Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών εκφράζει την αδυναμία του να κατανοήσει την απόφαση των ελληνικών ελληνικής Δικαιοσύνης για τη μη έκδοση πέντε εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Σε τρεις διαφορετικές συνεδριάσεις, το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε την έκδοση πέντε εκ των συνολικά οκτώ στρατιωτικών που κατηγορούνται για συνέργεια στο πραξικόπημα, δεχόμενο τις αιτιάσεις τους ότι κινδυνεύει η ζωή τους και ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με βασανιστήρια σε περίπτωση έκδοσή τους στην Τουρκία. Ωστόσο, δέχθηκε την έκδοση τριών εξ αυτών.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπός του Χουσεΐν Μουφτούογλου, αναφέρεται:

«Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία για την έκδοση των οκτώ ατόμων, τα οποία απείλησαν στις 15 Ιουλίου τη ζωή τούρκων πολιτών και του αξιότιμου προέδρου της Δημοκρατίας και διέφυγαν στην Ελλάδα με παράνομο τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο, δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε την απόφαση του Εφετείου της Αθήνας που απορρίπτει την έκδοσή των πέντε φυγόδικων, ενώ την εγκρίνει για τους άλλους τρεις.

Στη διαδικασία αυτή βασική προσδοκία μας είναι η έκδοση των πραξικοπηματιών στη χώρα μας από τη σύμμαχο και γειτονική Ελλάδα, από την οποία αναμένουμε κατανόηση, καθώς στο παρελθόν έχει βιώσει και η ίδια τις αρνητικές επιπτώσεις μιας στρατιωτικής χούντας. Κατανοούμε ότι η διαδικασία έκδοσης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Θα συνεχίσουμε να την παρακολουθούμε τις εξελίξεις».