«Δεν έχει έρθει ακόμη η στιγμή του στρίβειν διά των εκλογών» εκτιμά ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα». Ο επικεφαλής του Ποταμιού υιοθετεί το σύνθημα «παραγωγή ή θάνατος» για να ανακάμψει η χώρα. Ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση επειδή με την πελατειακή πολιτική που εφαρμόζει εμποδίζει ακόμα και την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και φυσικά κάθε προοπτική ανάπτυξης. «Το λιμάνι του Αμβούργου, το μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας, έχει μικρότερο ΔΣ από το λιμάνι του Βόλου» επισημαίνει.
Ο Πρωθυπουργός επένδυσε με ιδιαίτερη βαρύτητα την εξαγγελία του για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Θεωρείτε ότι έχει άρωμα εκλογών;
«Δεν νομίζω ότι έχει έρθει ακόμη η στιγμή του «στρίβειν διά των εκλογών». Οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσουν να κερδίσουν χρόνο ψηφίζοντας εν ανάγκη και νέα μέτρα και νέους φόρους. Αυτά που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας είναι φιλοδωρήματα προτού φορολογήσουν ακόμα και τα κάλαντα».
Δεν θεωρείτε ότι αυτά τα 300-400 ευρώ θα ανακουφίσουν τους χαμηλοσυνταξιούχους;
«Ολοι έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα εδώ που έχει φτάσει η οικονομία. Αλλά το σημαντικό είναι από πού έχουν προέλθει αυτά τα λεφτά. Και έχουν προέλθει από την υπερφορολόγηση. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσθέτουν συνεχώς νέους φόρους. Διορίζουν, σπαταλούν λεφτά στο κομματικό κράτος και αν κάτι περισσέψει το δίνουν στους συνταξιούχους, τώρα και στους νησιώτες για λίγους μήνες. Είναι ίσως ένα λειψό χριστουγεννιάτικο παραμύθι αλλά δεν είναι η λύση που έχει ανάγκη η κοινωνία».
Δηλαδή συμφωνείτε με τη μείωση του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά.
«Εδώ και έναν χρόνο λέμε στην κυβέρνηση ότι κάτι πρέπει να κάνει με τα νησιά των συνόρων. Στη Μυτιλήνη, τη Σάμο, τη Χίο, τη Λέρο, την Κω που σήκωσαν και σηκώνουν μεγάλο βάρος. Είναι υποχρέωση του κράτους να συνδράμει. Δεν ζητούν ελεημοσύνη».
Εχετε άλλη πρόταση για να έχει το κράτος έσοδα πέρα από τους φόρους;
«Ο Παναγιώτης Νικολούδης, που έχει διατελέσει υπουργός του κ. Τσίπρα, στην εκδήλωση του Ποταμιού για τον προϋπολογισμό είπε ότι αυτός που βάζει φόρους ενώ ξέρει ότι δεν θα τους εισπράξει είναι ηθικός αυτουργός στο αδίκημα της φοροδιαφυγής. Το 2017 βάζουν 2,6 δισ. ευρώ νέους φόρους. Ποιος θα τα δώσει αυτά τα λεφτά; Τα συνήθη υποζύγια της ιδιωτικής οικονομίας. Στην ίδια εκδήλωση ήταν και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita, ο οποίος επανέλαβε ότι το εθνικό μας σύνθημα δεν είναι «ελευθερία ή θάνατος» αλλά «παραγωγή ή θάνατος». Συμφωνούμε».
Πιστεύετε ότι μπορεί να στηριχθούν η παραγωγή και η ανάπτυξη με την υπάρχουσα δημόσια διοίκηση;
«Θα σας απαντήσω με συγκεκριμένα παραδείγματα. Ας πάρουμε το παράδειγμα του νόμου 4412 –ένας νόμος που αλλάζει το σύνολο της νομοθεσίας για την ανάθεση έργων και τις προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών. Επί έναν χρόνο προετοιμαζόταν η κυβέρνηση, ο νόμος ψηφίστηκε τον Αύγουστο και τώρα, τέσσερις μήνες μετά, έχουν παγώσει τα πάντα. Δεν γίνεται καμία προκήρυξη έργου ή προμήθειας. Το αποτέλεσμα είναι ότι κινδυνεύουμε πλέον να χάσουμε χρήματα από το τρέχον ΕΣΠΑ και την προκαταβολή της Κομισιόν που μας έχει δοθεί κατ’ εξαίρεση. Και γιατί όλα αυτά; Αλλο παράδειγμα: Μετρήσαμε ότι η κυβέρνηση συνέστησε 121 νέες δομές με διατάξεις των τελευταίων 24 νόμων! Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δημιουργούν τις προϋποθέσεις για νέα ελλείμματα, γιγαντώνοντας το πελατειακό κράτος. Σε 86 από αυτές τις νέες δομές δεν προβλέπεται ακριβής αριθμός προσωπικού, ώστε να μπορούν να προσλάβουν όσους θέλουν. Μόνο 55 από τους 118 νόμους που έχουν ψηφίσει συνοδεύονται από εκτίμηση του κόστους τους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις το ΓΛΚ λέει ότι «υπάρχει κόστος το οποίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί». Και να μη μιλήσουμε για τους μετακλητούς του Μαξίμου που μας στοιχίζουν επιπλέον 2 εκατομμύρια τον χρόνο. Το κομματικό κράτος γνωρίζει νέες δόξες».
Ολοι οι πρωθυπουργοί είχαν μετακλητούς. Πώς θα προσλάμβαναν συμβούλους;
«Μα τα ίδια γίνονταν πάντα. Λεφτά για τα δικά τους παιδιά πάντα υπήρχαν. Να σας θυμίσω ξανά το 4-2-1 της ΝΔ, του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ στο μοίρασμα των θέσεων του κράτους. Προφανώς, ο πρωθυπουργός πρέπει να έχει συμβούλους και μετακλητούς υπαλλήλους. Αλλά πρέπει να υπάρχει ένα όριο. Πώς να δικαιολογήσει κανείς ότι στο λιμάνι της Κέρκυρας διόρισαν εννέα μέλη στο ΔΣ όταν οι εργαζόμενοι είναι όλοι κι όλοι οκτώ; Το λιμάνι του Αμβούργου, το μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας, έχει μικρότερο ΔΣ από το λιμάνι του Βόλου. Για να μη σας πω για την εταιρεία κτιριακών υποδομών που πήρε εν κρυπτώ άλλους 220 εργαζομένους. Ολοι αυτοί για να πληρωθούν θέλουν… νέους φόρους».
Υστερα από επτά χρόνια κρίσης η ατζέντα παραμένει ίδια: φόροι, περικοπές, πελατειακό κράτος.
«Βλέπεις τις στατιστικές και σε πιάνει κατάθλιψη. Δεν είναι μόνο τα οικονομικά. Δείτε τη νέα έκθεση PISA του ΟΟΣΑ. Οι έλληνες μαθητές κατέλαβαν την 43η θέση και οι μαθητές της μικρής Εσθονίας αναρριχήθηκαν στην 3η. Για να μη σας πω για τα προχθεσινά στοιχεία της Eurostat για το παθητικό κάπνισμα. Οι τελευταίοι της Ευρώπης των «28». Το 65% των πολιτών της χώρας εκτίθεται καθημερινά στο κάπνισμα σε κλειστούς χώρους. Για όλα αυτά δεν φταίει το κουαρτέτο των πιστωτών».
Πιστεύετε ακόμα ότι το «μεγάλο κέντρο» μπορεί να δημιουργηθεί μέσα από την εκλογή αρχηγού από την κοινωνία;
«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν όλοι αυτοί που μιλούν για έναν «νέο, μεγάλο φορέα του Κέντρου» τόσο το καλύτερο. Τα παζάρια και οι παρασκηνιακές συνεννοήσεις δεν μας αφορούν. Είναι πιο πολύ βούρκος παρά Ποτάμι. Αλλά δεν θα καθίσουμε να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα. Το Ποτάμι πρέπει να ζήσει και θα ζήσει. Αυτή είναι η απόφασή μας. Και έχουμε το κουράγιο να τη φέρουμε εις πέρας».
Εναγκαλισμός με τους ΑΝΕΛ
«Η Αριστερά τους μεταλλάχθηκε σε εθνικολαϊκισμό»

Καταθέσατε πρόταση νόμου για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Ανησυχείτε για ενδεχόμενο ατύχημα;

«Ανησυχώ για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται τα εθνικά θέματα. Η επίσκεψη όλης της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας στη Ρω και στο Καστελόριζο μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής είναι ενδεικτική του χάους που έχουν μέσα στο κεφάλι τους. «Γιούργια και να βγάλουμε και καμιά καλή φωτογραφία για τα προεκλογικά μας φυλλάδια». Εμείς αντιστοίχως εκείνες τις ώρες καταθέταμε πρόταση νόμου για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας».
Περιμένετε από την κυβέρνηση να ανοίξει το παιχνίδι στην αντιπολίτευση σε ό,τι αφορά τη χάραξη στρατηγικής στα εθνικά θέματα;
«Αυτό γίνεται σε όλα τα σοβαρά κράτη. Η ευθύνη μοιράζεται σε όλο το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα. Πρωθυπουργός, πολιτικοί αρχηγοί, πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, η ηγεσία του στρατεύματος και των υπηρεσιών Ασφαλείας. Τις τελικές αποφάσεις βέβαια τις παίρνει η εκλεγμένη κυβέρνηση. Και υπάρχει και το σχέδιο Τσίπρα. Οτι ο νεοοθωμανισμός του Ερντογάν θα φοβηθεί τις στολές παραλλαγής του κ. Καμμένου».
Ταυτίζετε συνεχώς τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Θεωρείτε ότι πλέον συγχωνεύθηκαν ιδεολογικά;
«Μετά από δύο χρόνια πολιτικών εναγκαλισμών η όποια Αριστερά τους μεταλλάχθηκε σε εθνικολαϊκισμό. Θεωρούν ότι ο κ. Καμμένος συγκρατεί ψήφους της Ακροδεξιάς στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Κάτι με τις λιτανείες, κάτι με τις γονυκλισίες, κάτι με τα Θρησκευτικά, κάτι με τους χρυσαυγίτες, σου λέει «το καλύπτουμε και αυτό το μέτωπο». «Ακροδεξιοί, εθνικιστές, ομοφοβικοί και αυτοί μαζί μας». Σκεφθείτε ότι δύο φορές οι ΑΝΕΛ έχουν αρνηθεί να ψηφίσουν διατάξεις που αφορούν τα ομόφυλα ζευγάρια και δεν έχει ανοίξει ρουθούνι στο Υπουργικό Συμβούλιο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ