Στην πολιτική οι συμβολισμοί έχουν την αξία τους και ενίοτε στέλνουν και μηνύματα προς πολλές πλευρές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να παραθέσει εορταστικό γεύμα σε πολιτικούς συντάκτες που καλύπτουν τη ΝΔ σε μια ψαροταβέρνα λίγο πιο κάτω από τα παλαιά γραφεία του κόμματος, πίσω από τη λεωφόρο Συγγρού. Από αυτήν την περιοχή ξεκίνησε πριν από περίπου 11 μήνες την πορεία του ως πρόεδρος της ΝΔ και πλέον βλέπει το κόμμα του να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο ίδιος υπερέχει σε δημοφιλία του Αλέξη Τσίπρα. Αν και η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται σημαντικά σε πάρα πολλούς δείκτες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στην παράσταση νίκης, υπάρχουν ερωτηματικά από πολλούς για το κατά πόσο έτοιμη είναι η ΝΔ να κυβερνήσει.
«Είμαστε πανέτοιμοι να κυβερνήσουμε»


Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, όταν του τέθηκε το ερώτημα σε αυτή τη σύναξη των πολιτικών συντακτών είπε αυθόρμητα, θέλοντας επί της ουσίας να αποδυναμώσει και τη σχετική συζήτηση: «Είμαστε πανέτοιμοι να κυβερνήσουμε». Και σε όσους επιμένουν ότι θέλουν περισσότερα δείγματα για να πειστούν, ο ίδιος απαντά, όπως στο τέλος της εβδομάδας: «Η ΝΔ είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή για εκλογές. Οσο πιο σύντομα γίνουν εκλογές τόσο το καλύτερο. Κάθε μέρα ετοιμαζόμαστε, γινόμαστε καλύτεροι. Τι σημαίνει να γινόμαστε καλύτεροι; Να παράγουμε πολιτική και να ανανεωνόμαστε σε επίπεδο στελεχικού δυναμικού».
Από την ηγετική ομάδα του κόμματος επιμένουν ότι η πολιτική δυναμική υπέρ της ΝΔ είναι οριζόντια και όσο περνάει ο χρόνος δυναμώνει. Εκ των πραγμάτων όμως, η προετοιμασία της ΝΔ ενδέχεται να διαρκέσει και άλλο καθώς υπάρχει η εκτίμηση σε διάφορα κλιμάκια του κόμματος ότι οι εκλογές θα πάνε πιο πίσω από τον Μάρτιο του 2017 που εκτιμούσε αρχικά η ηγετική ομάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα αναγκαστεί εκ των συνθηκών και των νέων δεδομένων να επαναπροσδιοριστεί και η στρατηγική του κόμματος.
Επί της ουσίας όμως, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει χρόνο να αλλάξει και άλλο το κόμμα και να προχωρήσει στις αναγκαίες κινήσεις ώστε να πείσει τμήματα της κοινωνίας, που ακόμα παραμένουν δύσπιστα, ότι η ΝΔ και είναι έτοιμη να κυβερνήσει και να δώσει λύσεις στα προβλήματα του τόπου. Επίσης, πρέπει να επαναπροσεγγίσει ψηφοφόρους από περιοχές της Αττικής, όπου εξακολουθεί και έχει πρόβλημα το κόμμα, ενώ στην επαρχία η κατάσταση είναι καλύτερη.
Ακόμα και το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ δεν είναι έτοιμο ακόμα καθώς σχεδιάζεται βήμα – βήμα και αναμένεται η σταδιακή παρουσίασή του. Για την κατάρτιση του προγράμματος, την ευθύνη του οποίου έχει ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, εργάζονται πάνω από 700 εξειδικευμένα στελέχη, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι της αγοράς, και το περίγραμμα του οικονομικού προγράμματος έχει ήδη παρουσιαστεί στη ΔΕΘ ενώ στη «Συμφωνία Αλήθειας» περιλαμβάνονται οι πρώτες 25 θέσεις της ΝΔ.
Μέχρι στιγμής όμως υπάρχει ζήτημα επικοινωνιακής διαχείρισης της πολιτικής πρότασης της ΝΔ καθώς δεν φαίνεται να περνάει στην κοινή γνώμη. Εχουν ήδη παρουσιαστεί μια σειρά από προτάσεις της ΝΔ που, κατά την ηγεσία, δίνουν απαντήσεις σε σημαντικά ζητήματα, όπως για τη διαχείριση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού, για τα «κόκκινα» δάνεια («δεύτερη ευκαιρία») για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, για τη βελτίωση του συστήματος υιοθεσιών και αναδοχής παιδιών κ.ά. Και όμως, πολλά από αυτά δεν τα γνωρίζουν ώστε να τα υποστηρίξουν οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος στα ΜΜΕ, όπου εμφανίζονται οι περισσότεροι να κάνουν επιφανειακές αναλύσεις.
Από την Πειραιώς εκπέμπεται το μήνυμα ότι με το νέο έτος και ανάλογα με την επικαιρότητα ή την εξέλιξη του πολιτικού χρόνου θα εντατικοποιηθεί η παρουσίαση του προγράμματος. Στην κριτική που ασκείται, η ηγετική ομάδα επιμένει ότι «είναι η πρώτη φορά που μέσα σε μόλις 10 μήνες κόμμα ολοκληρώνει σχεδόν το σύνολο του προγράμματός του, σε ανοικτή και πλατιά διαβούλευση, ιεραρχεί τα προτεραιότητές του και παράλληλα διατυπώνει συγκεκριμένες θέσεις σε πολλά φλέγοντα ζητήματα».
Ανοιγμα στην κοινωνία και ανασυγκρότηση


Ενα άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εικόνα του κόμματος προς την κοινωνία είναι κατά πόσο ανανεωμένη είναι η ΝΔ. Η ηγεσία υποστηρίζει ότι προχωρεί η διαδικασία ανανέωσης και ανασυγκρότησης της ΝΔ, και εμμένει στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών. «Κάνουμε την ανανέωση πράξη και ανοιγόμαστε στην ευρύτερη κοινωνία με ανοικτό και διάφανο τρόπο» υποστηρίζουν από την Πειραιώς αλλά έως αυτήν τη στιγμή, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων –μεταξύ αυτών ορισμένοι βουλευτές και πρόσωπα που είναι στον πυρήνα της κομματικής εξουσίας, Τάκης Θεοδωρικάκος, Μακάριος Λαζαρίδης, Στέλιος Πέτσας, Γιάννης Οικονόμου, Κώστας Κυρανάκης κ.ά. -, την αξιωματική αντιπολίτευση την εκπροσωπούν στα ΜΜΕ πολλά εν πολλοίς «τοξικά» πρόσωπα.
Ο κ. Μητσοτάκης δίνει μεγάλη βαρύτητα στην αλλαγή της σύνθεσης της ΚΟ αλλά αυτό προϋποθέτει εκλογές. Πάντως μέσω μιας ανοικτής, διαδικτυακής πλατφόρμας κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται να εμπλακεί ενεργά με τη ΝΔ μπορεί να δηλώσει συμμετοχή διευκρινίζοντας τον τομέα που θέλει να ασχοληθεί. Ηδη, πάνω από 1.300 άτομα (μέσος όρος ηλικίας τα 42 έτη) με πολύ καλά βιογραφικά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ έχει ήδη γίνει μια αρχική επιλογή 400 στελεχών. Από αυτούς, το 50% αναμένεται να αξιοποιηθεί στην «κρατική μηχανή», την επόμενη ημέρα, εάν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση. Περίπου 40 από αυτούς πιθανότατα θα προταθούν για να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος, ενώ περίπου 170 αναμένεται να αξιοποιηθούν ως στελέχη. «Ολοι αξιολογούνται» λέει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.


Επιχείρηση πειθούς
Θέλει νέους ανθρώπους και ευρύτερες συμμαχίες

Για τα περιθώρια συνεργασιών, ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει ότι και αυτοδύναμο να είναι το κόμμα του, ο ίδιος θα επιδιώξει την επόμενη ημέρα μια ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Προφανώς και υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα ήθελαν να συνταχθούν στην κοινή προσπάθεια, πολλοί εκ των οποίων δεν είναι στην πολιτική σήμερα» τονίζει. Υπογραμμίζει με νόημα ότι δεν πρέπει να στέκονται όλοι σε κάποια πρωτοκλασάτα στελέχη που μπορεί να αναζητούν πολιτική στέγη και σημειώνει: «Εχει πολύ μεγαλύτερη αξία να δούμε πώς θα πείσουμε νέους ανθρώπους, οι οποίοι δεν είναι γνωστοί, να ασχοληθούν με τα κοινά».
Ως εκ τούτου, αυτό που εκπέμπεται ως μήνυμα είναι ότι ουδείς έχει εξασφαλισμένη θέση στα ψηφοδέλτια του κόμματος και η όποια συζήτηση αυτήν τη στιγμή αφορά τα ΜΜΕ, κεντρικά ή τοπικά, και κανέναν άλλον. Και όπως υπογραμμίζει με νόημα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης: «Πολλές φορές αυτοί που συνωστίζονται στους προθάλαμους των κομμάτωνδεν είναι αυτοί που θέλουμε, είναι αυτοί που προσδοκούν την εξουσία».
Ο κ. Μητσοτάκης έχει το επόμενο διάστημα μια δύσκολη επιχείρηση σε εξέλιξη: να πείσει τμήματα της ελληνικής κοινωνίας για τις πραγματικές του προθέσεις και πως δεν σχεδιάζει ανατροπές, όπως αυτές που τον κατηγορούν από την κυβέρνηση, όπως π.χ. ότι θέλει απολύσεις. Ενα από τα τμήματα που πρέπει να πείσει ο πρόεδρος της ΝΔ είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, για τους οποίους λέει ότι δεν πρόκειται να προτείνει ή να προωθήσει απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Μόλις την περασμένη Πέμπτη είπε ότι ως πρωθυπουργός θα περικόψει δαπάνες και τόνισε: «Σήμερα που μιλάμε υπάρχει λίπος στο κράτος και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διογκώσει το πελατειακό κράτος». Η φράση αυτή ήταν αφορμή να του επιτεθεί το Μέγαρο Μαξίμου που έχει οικοδομήσει μεγάλο τμήμα της επικοινωνιακής και πολιτικής του στρατηγικής στο επιχείρημα ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει τις απολύσεις και είναι νεοφιλελεύθερος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ