«Η ιστορία κάνει κύκλους» λένε στην ηγεσία της Ν.Δ. ενθυμούμενοι την κατάσταση που υπήρχε στη χώρα το Δεκέμβριο του 2014, όταν εκτενείς ήταν οι αναφορές των ξένων ΜΜΕ στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. «Ο Σαμαράς τα παίζει όλα για όλα», «Ο Σαμαράς ρισκάρει πρόωρες εκλογές», «Ο πρώην ταραχοποιός Τσίπρας προσπαθεί ως αρχηγός της αντιπολίτευσης να προσελκύσει επενδυτές» έγραφαν μεταξύ άλλων διάφορα ΜΜΕ, ενώ η Die Welt σημείωνε ότι ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωνε τους πιστωτές ότι ενδεχόμενη ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα του δεν θα πρέπει να τους προκαλεί οποιονδήποτε φόβο.

Αυτή την περίοδο, στην σκιά των αποκαλύψεων του Γιάνη Βαρουφάκη, υπουργού Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα, για το πώς έπεσε ο Αντώνης Σαμαράς από την Πρωθυπουργία (σ.σ.οι σαμαρικοί λένε ότι «εκτός από την εκδίκηση και η δικαίωση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο»), στην ηγεσία της Ν.Δ. διαπιστώνουν ένα τελείως διαφορετικό κλίμα στην Ευρώπη για τον νυν Πρωθυπουργό: υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον θεωρούν Πρωθυπουργό σε αποδρομή.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΝΙ μεταδίδει προειδοποιήσεις προς τον κ.Τσίπρα να μην τραβήξει το χαρτί των εκλογών γιατί μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ για εκείνον. Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, θεωρούν βέβαιο ότι εάν τραβήξει το χαρτί των εκλογών θα αποδειχθεί μπούμερανγκ για τον κ. Τσίπρα και ο πρόεδρος της Ν.Δ., όπως λένε, εμφανίζεται από τα ξένα ΜΜΕ ως ο ερχόμενος Πρωθυπουργός.

Αυτό το κλίμα, της επικείμενης έλευσής του στην εξουσία, αναμένεται να μεταδώσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στις επαφές που αναμένεται να έχει σήμερα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε εξάλλου σπεύσει από χθες το βράδυ, στο δείπνο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου να πει ότι οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα για τον τόπο, αλλά είναι η λύση στο πρόβλημα του τόπου.

Ο κ. Μητσοτάκης στις συναντήσεις που θα έχει με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον πρώτο αντιπρόεδρο της ΕΕ, Φρανς Τίμερμανς, τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντολ αναμένεται να τους εξηγήσει, πέρα από την παράθεση των βασικών αξόνων του οικονομικού του σχεδίου, ότι σε αντίθεση με το έγινε το 2015, σήμερα υπάρχει μια ισχυρή μεταρρυθμιστική δύναμη. Κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ δεν φαίνεται ότι θα γίνει και θα την συναντήσει στο Βερολίνο περί τα τέλη Ιανουαρίου, στα πλαίσια των επισκέψεων που θα κάνει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως π.χ. Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον υποψήφιο της κεντροδεξιάς για την Προεδρία, Φρανσουά Φιγιόν και την Μαδρίτη, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ.θα ενισχύσει το επιχείρημά του ότι η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή μέσω εκλογών και υπάρχει στη χώρα μια πολιτική δύναμη, δηλ. το κόμμα του, που είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου «με σχέδιο που απορρέει από ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αξιών, αρχών και θέσεων».

Το κλειδί σε αυτές τις συναντήσεις θα είναι η διαβεβαίωση που θα δώσει ότι υπάρχει η διάθεση και η θέληση από τη Ν.Δ.με τον ίδιο Πρωθυπουργό να αναληφθεί το όποιο βραχυπρόθεσμο κόστος δύσκολων αποφάσεων.

Παράλληλα, ο ίδιος εμφανίζεται διατεθειμένος να σημειώσει ότι έγιναν και λάθη από την πλευρά των δανειστών ως προς τη διάρκεια της κρίσης, ενώ θα εστιάσει την επιχειρηματολογία του και στην λανθασμένη κατά τον ίδιο ενίσχυση των πολιτικών υπερφορολόγησης και στην ανάγκη να υπάρξουν περαιτέρω περικοπές δαπανών.

Αυτό είναι η απαραίτητη συνθήκη για τον ίδιο, ώστε να ενδυναμώσει το μήνυμά του ότι απαιτείται να χαμηλώσει ο πήχης για πρωτογενή πλεονάσματα, από το 3,5% πολύ πιο κάτω, δηλ. στο 2% που έχει προτείνει για να υπάρξει και η ανάπτυξη με στόχο το 4%.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες το βράδυ στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ανέδειξε και τα λάθη των πιστωτών, θέλοντας και με αυτό τον τρόπο να εξουδετερώσει και την κριτική από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου ότι ευθυγραμμίζεται με την τρόικα: «Υπέδειξαν και ανέχτηκαν και εκείνοι το δρόμο της υπερφορολόγησης αντί αυτού των περικοπών δαπανών, ειδικά στο πρώτο Μνημόνιο. Αποτέλεσμα η ύφεση της πρώτης διετίας να είναι πολύ μεγαλύτερη από το αναμενόμενο. Το λάθος τους αυτό θα πρέπει να διδάξει και τους ίδιους» είπε.

Εκεί έθεσε και εκ νέου και τις τρεις βασικές προτεραιότητες για την κυβέρνησή του, δηλ. α) άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που θα δίνει έμφαση στη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με μια στοχευμένη μείωση των κρατικών δαπανών», β) άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και γ) την εφαρμογή ενός συνολικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου με πρώτιστο σκοπό τη διευκόλυνση του επιχειρείν και την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο ίδιος τονίζει σε όλους τόνους, όπως έκανε και με τη συνέντευξη που παραχώρησε στην Ιταλική κρατική τηλεόραση RAI, ότι η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα μια επανάσταση κοινής λογικής. «Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι αναγκαία για να εφαρμοστεί ένα νέο, διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Κράτους. Μόνο τότε, η χώρα θα έρθει σε ρήξη με το παρελθόν και θα πραγματοποιήσει μια φυγή προς τα εμπρός» σημείωσε.

Οι τόνοι δεν πέφτουν από την πλευρά της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την απόφαση που έλαβε η ηγεσία του κόμματος να υπερψηφίσει τη διάταξη που δίνει στους συνταξιούχους το εφάπαξ βοήθημα, αν και σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς, διευκρίνισε, ότι «στη δική της πολιτική, μια τέτοια ενίσχυση θα έπρεπε να κατευθύνεται και στη στήριξη της απασχόλησης των ανέργων» και κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών, λέγοντας ότι μιλά για 13η σύνταξη και σημειώνει πως δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και δίνεται για μικροκομματικούς λόγους.

Σε αυτό το κλίμα συζήτηση άνοιξε στο εσωτερικό της Ν.Δ.και για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, καθώς υπήρξαν δυο ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις από τους αντιπροέδρους του κόμματος. Ο μεν Κωστής Χατζηδάκης εμφανίστηκε ανοικτός στην ΕΡΤ για τις ειδικές συμβάσεις με συμφωνία εργοδότη – εργαζομένου, ο δε Αδωνις Γεωργιάδης είπε ότι στη φάση που είναι η οικονομία, υποστηρίζει τις επιχειρησιακές συμβάσεις, ως αποτέλεσμα συμφωνίας σωματείου – εργοδότη για να μην χαθούν θέσεις εργασίας.