Το πικρό ποτήρι της συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις πιεστικές απαιτήσεις για ταχεία υλοποίηση δεσμεύσεων της Αθήνας για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα, περιμένει τον Αλ. Τσίπρα, άμα τη επιστροφή του από το ταξίδι σε Βρυξέλλες και Βερολίνο. Το μήνυμα που έλαβε ο κ. Τσίπρας από το Βερολίνο την Παρασκευή ήταν σαφές: η Ανγκελα Μέρκελ δεν επέδειξε την παραμικρή διάθεση χαλάρωσης έναντι του έλληνα Πρωθυπουργού, αντιθέτως του υπέδειξε με σαφήνεια τον δρόμο της ταχείας άρσης όλων των εκκρεμοτήτων: «Εδώ, όμως, δεν είναι ο τόπος όπου λαμβάνονται αποφάσεις, διότι οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρεις θεσμούς και με το Eurogroup». Και το επόμενο, καθοριστικής σημασίας Eurogroup στο οποίο φυσικά συμμετέχει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει οριστεί για τις 23 Ιανουαρίου. Εκεί αναμένεται να κριθεί και το κατά πόσον εν τέλει τα «εφάπαξ μέτρα» συνιστούν πρόβλημα για την πορεία του προγράμματος και από αυτές τις αποφάσεις θα κριθεί και η περαιτέρω στάση της κυβέρνησης.
Γερμανική δυσαρέσκεια και εκκρεμότητες


Παρά την επικοινωνιακή διαχείριση του Μεγάρου Μαξίμου στο θέμα της αξιολόγησης πάντως, καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι το πεδίο στο οποίο ο κ. Τσίπρας καλείται να δώσει πραγματικές εξετάσεις είναι το Προσφυγικό. Για τη γερμανική κυβέρνηση οι επιδόσεις της Αθήνας στα σημεία της υλοποίησης της συμφωνίας με την Τουρκία είναι πενιχρές, είτε στο θέμα της εξέτασης αιτημάτων ασύλου είτε ως προς τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία και στη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας. Η κυρία Μέρκελ επισήμανε τα σημεία αυτά στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την προηγούμενη Πέμπτη. Και όπως επιμένουν οι ίδιες πηγές, εν όψει της επανενεργοποίησης του κανονισμού του Δουβλίνου από τον Μάρτιο (οπότε και οι παράτυποι μετανάστες που έχουν εισέλθει στην ΕΕ από ελληνικό έδαφος θα επιστρέφουν στην Ελλάδα), η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να παράσχει ad hoc στήριξη υπό τον όρο της ταχείας υλοποίησης δεσμεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση.
Σε αντίθεση με τα όσα μεταδίδονται από την πλευρά της κυβέρνησης, οι εκκρεμότητες που παραμένουν εξακολουθούν να γεννούν επιφυλάξεις για τις πραγματικές προθέσεις του κ. Τσίπρα. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να ποντάρει στην πολιτική και κοινωνική αναστάτωση στην Ευρώπη, εκτιμώντας ότι έτσι μπορεί να αποκομίσει οφέλη και επιείκεια στη συζήτηση με τους θεσμούς. Πλην όμως, η απάντηση σε μια απόπειρα παρέκκλισης από τη συμφωνία θα είναι η αναθέρμανση της συζήτησης για το Grexit καθώς η εκλογική αναμέτρηση, ειδικώς στη Γερμανία, δεν αφήνει περιθώρια για χαλαρή αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος.
Κατά τις πληροφορίες που μεταφέρουν πάντως κομματικά στελέχη, τα οποία μάλιστα συγκαταλέγονται στην ενισχυμένη από το πρόσφατο συνέδριο ομάδα που βρέθηκε απέναντι στον κ. Τσίπρα, η απόφαση για κλείσιμο της συμφωνίας έχει ληφθεί.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Τσακαλώτος έχουν ήδη αποδεχθεί τα υψηλά πλεονάσματα του 3,5% και ότι στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρηθεί η διαμόρφωση μιας συμφωνίας στην οποία θα περιλαμβάνονται ένας νέος, πιθανώς πιο σκληρός μηχανισμός δημοσιονομικής συμμόρφωσης («κόφτης»), και γενικές αναφορές σε κάποια μέτρα, χωρίς όμως να απαριθμούνται και χωρίς να ψηφιστούν εκ προοιμίου σε αυτήν τη φάση, πριν από το τέλος δηλαδή του προγράμματος.
Ως προς τον χρόνο υλοποίησης, η κυβέρνηση εμφανίζεται να «καίγεται» για ταχεία ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στον Ιανουάριο καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση πέραν αυτού του χρονοδιαγράμματος στην ουσία θα απειλήσει με ματαίωση τις επιδιώξεις της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και μιας επιδιωκόμενης αλλά εξαιρετικά αμφίβολης δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές.
Λεονταρισμοί και καλλιέργεια έντασης


Το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα παραμένει και είναι ο τρόπος με τον οποίο θα «πουλήσει» επικοινωνιακά άλλη μία μετάπτωσή του στην υπογραφή ενός δυνάμει νέου Μνημονίου, καθώς όλοι οι όροι μιας συμφωνίας με τους δανειστές στην ουσία θα περιγράφουν τις δεσμεύσεις της χώρας για την περίοδο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.
Οσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να διαβεβαιώσει ότι η αξιολόγηση κλείνει, τα εκλογικά σενάρια παραμένουν –και εν πολλοίς συντηρούνται από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, κυρίως μέσω της καλλιέργειας έντασης μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτηρίζει το Ταμείο «γατάκι» ενώ ο Πρωθυπουργός δηλώνει από τις Βρυξέλλες ότι «στο τέλος της ημέρας όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους». Παράλληλα ο κ. Τσίπρας έχει ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών που παραπέμπουν σε προεκλογική εκστρατεία.
Επειτα από τη Νίσυρο και τη Θεσσαλονίκη, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να βρεθεί για δύο ημέρες στην Κρήτη, μία περιφέρεια στην οποία τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές είχαν κυμανθεί μεταξύ 38% (Ρέθυμνο) και 45% (Ηράκλειο).

Το εθνικοπατριωτικό χαρτί
Σκηνικό πόλωσης για συσπείρωση της συμμαχίας του «ΟΧΙ»

Εν αναμονή της επιβεβαίωσης ή μη της νέας υποχώρησης της κυβέρνησης στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, ο κ. Τσίπρας καλλιεργεί ένα πολιτικό περιβάλλον στο εσωτερικό, μέσω του οποίου επιχειρεί να διατηρηθεί σε ανεκτά δημοσκοπικά επίπεδα.
Το χαρτί του εθνικοπατριωτικού μετώπου έχει ήδη βγει από τα συρτάρια και είναι εμφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζει πλέον να στρέφεται και να απευθύνεται στο ακροατήριο ακόμη και της Χρυσής Αυγής, προς την οποία έχει σημαντικές διαρροές, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται, όπως εκτιμάται από κάποιες κοινοβουλευτικές πηγές, τα ταξίδια με τους βουλευτές της ΧΑ στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπως και οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου περί «εκδημοκρατικοποίησης» της ΧΑ ή του βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα, που ανέφερε: «Υπάρχει απλός κόσμος που μέσα στη μέγγενη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και την αδυναμία να δώσει λύσεις με τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις, νομίζει ότι η Χρυσή Αυγή είναι λύση για αυτόν».
Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί αυτή την περίοδο να ενεργοποιήσει και πάλι τα αντανακλαστικά του «ΟΧΙ» στο περυσινό δημοψήφισμα, με την ελπίδα ότι έτσι θα κατορθώσει να περισώσει κάποια ποσοστά.
Παράλληλα όμως ο κ. Τσίπρας έχει αρχίσει να νιώθει την πίεση και από τα αριστερά του, καθώς η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου εμφανίζεται δημοσκοπικά με μια προοπτική εισόδου στη Βουλή, ενώ άλλοι σχηματισμοί, όπως η ΛΑΕ κ.λπ., ροκανίζουν ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ