Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, δεν αποτελεί τη λύση για την χώρα, εκτιμά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τονίζει ότι η χώρα έχει ανάγκη από «ένα ολοκληρωμένο εθνικό πρόταγμα» από δυνάμεις «με εθνική συνείδηση ευθύνης» στις οποίες «θα πρέπει να συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού ηττηθεί και πάει στα κανονικά του επίπεδα».

«Ο δικός μας χώρος, η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ο μόνος που έχει προτείνει και μπορεί αν εγγυηθεί αυτή την συναίνεση…» προσέθεσε κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια στην συζήτηση του Προϋπολογισμού.

Αφού ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε ότι ο φετινός, υπό συζήτηση Προϋπολογισμός είναι ο δέκατος από τότε που άρχισε η κρίση και η οποία είχε επωασθεί πολλά χρόνια πριν, έστρεψε τα βέλη της σφοδρής κριτικής του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή τα όσα έπραξε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, προκαλώντας «καταστροφικού μεγέθους βλάβη» στη χώρα.

«Έχετε προκαλέσει βλάβη στον τρόπο που σκέπτεται η ελληνική κοινωνία με την υπονόμευση που κάνατε στην εθνική προσπάθεια, τώρα το πληρώνετε και εσείς πολιτικά, αλλά η χώρα έχει υποστεί πραγματική βλάβη» είπε.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι πρόκειται για την επιτομή του «Μνημόνιου 3+», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποδέχθηκε ένα Μνημονίου Νο 4, χωρίς εξασφάλιση δανεισμού και πρόνοιας μικρού επιτοκίου δανεισμού.

«Τα μεσοπρόθεσμα οφέλη θα τα δούμε, εάν τα δούμε, από τον Ιούλιο του 2018» επισήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας πάντως πως «τα δε μακροπρόθεσμα τα χάσαμε και από τις δύο πλευρές, δηλαδή και στο θέμα του χρέους και στην επιείκεια σε μέτρα».

Με τη φράση «όφελος μηδέν», ο κ. Βενιζέλος αμφισβήτησε πλήρως την απόφαση του Eurogroup ως προς το σκέλος του ελληνικού χρέους και αντιπαραβάλλοντας το PSI, είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα: «Εσείς θριαμβολογείτε για μείωση του χρέους 40 δισ. ευρώ το 2060. Ενώ, εάν κάνετε την προβολή του PSI το 2060 θα δείτε ότι το κέρδος ήταν πάνω από 1 τρισ. 300 εκατ. ευρώ».

Ως προς τους χειρισμούς στη διαπραγμάτευση, ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε τόσο στην κυβέρνηση όσο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό «πανικό», υποστηρίζοντας πως ούτε ξέρει τι ζητάει, ούτε για πότε.

«Δεν έχετε ικανότητα διαχείρισης ούτε διαπραγμάτευσης. Σας δουλεύουν δυστυχώς πλέον ψιλό γαζί, και στο πρόσωπό σας ολόκληρη τη χώρα. Η έντιμη λύση θα ήταν εκλογές αλλά δεν τολμάτε», τόνισε.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε προς τους παριστάμενους υπουργούς ότι «δουλεύετε την χώρα», ενώ ανέφερε ότι «ο κ. Τσίπρας λοιδορούσε όταν εμείς πετύχαμε την επιστροφή πλεονασμάτων».

«Μας έλεγε ότι είναι ντροπή που το κάνουμε. Εσείς τώρα μοιράζετε ψίχουλα μέσα από μια εθνική ήττα», είπε και κατέληξε με την παρατήρηση ότι οι εκλογές θα είναι μια έντιμη επιλογή, ωστόσο η κυβέρνηση δεν τολμάει ούτε να το διανοηθεί, «γιατί θέλει να παραμείνει στην εξουσία και τις καρέκλες και για αυτό και δεν έχει κανέναν φραγμό».