από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

«Μας σπρώχνετε σε εκλογές» - Εκρηκτικοί διάλογοι στο Eurogroup, σε δεινή θέση ο Τσακαλώτος

«Τοπίο στην ομίχλη» η β' αξιολόγηση
«Μας σπρώχνετε σε εκλογές» - Εκρηκτικοί διάλογοι στο Eurogroup, σε δεινή θέση ο Τσακαλώτος
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Δεν μπορούμε να πάρουμε νέα μέτρα, αν μας πιέσετε κι άλλο θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές». Με αυτήν τη δραματική προειδοποίηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε ξεκάθαρα το δίλημμα στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. «Αν νομίζετε ότι δεν αντέχετε τότε να πάτε» (!) ήταν η αντίδραση που εισέπραξε ο έλληνας υπουργός όπως τη συνοψίζουν στο «Βήμα»  πηγές πολύ κοντά στις συνομιλίες.

Ολοι εναντίον Τσακαλώτου
«Ηταν ένα πολύ κακό Eurogroup» επιβεβαιώνει ευρωπαίος αξιωματούχος. «Εκτός από την Κομισιόν, όλοι οι άλλοι ήταν εναντίον του κ. Τσακαλώτου. Καιρό είχα να δω τόσο άσχημο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, ίσως με λίγη χρυσόσκονη για το χρέος. Πέρα από τα πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ ήταν σαφέστατο ότι θέλουν οπωσδήποτε το ΔΝΤ μέσα στη συμφωνία».

Ακόμη και ο συνήθως εγκρατής επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί φέρεται να είπε συνομιλώντας με την ελληνική αποστολή: Η απόφαση ήταν βίαιη και άδικη, η χειρότερη των τελευταίων ετών!

Η ελληνική πλευρά πήρε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060 αλλά αναγκάστηκε να αποδεχθεί τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμη βάση από το 2018 και μετά. Ο κ. Τσακαλώτος έσπευσε αμέσως να πάρει αποστάσεις από το κοινό ανακοινωθέν λέγοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί ξανά. Επιπλέον, σε εσωτερικές συσκέψεις μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να διεμήνυσε προς τον Πρωθυπουργό: «Αν συμφωνηθεί πλεόνασμα πάνω από 2% του ΑΕΠ εγώ φεύγω».

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, την Πέμπτη το βράδυ ράγισε το γυαλί των σχέσεων της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη μονομερή, όπως θεωρούν οι Βρυξέλλες, πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Κυβερνητικές πηγές απαντούν ότι το πακέτο των 700 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις (και την εξαίρεση ορισμένων νησιών από τον υψηλό ΦΠΑ) είναι σύμφωνο με τα οριζόμενα στο πρόγραμμα και την αναφορά στη σελίδα 55 του Προϋπολογισμού για υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 κατά 1,03 δισ. ευρώ. Σε ταμειακή βάση, συνεχίζουν, η υπέρβαση των εσόδων ανέρχεται σε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ ως το τέλος Νοεμβρίου.

«Αυτό δεν βοηθάει το κλίμα της διαπραγμάτευσης»
απαντά στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Δεν είναι ότι η Κομισιόν δεν έχει καρδιά και δεν θέλει την ενίσχυση τον πλέον αδυνάμων αλλά υπάρχουν συμφωνημένες διαδικασίες» προσθέτει. Ο ίδιος εξηγεί ότι, πρώτον, το πλεόνασμα πρέπει να επαληθευτεί από την Eurostat (τον Απρίλιο του 2017), δεύτερον, η διάθεσή του πρέπει να συζητηθεί με τους θεσμούς και, τρίτον, ότι υπάρχουν βασικές κατευθύνσεις για το πού πρέπει να πάνε τα λεφτά: α. ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, β. ληξιπρόθεσμα, γ. συντάξεις που δεν έχουν αποδοθεί.  

Σε πιο διπλωματικό τόνο η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρντ επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες, ότι θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί συζητήσεις και ότι τώρα το θέμα θα τεθεί επί τάπητος σε συνεργασία με τους άλλους θεσμούς. Στο κείμενο του Μνημονίου (Αύγουστος 2015) αναφέρεται ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να μεταφέρει το 30% της υπερ-απόδοσης έναντι του στόχου για τη μείωση του χρέους και ακόμη 30% για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.  

Ραντεβού στα τυφλά
Κατόπιν τούτων, η δεύτερη αξιολόγηση θυμίζει «τοπίο στην ομίχλη» εφόσον κινείται χωρίς πυξίδα προς το 2017. Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα τη Δευτέρα και εκτιμάται ότι την Τρίτη θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις αλλά δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν και πότε θα έλθει η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου. Ως την Παρασκευή το απόγευμα η λογική που επικρατούσε από την πλευρά του ΔΝΤ είναι ότι το θέμα είναι πολιτικό και όχι τεχνικό κι έτσι ίσως να μην έχει νόημα ακόμη μια αποστολή των κλιμακίων στην Αθήνα αυτήν τη στιγμή. Βεβαίως όλα αυτά αλλάζουν αν ασκηθούν οι κατάλληλες πιέσεις.

Εντελώς ασυνήθιστη ήταν, τέλος, η νύξη για το ενδεχόμενο νέων μέτρων στο Ασφαλιστικό από την πλευρά του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. «Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πιστεύουν ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα έχει θετικό αντίκτυπο, αλλά φυσικά η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες - τα δημογραφικά στοιχεία δεν είναι ευνοϊκά. Αυτό μπορεί να απαιτήσει επιπλέον προσπάθειες μεταρρύθμισης όπως και σε πολλές άλλες χώρες» τόνισε.


ΤΟ ΔΝΤ
Επιτείνοντας το αίσθημα αδιεξόδου ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις επιμένει ότι το πλεόνασμα του 2018 πρέπει να είναι 1,5% του ΑΕΠ. Αν οι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα επιμείνουν, είπε, στο 3,5% του ΑΕΠ τότε απαιτούνται «ποιοτικά μέτρα» 2% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το ΔΝΤ ζητάει συγκεκριμένα τη μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, μέτρα που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Ο  Γιώργος Χουλιαράκης αποκάλυψε μέσα στην εβδομάδα ότι το συνολικό ύψος των μέτρων των απαιτήσεων του Ταμείου φθάνει τα 4,5 δισ. ευρώ.

H ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και η απάντηση του Βήματος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ και η απάντηση του Βήματος 
 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  53 | 12/12/2016 23:05
  Τσακαλώτε οι 53 τι λένε συμφωνουν με τα μέτρα που ετοιμάζονται; Αν δεν συμφωνούν γιατί παραμένεις υπουργός; Πάτε ολοταχως για 3 και 4ο μνημόνιο μετα το 2018 !!!
  Σ.Π
  απάντηση61
   
   
  Είσαστε για τα πανηγύρια | 12/12/2016 21:43
  Με σχόλια σαν των πρώτων 6 που διάβασα, που βασικά στηρίζουν το Ευρογκρουπ γιατί δυσκολεύει την Κυβέρνηση (την Ελλάδα δηλαδή, γιατί δεν ήταν καλύτερο ούτε με τις άλλες κυβερνήσεις), μου έρχεται να πώ καλά να πάθουν οι ελληναράδες γιατί δεν τους αξίζει τίποτα καλύτερο. Το μάτι του εχθρού να βγάλουν κι ας τους βγούν αυτών και τα δύο. Τί κατάντια! Εμεινε κάποιος λογικός σ' αυτή τη χώρα; Κι αν έμεινε θα τον τρελλάνουν οι θεόμουρλοι.
  Απηυδησμένος
  απάντηση38
   
   
  ΤΖΟΚΕΡ ΚΑΖΊΝΟ | 12/12/2016 20:49
  Προτεινω στην κυβερνηση μαζι με ολους τους βουλευτες να αρχισουν να παιζουν ομαδικα Τζοκερ Λοττο Προ πο καθημερινά επίσκεψη στα καζινα Παρνηθας Λουτρακιου μηπως σπαση η γκαντεμια και αρχισουν να κερδιζουν τοσα οσα χρειάζονται για τα Μνημόνια
  Θουκυδιδογλου
  απάντηση11
   
   
  Το "αθανατο" πτωμα | 12/12/2016 15:26
  Οπως και ΟΛΟΙ οι προηγουμενοι το ιδιο "πτωμα" συντηρητε δυστυχως. ΔΕΝ θελετε εναν ευελικτο και φιλικο μηχανισμο για τους πολιτες και την αναπτυξη. Προτιματε το παλιομοδιτικο γκριζο μοντελο του κρατισμου και της ψευτομαγκιας. Κριμα, διαφορετικα σας εκτιμησαν οι ψηφοφοροι.
  πολιτης
  απάντηση502
   
   
  Μια χαρα μας βλέπω! | 12/12/2016 11:36
  300.000 συμπολίτες μας περιμένουν 3 χρόνια να πάρουν σύνταξη και ζούν με αέρα. 7 δις είναι τα χρέη της Κυβέρνησης στον ιδιωτικό τομέα, και επιχειρήσεις κλείνουν γιατί δεν πληρώνονται. 24% είναι οι άνεργοι που δεν παίρνουν μία. Και ο Large Κος Τσίπρας μοιράζει χωρίς συνεννόηση 700 εκατ στους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν τουλάχιστο την σύνταξή τους. Σε καλό δρόμο είμαστε!
  Αρχίλοχος
  απάντηση874
   
   
  ΜΑΣ ? | 12/12/2016 10:37
  Και η Πορτογαλία και η Κύπρος κλπ κλπ κλπ μπήκαν και βγήκαν από το μνημόνιο . Η Κύπρος μάλιστα σε 2,5 χρόνια .Εμείς ως Ελλάδα διανύουμε τον 8-ο χρόνο . ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ . Οι άλλοι που μπήκαν στο μνημόνιο είχαν του δικούς μας πολιτικούς ? όχι βέβαια είχαν τους δικούς τους πολιτικούς . Απλώς εμείς το παίζουμε πονηρούληδες και εξυπνούληδες ενώ οι ξένοι είναι κουτόφραγγοι . Μας λένε να κάνουμε κάποια πράγματα και τα κάνουμε με το ζόρι , κοινώς μισοκούρικα . Μας λένε να σημαζέψουμε και να νοικοκυρέψουμε και εμείς άλλα και άλλα . Θα δώσουμε λέει - από που ? Θα σχίσουμε τα μνημόνια - και μετά τι ? ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΗΡΑΤΕ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΣΑΣ .
  Η ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  απάντηση843
   
   
  ESENA TI SE NIAZEI ??? | 12/12/2016 09:23
  ESENA TI SE NIAZEI TSAKALOTE AN GINOUN EKLOGES ?? ESY ETSI KIALIOS TIN ALI MERA TIN KOPANAS EXOTERIKO, TA SYNTROFIASOU TI THA KANOUN ?? TOUS BLEPO PALI TA BRADIA STA ERXARXIA NA PETOUN TIS GNOSTES MOLOTOF !! FYGEEEETE EPITELOUS!!
  MANIATIS
  απάντηση857
   
   
  Η απειλή θα ήταν ουσιαστικότερη | 12/12/2016 08:07
  αν είχε τη μορφή του: "θα κάνω εκλογές, θα τις χάσω και μετά θα πετάω πέτρες σε κάθε προσπάθεια αλλαγής / βελτίωσης της κατάστασης".
  Cynical
  απάντηση905
   
   
  Οι άλλοι φταίνε! | 12/12/2016 06:56
  Εμείς θύματα, άθωα, κακομοίρηδες κι όχι εμίρηδες! Δεν μας πονάνε να μας θρέφουν, και χαρτζιλίκι να μας δίνουν! Ενώ εμείς διορίζουμε τα τσογλάνια μας ανά δώδεκα και πάνω! Πάλι στα 3% πάτε και πολλά σας είναι, κανονικά στις εκλογές η αξία σας πρέπει να είναι - 5%!
  You are so done! Stick a fork!
  απάντηση909