Με μία διεκπεραιωτική συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Αλ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να κρύψει ότι οι συζητήσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών δεν ήταν αυτές που ο ίδιος θα επιθυμούσε.
Και με τις εκκρεμότητες να παραμένουν, ταξιδεύει σήμερα στο Βερολίνο όπου το μεσημέρι θα έχει μία συνάντηση και γεύμα εργασίας με την Ανγκελα Μέρκελ.

Η πορεία του ελληνικού προγράμματος και κάθε τι σχετικό, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν αντικείμενο «τετ α τετ» και διμερών συζητήσεων κατά την σύνοδο της Πέμπτης, ενώ το brexit, το προσφυγικό και το Κυπριακό απασχόλησαν πολύ περισσότερο το Συμβούλιο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αδιεξόδου στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις και τα περιθώρια της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας απάντησε, μεταξύ άλλων: «η επόμενη χρονιά είναι μια εκλογική χρονιά για πολύ κρίσιμες χώρες της ΕΕ. Θεωρώ λοιπόν, και αυτή είναι η απάντησή μου, ότι σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, δεν χωράνε ούτε καπρίτσια ούτε εκβιασμοί ούτε παιχνίδια. Όλοι στο τέλος της ημέρας θα αναλάβουνε τις ευθύνες τους».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας δηλωσε κατά την χθεσινοβραδινή συνεντευξη Τύπου ότι είναι αντδημοκρατικές οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για ψήφιση μέτρων για τα επόμενα χρόνια, ενώ παραδέχθηκε ότι η χορήγηση του επιδόματος προς τους χαμηλοσυνατξιούχους και η διατήρηση του ΦΠΑ στα νησιά έγιναν χωρίς συνεννόηση με τους θεσμούς και παραμένει σε εκκερμότητα μία έκθεση για τις επιπτώσεις τους στο πρόγραμμα.

Είπε: «Είμαι βέβαιος λοιπόν ότι και σε αυτό το ζήτημα το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις. Αναμένουμε από την πλευρά των θεσμών μία έκθεση, η οποία αναμένουμε να λέει τα αυτονόητα. Δηλαδή, ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση δημοσιονομική και βεβαίως από την πλευρά μας θα δοθούν, αν χρειαστεί, οι απαραίτητες εξηγήσεις για το χαρακτήρα αυτών των μέτρων, ώστε να υπάρξει μία υπέρβαση, αν θέλετε, της παρεξήγησης που έχει δημιουργηθεί».

Σύνδεση Κυπριακού – προσφυγικού

Επιπλέον, για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός συνέδεσε την επίλυση του Κυπριακού με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
«Δεν είναι το καλύτερο timing για το Κυπριακό», είπε και τάχθηκε υπέρ της ταχείας επίλυσης του θέματος λέγοντας ότι ίσως είναι η τελευταία ευκαρία, γιατί σε μία 10ετία από σήμερα δεν θα υπάρχει καμία ανάμνηση από της κοινή διαβίωση των δύο κοινοτήτων στο νησί».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας για πρώτη φορά συνέδεσε την επίλυση του Κυπριακου με τις εξελίξιες στο προσφυγικο λέγοντας ότι η Τουρκία πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο στις συζητήσεις και προθέτοντας οτι «η πιθανή λύση του Κυπριακού θα έχει προφανώς θετικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην κρίσιμη ευρωτουρκική συμφωνία σε σχέση με τις προσφυγικές ροές»,