Μετά τη θύελλα που ξέσπασε σε Ελλάδα και Ευρώπη με την απόφαση Τσίπρα να μοιράσει 617 εκατομμύρια ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους και να πυροδοτήσει σενάρια για πρόωρες κάλπες και ρήξη με τους Ευρωπαίους, η κυβέρνηση αναδιπλώνεται και τώρα «ξορκίζει» τις εκλογές αλλά και το ΔΝΤ που επιμένει στη συνταγή λιτότητας πέραν του 2018.
Η κόντρα με τους δανειστές
Οπως μεταδίδουν πηγές από το οικονομικό επιτελείο, η σύγκρουση που προκλήθηκε ήταν ένα «τζαρτζάρισμα» με τους δανειστές καθώς σε τεχνικό επίπεδο είχαν συμφωνηθεί όλα τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2017, ακόμη και η διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος που στο τέλος Νοεμβρίου ανήλθε στα 7,5 δισ. ευρώ (4% του ΑΕΠ). Το κλειδί για την απόφαση αποτέλεσε η υπεραπόδοση των εσόδων που ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ αλλά και η άνεση στο να επιτευχθούν οι στόχοι του 2016.
Δεν είναι τυχαίο ότι για να κλείσει ο προϋπολογισμός εντός στόχων απαιτείται τον Δεκέμβριο να εισπράξει το Δημόσιο έσοδα 3,2 δισ. ευρώ όταν οι φόροι που έχουν καταλογιστεί και τα τέλη κυκλοφορίας αναμένεται να αποδώσουν πάνω από 5,5 δισ. ευρώ(!)
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο στον κύκλο συζητήσεων με τους δανειστές τον Νοέμβριο, όταν έκλεινε ο προϋπολογισμός, οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης είχαν ενημερώσει για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, σημείο που είχαν συμπεριλάβει στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού (σελ. 55).
Σε αυτόν τον κύκλο των συζητήσεων, πέραν της αναθεώρησης επί τα βελτίω των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2016 και τις προβολές για το 2017, τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ζήτησαν να επανεξεταστούν τα ποσοστά εισπραξιμότητας όλων των φόρων –κυρίως του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ –καθώς υπεραποδίδουν αλλά και του φόρου επί των κερδών των επιχειρήσεων αφού το 2016 σύμφωνα με τα στοιχεία της Icap και των εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ αναμένεται να υπάρξει συνέχεια της ανάκαμψης κερδών του 2015.
Με αυτά τα δεδομένα το οικονομικό επιτελείο θέλει να προχωρήσει και να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση ενώ μετά τις «εχθροπραξίες» της τελευταίας εβδομάδας, κυρίως με το ΔΝΤ και τους Γερμανούς, ο κ. Τσακαλώτος θέλει να εφαρμόσει, κατά κάποιον τρόπο, τη «συνταγή» Μητσοτάκη προκειμένου να κλείσει τον προϋπολογισμό του 2018. Τι εννοούμε;
Ο υπουργός υπόσχεται περικοπές δαπανών για το 2018 ώστε να σιγουρέψει την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ. Ηδη έχει τα πρώτα στοιχεία για περικοπές από τη μελέτη (Spending Review) για τρία υπουργεία (Οικονομίας, Πολιτισμού και Παιδείας) και προετοιμάζει ομάδα εμπειρογνωμόνων για να προχωρήσει σε αντίστοιχη μελέτη για στοχευμένες περικοπές δαπανών σε όλα τα υπουργεία που θα εφαρμοστούν το 2018.
Οπως λένε οι ίδιες πηγές, αν παρ’ ελπίδα η αξιολόγηση δεν κλείσει εντός του Ιανουαρίου όπως επιθυμεί τώρα η ελληνική πλευρά και οι δανειστές με τον έναν (σ.σ. μέσω ΔΝΤ) ή τον άλλον τρόπο παρατείνουν την αγωνία και την αβεβαιότητα για μήνες τότε μόνο όλα μπορεί να ανοίξουν ξανά, ακόμη και οι πολιτικές εξελίξεις, αλλά γι’ αυτό θα είναι υπεύθυνοι άλλοι…
Ταυτόχρονα η Ελλάδα διεκδικεί πλέον σε όλα τα επίπεδα και στάδια των διαπραγματεύσεων να απεγκλωβιστεί από την παρουσία του ΔΝΤ ή τουλάχιστον να περιοριστεί σε ρόλο τεχνικού συμβούλου των εταίρων (αν επιμένουν) και να ολοκληρωθούν η αξιολόγηση και το πρόγραμμα με βάση τα συμφωνημένα με τους Ευρωπαίους και το ESM.
Επίσης επιδιώκει να εφαρμοστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τα οποία άλλωστε είχαν αποφασιστεί προτού ξεσπάσει η «κρίση των συντάξεων» στο Eurogroup της 25ης Μαΐου και της 6ης Δεκεμβρίου το οποίο εξειδίκευσε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.
Η κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι οι στόχοι του προγράμματος παραμένουν σταθεροί και ότι με την υπεραπόδοση των μέτρων ήδη βρίσκεται μπροστά κατά έναν χρόνο, έχοντας επιτύχει εφέτος τον στόχο πλεονασμάτων για το 2017. Προεξοφλεί ότι ακόμη κι αν η οικονομία δεν επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 2,7% η δημοσιονομική σταθερότητα είναι εξασφαλισμένη. Ετσι αποκλείεται η εφαρμογή του «κόφτη» για έναν ακόμη χρόνο (δηλαδή μέχρι και την άνοιξη του 2018).
Τέλος, επιταχύνει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων της δεύτερης αξιολόγησης με την ψήφιση των νομοσχεδίων για το πλαστικό χρήμα, τον πτωχευτικό κώδικα και την απλοποίηση των διαδικασιών για λειτουργία επιχειρήσεων, τη φορολογία στο τσίπουρο και άλλα μέτρα.
Τα «αγκάθια»
Το μεγάλο «αγκάθι» είναι οι αλλαγές στα εργασιακά που έπρεπε να υλοποιηθούν ως το τέλος του έτους. Επίσης σε εκκρεμότητα βρίσκονται η σύσταση της εταιρείας για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η εφαρµογή οδικού χάρτη της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και η ενσωµάτωση είσπραξης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη φορολογική διοίκηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ