«Ο Ελληνας εκνεύρισε αρκετά». Η σχεδόν ξεχασμένη φράση του αντιπροέδρου των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Τόμας Στρομπλ (και γαμπρού του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) για τον Αλέξη Τσίπρα απέκτησε από την Παρασκευή νέα επικαιρότητα. Τότε, όταν πρωτοειπώθηκε, στις 14 Ιουλίου του 2015, μόλις μία ημέρα μετά τη συνθηκολόγηση του έλληνα πρωθυπουργού προ των δανειστών στις Βρυξέλλες, θεωρήθηκε ανάρμοστη έναντι ενός ηττημένου πλην μεταμελημένου πολιτικού. Προχθές Παρασκευή, αντίθετα, όταν έφτασε και στο Βερολίνο η είδηση για την παροχή μιας 13ης σύνταξης από τον κ. Τσίπρα στους χαμηλοσυνταξιούχους, η φράση ήταν στα στόματα όλων. Ο «Ελληνας», που τόλμησε να αφήσει εν αγνοία τους δανειστές για τόσο σημαντική δαπάνη, εκνεύριζε τους πάντες και ιδίως τους πολιτικούς.
Οι Γερμανοί… ξανάρχονται


Τους πάντες; Οχι ακριβώς. «Δεν εκνευρίστηκα και δεν εξεπλάγην διόλου, επειδή το περίμενα από αυτόν» λέει ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Κρίστιαν φον Στέτεν. «Οι συνάδελφοί μου στην Αθήνα με είχαν προειδοποιήσει για τον χαρακτήρα του». Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Φρεντερίκε φον Τιζενχάουζεν, αντίθετα, δεν έκρυβε την έκπληξή της στην κυβερνητική συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής. «Στο Eurogroup της Δευτέρας στην αρχή της εβδομάδαςούτε η Ελλάδα ούτε οι θεσμοί αναφέρθηκαν σε τέτοιο θέμα» είπε. Απομένει τώρα στους θεσμούς να εξετάσουν τυχόν παρεκκλίσεις από τις συμφωνίες. Αλλη πηγή του ίδιου υπουργείου διαβεβαίωνε ότι το θέμα θα έχει συνέχεια και ότι το Βερολίνο δεν θα επιτρέψει στην Αθήνα να κάνει πολιτική παροχών πίσω από την πλάτη του και με δικά του χρήματα.
Γεγονός είναι ότι το επεισόδιο αυτό κάνει πιο δύσκολη τη ζωή του κ. Σόιμπλε, ο οποίος δείχνει τώρα να χάνει τον έλεγχο και του φαινομενικά πιο πειθήνιου «υπηρέτη» του, του κ. Τσίπρα. Αυτό έρχεται να προστεθεί στη χρόνια διαμάχη του με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το ζήτημα του ελληνικού χρέους καθώς και για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, που προκαλεί περιοδικά αναταράξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Η πιο πρόσφατη από αυτές σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ορισμένα μέλη της δήλωσαν ότι θεωρούν απαρέγκλιτη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα –διαφορετικά, όπως λέει στο «Βήμα» ο κ. Βαν Στέτεν, θα πρέπει και η Γερμανία να αποχωρήσει από αυτό.
Πιο αισιόδοξος θέλει να φαίνεται ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Μίχαελ Φουξ. «Η ομάδα μας θα επιμείνει σταθερά στην παραμονή του ΔΝΤ στη ναυαγοσωστική λέμβο για την Ελλάδα μαζί με την Ευρωπαϊκή Ενωση και μετά την άνοιξη του 2017, και δη με τεχνική και οικονομική συμβολή» λέει. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα το καταφέρουμε». Ενα «κούρεμα» του χρέους για την Ελλάδα, προσθέτει, δεν θα υπάρξει, «επειδή αυτό απαγορεύεται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες (άρθρο 125, απαγόρευση του bailout)».
Οι δύο βουλευτές ήταν από τους πρώτους που ψήφισαν κατά της συμμετοχής της Γερμανίας στο πρόγραμμα. Επί κυβερνήσεων Τσίπρα ο αριθμός τους αυξήθηκε με καλπάζοντα ρυθμό –κατά την τελευταία δοκιμαστική ψηφοφορία (σχετικά με το τρίτο Μνημόνιο) τον Αύγουστο του 2015 είχε φτάσει ήδη τους 100. Το ζήτημα που θα κρίνει αν ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί περαιτέρω είναι το αν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφάσισε το Eurogroup την περασμένη Τρίτη συνάδουν με τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε από τη γερμανική Βουλή τον Αύγουστο του 2015.
Οι απόψεις είναι διχασμένες. «Συνάδουν» λέει ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Βουλής Νόρμπερτ Στίμπγκεν. Βρίσκονται, προσθέτει, μέσα στο πλαίσιο της ευελιξίας του νόμου. «Δεν συνάδουν» αντιλέγει ο κ. Φον Στέτεν. «Σε κάθε περίπτωση θα ζητήσω τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων». Η σχετική συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα παρουσία της Ανγκελα Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να είναι ταραχώδης.
«Πονοκέφαλος»


Και η ταραχή αναμένεται να αποκορυφωθεί στις αρχές του νέου έτους, σε περίπτωση που το ΔΝΤ εξαγγείλει μια μερική (οικονομική) ή και ολική (τεχνική και οικονομική) αποχώρηση από το πρόγραμμα. «Στους υπάρχοντες αμφισβητίες θα προστεθούν τουλάχιστον άλλοι πενήντα» προβλέπει ο κ. Φον Στέτεν. Η κοινοβουλευτική ομάδα θα διασπαστεί έτσι αναπόφευκτα σε ισόποσα μέρη, δεδομένου ότι διαθέτει συνολικά 300 μέλη –και αυτό εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου. «Σενάριο φρίκης» λέει ο ίδιος. «Ο Σόιμπλε θα προσπαθήσει να το παρακάμψει μέσω ενός συμβιβασμού, αποδεχόμενος είτε μόνο την τεχνική συμμετοχή του ΔΝΤ είτε ουσιαστική επιμήκυνση του χρόνου εξυπηρέτησης του χρέους». Αν δεν το καταφέρει, υπαινίσσεται απαισιόδοξα, αντίο, Χριστιανοδημοκρατία και αντίο, ευρωζώνη.

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ
Οποια και να είναι η τελική στάση του ΔΝΤ ο κ. Σόιμπλε θα συνεχίσει να χτυπάει αλύπητα τον «εκνευριστικό Ελληνα». Οχι μόνο επειδή ήθελε ανέκαθεν να τον «πετάξει» (μαζί με την Ελλάδα) από την ευρωζώνη, αλλά και επειδή δεν αποδέχεται την «αυθάδη» συμπεριφορά του, όπως στο θέμα της 13ης σύνταξης. Εναντίον του ΔΝΤ δεν μπορεί να επιχειρήσει πολλά. Επόμενο έτσι να ξεσπάει σε κάποιον του «χεριού» του, ο οποίος, παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει να θέλει να είναι «χρήσιμος ηλίθιος».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ