Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι παρασκηνιακές κινήσεις στην Ακροδεξιά και στη ριζοσπαστική Δεξιά. Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τους έχοντες την γνώση επί των διεργασιών στον συγκεκριμένο χώρο, μιλούν για εκ νέου οριοθέτηση των συντεταγμένων στον χάρτη, στα δεξιά της ΝΔ. Η άνοδος της ριζοσπαστικής Δεξιάς και των ακραίων δεξιών σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, η ενίσχυση της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά της Ακροδεξιάς στην Αυστρία, η δυναμική των ακροδεξιών του Βίντερς στην Ολλανδία κ.ά. διαμορφώνουν και άλλο τοπίο σε ένα τμήμα των ελλήνων ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται ως «καθαρόαιμοι δεξιοί» ή «ακροδεξιοί».
Αναζητούν χώρο


Με δεδομένο τον στρατηγικό στόχο του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη να προσεγγίσει τον κεντρώο χώρο, μένει ακάλυπτο ένα τμήμα ψηφοφόρων, παρά την προσπάθεια που γίνεται να συγκρατηθεί και να εκφραστεί από τον αντιπρόεδρό του Αδωνι Γεωργιάδη, τον Μάκη Βορίδη, κ.ά. «Η ΝΔ πριν από χρόνια μπορούσε να εκπροσωπεί ένα ευρύτατο φάσμα που είχε μέσα του από στοιχεία Ακροδεξιάς και σίγουρα πήγαινε μέχρι τις παρυφές του Κέντρου ενσωματώνοντας κεντρο-φιλελεύθερα στοιχεία» είπε πριν από μερικούς μήνες ο εκλογολόγος και πολιτικός επιστήμονας Ηλίας Νικολακόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «από το 2012 και μετά έχει χάσει την ακροδεξιά πτέρυγα και παραδόξως δεν έχει ενισχύσει την κεντρώα».
Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένη την ακροδεξιά διολίσθηση τμήματος της κοινωνίας, γίνονται κινήσεις να ενισχυθούν δεξιά σχήματα ανάμεσα στη ΝΔ και στη Χρυσή Αυγή. Αρκετοί ψάχνονται να βρουν ζωτικό χώρο, αλλά και να εκμεταλλευτούν το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, σε μια χρονική στιγμή που η ΧΑ που ηγείται ο Νίκος Μιχαλολιάκος έχει παγιωθεί, με βάση τα σημερινά δεδομένα, στην τρίτη θέση και εκτιμάται πως θα κυμανθεί η δύναμή της μεταξύ 7%-10% στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.
Στον συγκεκριμένο χώρο γίνονται συνάξεις και μαζώξεις με τον γνωστό ποινικολόγο και με υψηλές γνωριμίες Τάκη Μιχαλόλια, αδελφό του Ν. Μιχαλολιάκου, να οργώνει την Ελλάδα ώστε να αλλάξει και η σύνθεση της επόμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής. Ο Τ. Μιχαλόλιας, με ξεκάθαρες εθνικιστικές απόψεις, συναντά πολλούς –στρατιωτικούς, ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες, κ.ά. –ακόμα και πρώην βουλευτές της ΝΔ με καθαρή δεξιά ταυτότητα (αυτό έγινε πριν από λίγο καιρό στη Βόρεια Ελλάδα) στο πλαίσιο της προσέγγισης που κάνει για να αλλάξει και την εικόνα της ΧΑ στη λογική του εξοβελισμού των ακροτήτων.
Στη σκιά αυτών των επαφών προ ημερών κυκλοφόρησε έντονα σε συγκεκριμένους κύκλους των Αθηνών ότι γίνεται προεργασία για συνεργασία της ΧΑ με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, νυν επικεφαλής της Εθνικής Ενότητας, κόμματος που γενικός γραμματέας είναι ο Τάκης Μπαλτάκος, γνωστός δικηγόρος και πρώην πανίσχυρος γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά.

«Ούτε μία στο εκατομμύριο δεν θα συνεργαστούμε με τον Καρατζαφέρη. Ο άνθρωπος αυτός έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει. Δεν είναι από τους ανθρώπους που θα συνεργαζόμασταν»
ήταν η απάντηση του Ν. Μιχαλολιάκου. Από το κόμμα του εστάλη μήνυμα ότι στις επόμενες εκλογές θα συμμετάσχουν ανεξάρτητοι και αυτόνομοι.
Ο Γ. Καρατζαφέρης είχε φροντίσει πριν από καιρό να εξωραΐσει το προφίλ του Ν. Μιχαλολιάκου, λέγοντας πως τον θεωρεί «ένα πάρα πολύ καλό παιδί», ενώ στο κανάλι του, το AΡΤ ΤV, καλείται συχνά ένας από τους πιο γνωστούς βουλευτές της ΧΑ, ο Ηλίας Κασιδιάρης.
Σκληρές θέσεις


Σε αυτό το πλαίσιο, τα νερά έχει ταράξει και αλλάζει τα δεδομένα και τους συσχετισμούς στον χώρο της ριζοσπαστικής Δεξιάς η κίνηση του Φαήλου Κρανιδιώτη, που ηγείται της «Νέας Δεξιάς», κόμμα που έκανε προ ημερών επίσημη πρεμιέρα. Στην πρώτη του ομιλία ο Φ. Κρανιδιώτης, παρουσία του Τ. Μπαλτάκου, έδειξε ότι ο ίδιος θα επιχειρήσει να κατακτήσει ζωτικό πολιτικό χώρο στα δεξιά της ΝΔ εκφράζοντας θέσεις σκληρές δεξιές, τις οποίες, αν και πιστεύουν αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, αποφεύγουν να υποστηρίξουν.
Ο Φ. Κρανιδιώτης, έχοντας εικόνα ότι η Νέα Δεξιά αρχίζει και καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, ελπίζει σε μια κινηματική διαδικασία, ώστε να αυξήσει την επιρροή του. Δίνει μεγάλη βάση στο Διαδίκτυο και ελπίζει αυτό να είναι το πλεονέκτημα και το όπλο του στη μάχη του για την είσοδο του κόμματος στη Βουλή. «Δεν μας αφορούν οι ενοχές και οι ανοχές των πολιτικών φεουδαρχών και των γόνων τους, αυτών που ντρέπονται να πουν πως είναι δεξιοί και πως δεξιός σημαίνει αυτονόητα αδιάλλακτος έλληνας πατριώτης, υπερασπιστής της πατρώας θρησκείας, πιστός στην ελεύθερη οικονομία, τη νομιμότητα και την τάξη που διασφαλίζουν την ελευθερία» τονίζει ο Φ. Κρανιδιώτης και συνηθίζει να λέει: «Είμαστε πολλοί και θα ενωθούμε. Ο λαός δεν λέει τυχαία «όλα να πάνε δεξιά». Και θα πάνε».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ