. Φλωρίδης, παρότι δεν έπαψαν να πιστεύουν ότι προτιμότερη επιλογή θα ήταν η αυτοδιάλυση του ΠαΣοΚ και του Ποταμιού ώστε να προκύψει το νέο, έχουν κάνει βήματα συμβιβασμού ώστε να διευκολυνθούν ομαλότερες εξελίξεις. Η νέα πρωτοβουλία δεν θα είναι άλλη μια έκκληση για διάλογο αλλά για τη δημιουργία νέου κόμματος, για αυτό και συλλέγονται ήδη υπογραφές που έχουν φθάσει περίπου τις 400.
Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η ηγεσία του ΠαΣοΚ. Αν το εγχείρημα προκαλέσει ενδιαφέρον θεωρείται βέβαιο ότι η Φώφη Γεννηματά θα υποστεί μεγάλη πίεση καθώς ήταν εκείνη που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο την προσπάθεια για συνεννόηση των δυνάμεων του χώρου, η οποία θα κατέληγε σε εκλογή αρχηγού από τη βάση. Επιπλέον, η δημιουργία νέου ενιαίου κόμματος αποτελεί απόφαση του συνεδρίου του ΠαΣοΚ. Το περασμένο φθινόπωρο, η αμοιβαία επιφυλακτικότητα Γεννηματά – Θεοδωράκη οδήγησε σε ναυάγιο τον διάλογο. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι οι περισσότεροι θέλουν να γυρίσουν σελίδα και να μην επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος.
Οι λέξεις και οι προθέσεις


Στο κείμενο της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με τίτλο «10 κρίσιμα ζητήματα για την Ελλάδα», το οποίο δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες υπάρχει ρητή αναφορά στη δημιουργία «ενιαίου, ισχυρού πολιτικού φορέα της Προοδευτικής Παράταξης, που αποτελεί σταθερή επιλογή μας».
Οι λέξεις είναι ίδιες αλλά δεν είναι βέβαιο ότι εκφράζουν ταυτόσημες επιθυμίες και επιδιώξεις. Οι διατυπώσεις που ακολουθούν είναι διφορούμενες. «Η πρόσκλησή μας είναι ανοικτή», «να συμμετάσχουν στις διαδικασίες μας», «να διαμορφώσουν μαζί μας τους όρους, τις προϋποθέσεις για την επιτυχή πορεία προς το Συνέδριο (εντός του 2017) που μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα της παράταξης». Το προηγούμενο διάστημα η κυρία Γεννηματά καλούσε όποιον ήθελε να συμπορευθεί να ενταχθεί στα όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Για το νέο έτος έχει ανακοινώσει πρόγραμμα περιοδειών και στις 14 Ιανουαρίου καλεί σε συνεδρίαση τους νυν και πρώην βουλευτές, πλην εκείνων που μετακόμισαν σε άλλα κόμματα.

Μετεξέλιξη ή περιχαράκωση;
Προβληματισμοί, ανησυχίες και προτάσεις

Το κείμενο του Πολιτικού Σχεδιασμού δημιουργεί νέα δεδομένα ή διατηρεί την περιχαράκωση; Απάντηση δεν υπάρχει προς το παρόν, εξαιτίας του φόβου άλλης μιας αποτυχημένης προσπάθειας.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος εκτιμά ότι η απόφαση είναι ξεκάθαρη για ανοιχτό συνέδριο και εκλογή αρχηγού από τη βάση (κάτι που δεν αναφέρεται πάντως στο κείμενο).

«Ο κόσμος θέλει ανανέωση και ενότητα και στη ΔΗΜΑΡ πιστεύουμε ότι αν προχωρήσουμε σε υπέρβαση των υπαρχόντων σχημάτων αυτό θα πρέπει να γίνει ομαλά»
παρατηρεί, ενώ ζητεί συνέδριο την άνοιξη.
Στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ και στη ΔΗΜΑΡ εκφράζεται προβληματισμός για τη «γραμμή» υπέρ της κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης, ένα θέμα που παραμένει ανέγγιχτο επειδή δεν έχει εύκολη απάντηση αλλά θα έρθει εκ των πραγμάτων στην επιφάνεια.
Στις 20 Δεκεμβρίου, δώδεκα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Σιακαντάρης και ο Σταμάτης Μαλέλης, υπέγραψαν ένα κείμενο στο οποίο ζητούν τη συγκρότηση «ενός νέου ενιαίου φορέα, εδώ και τώρα» προκειμένου να δημιουργηθεί «δυναμική ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών».
Προβληματισμός υπάρχει και στις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, ενώ αναμένεται ότι δεν θα μείνουν αμέτοχοι ούτε οι ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από κόμματα του χώρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ