Δίχως εκπλήξεις ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017. Η κυβερνητική πλειοψηφία βγήκε αλώβητη από την ψηφοφορία με μοναδική απώλεια την απουσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδ. Μιχαηλίδη για λόγους υγείας. Άλλη μια απουσία που καταγράφηκε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν αυτή της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου. Έτσι, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας διαμορφώθηκε ως εξής: επί 298 ψηφισάντων 152 βουλευτές υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό ενώ τον καταψήφισαν 146.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. Απουσίαζαν οι βουλευτές Ανδρέας Μιχαηλίδης (ΣΥΡΙΖΑ) και Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ), οι οποίοι εξέφρασαν μεν πρόθεση ψήφου διά επιστολής, ωστόσο οι ψήφοι αυτές δεν καταμετρώνται στο αποτέλεσμα.

H διαδικασία της συζήτησης στην Ολομέλεια ολοκληρώθηκε περίπου στις 9:30 το βράδυ, με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών.

Ανάμεσα στα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση ήταν η δεύτερη αξιολόγηση και το θέμα του χρέους, οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ενίσχυση των συνταξιούχων, αλλά και το το αίτημα της ΝΔ για εκλογές.

«Ο λαός μας έδωσε, με πλατιά εμπιστοσύνη, εντολή τετραετίας και θα την εξαντλήσουμε μέχρι κεραίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στο αίτημα της ΝΔ για εκλογές. Απάντησε δε στην κριτική για τις παροχές που εξήγγειλε, λέγοντας ότι αυτό προέρχεται από την υπερκάλυψη των στόχων. «Αντί να ενεργοποιείται ο «κόφτης», ενεργοποιείται ο «δότης»», είπε.

«Το «Τσοβόλα δώστα όλα» το πλήρωσε ακριβά η χώρα κ. Τσίπρα. Αποδείξατε άλλη μία φορά πόσο ανεύθυνος είστε» δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

«Το «Τσοβόλα δώστα όλα» το πλήρωσε ακριβά η χώρα κ. Τσίπρα. Αποδείξατε άλλη μία φορά πόσο ανεύθυνος είστε» δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

«Απολογισμό ήττας» χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2017 η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε 4ο μνημόνιο. Εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό, η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για ένα «πικρό ημερολόγιο δύο χαμένων ετών».
Τα πυρά του στην συγκυβέρνηση έστρεψε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, λέγοντας: «Δεν σας σώζει τίποτα από την κατρακύλα» και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι σκοπεύει να επιβάλλει νέα πλήγματα στα δικαιώματα του λαού.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης εξαπέλυσε επίθεση στον Πάνο Καμμένο για το ταξίδι στο Καστελόριζο και χαρακτήρισε «χριστουγεννιάτικο παραμύθι» της κυβέρνησης το ότι περισσεύουν χρήματα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος είπε ότι εάν κυβερνούσε η ΝΔ «η Ελλάδα θα είχε μετατραπεί σε βίλα οργίων και τα κοράκια θα είχαν αρπάξει την πρώτη κατοικία».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη, με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργου για παροχές σε φτωχότερους και σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι «επικίνδυνη» για τη χώρα.

Σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ εξαπολύουν οι υπουργοί στις ομιλίες τους από το βήμα της Βουλής.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε την ΝΔ ότι επικοινωνεί ιδεολογικά, πολιτικά και προγραμματικά με τον κ. Σόιμπλε, καθώς και ότι συμπαρατάσσεται με το ΔΝΤ σε εργασιακά και ασφαλιστικά.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να τοποθετηθεί πρώτον αν είναι επίσημη θέση του τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος του κόμματος ότι «εμείς θα κάνουμε ό,τι ζητήσει ο Σόιμπλε και άλλα τόσα», και δεύτερον σε τι διαφωνεί με την καταβολή της 13ης σύνταξης και της απαλλαγής του ΦΠΑ στα νησιά.

Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής καταλογίζοντας της πανικό, ενώ έκανε λόγο για αλήθειες και ψέματα που αποκαλύπτονται και αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι αυτή που έχει την θέληση να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος.

Προβληματισμό προκάλεσε μεταξύ των βουλευτών μια φράση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου, η οποία ερμηνεύθηκε ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων ή ακόμα και ενός άλλου μηχανισμού (στήριξης) για το 2019 και μετά.

Αίσθηση προκάλεσε την Παρασκευή η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη σχετικά με το ΔΝΤ.

«Το ΔΝΤ συναρτά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με την προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ ή 4,5 δισ. για το έτος 2019. Προκαταβολική νομοθέτηση το Δεκέμβριο του 2016 για το έτος 2019» αποκάλυψε.

«Η θέση του Ταμείου στηρίζεται στη δικιά του εκτίμηση ότι το 2018, το 2019 και παραπέρα, η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία θα έλεγα, δεν έχει τη δυνατότητα να πιάσει το στόχο του 3,5%, όπως προβλέπει το πρόγραμμα» περιέγραψε ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «το ίδιο εργαλείο που οδηγεί το ΔΝΤ να προβλέπει πολύ χαμηλότερη δημοσιονομική επίδοση για τα έτη 2018 και 2019, οδήγησε το Ταμείο να εκτιμά ότι το 2015 ο προϋπολογισμός θα έκλεινε με έλλειμμα -0,6% ενώ έκλεισε με πλεόνασμα 0,2%. Ο προϋπολογισμός του 2016 θα έκλεινε με έλλειμμα -0,5%, ενώ φαίνεται να κλείνει με υπέρβαση 0,6% του ΑΕΠ, συνολικά με πλεόνασμα 1,1% κοκ.»

» Η ελληνική κυβέρνηση με ηρεμία, με εμπιστοσύνη, με βεβαιότητα οικοδομεί τις συμμαχίες που πρέπει να οικοδομήσει στην Ευρώπη, αξιοποιεί τα ρήγματα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών οργάνων και έχει την βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα, η τροχιά της οικονομικής ανάκαμψης θα διατηρηθεί, η οικονομία θα βγει από την ύφεση και από το πρόγραμμα όπως προβλέπεται μέσα στο 2017 και το 2018» κατέληξε.

Το προεκλογικό άρωμα που αναδίδεται από το «κοινωνικό μέρισμα» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά της αντιπολίτευσης και το θέμα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2017, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Παπαδημητρίου: Έχουμε τον πιο αναπτυξιακό προϋπολογισμό γενικής αποδοχής μετά από μια 8ετία

«Έχουμε τον πιο αναπτυξιακό προϋπολογισμό γενικής αποδοχής μετά από μια 8ετία». Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στην συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017.
Παράλληλα, ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε ότι το πρόβλημα της ελληνικής ανταγωνιστικότητας δεν είναι η φορολογία, αλλά η πρόσβαση της επιχειρηματικότητας στην χρηματοδότηση.

«Η φορολογία δεν αποτελεί καταλυτικό παράγοντα καταστροφής της ελληνικής ανταγωνιστικότητας», είπε χαρακτηριστικά, αποδίδοντας όσα του καταλογίζουν περί διαφορετικής άποψής του με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, είτε σε παρερμηνείες δηλώσεων του, είτε σε αποσπασματικές αναφορές του.

Τα υψηλά επιτόκια δανεισμού από τις τράπεζες, οι δυσκολίες στην έγκριση χρηματοδότησης, το χαμηλό ύψος δανεισμού και τα υψηλά ενέχυρα για την χορήγησή τους, αποτελούν, όπως είπε, εμπόδιο για την εξέλιξη και ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Ο υπουργός Οικονομίας, διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση προωθεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για αποτελεσματική και δικαιότερη αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, αλλά και της φορολόγησης», ενώ έδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την διευκόλυνση έναρξης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ο κ. Παπαδημητρίου έκανε επίσης λόγο για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν και είναι αναγκαίες για μια βιώσιμη ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι για αυτό όλοι έπρεπε να στηρίζουν,αντί να δυσφημούν τις προσπάθειες που γίνονται.

Καυγάς Τσακαλώτου-Οικονόμου για τις εξαγγελίες Τσίπρα

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτου, πυροδότησαν οι αναφορές του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου περί πολιτικής απάτης σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων και αναστολή του ΦΠΑ σε νησιά με αυξημένες προσφυγικές ροές.

«Θα πρέπει να ντρέπεσαι. Αυτό το ύφος αλλού, ειδικά από εσάς που έχετε κόψει δεκάδες δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους. Δεν διαβάσατε τον προϋπολογισμό. Διαβάστε πρώτα τις σελίδες του για να δείτε από πού θα εξοικονομηθούν και να επανέλθετε» του απάντησε ο κ. Τσακαλώτος.

«Καταλαβαίνω όμως τον θυμό σας, γιατί και εγώ αν είχα φύγει από το ΠΑΣΟΚ στο πρώτο μνημόνιο, γιατί ήταν δεξιό κόμμα, για να πάω στη ΔΗΜΑΡ και να καταλήξω στη ΝΔ θα είχα τον ίδιο θυμό και θα έλεγα τα ίδια. Τα συγχαρητήριά μου».

Ο κ. Οικονόμου αντέτεινε ότι η κυβέρνηση πέρσι μόνο από το ΕΚΑΣ έκοψε 200 εκ. ευρώ πιστώσεις και τώρα έρχεται να ψηφίσει περικοπές άλλων 600 εκ. ευρώ για το 2017.

Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2017 ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, τόνισε ότι στόχος είναι «να διαμορφώσουμε το σχολείο που μας επιτρέπουν οι σαφείς ενδείξεις μιας έστω δειλής αναπτυξιακής πορείας, αφήνοντας πίσω μας το σχολείο της κρίσης». Σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά μετά τα τελευταία πέντε χρόνια που αυξήθηκαν το κονδύλια για την παιδεία στα 250 εκατ. ευρώ, ενώ προανήγγειλε επέκταση της λειτουργίας του ενιαίου τύπου ολοήμερου στα δημοτικά σχολεία, ώστε να συμπεριλάβει και τα μονοθέσια, τα διθέσια και τα τριθέσια δημοτικά σχολεία.


Πυρά Φίλη κατά Μαξίμου για παρεμβάσεις της εκκλησιαστικής εξουσίας
. Λάβρος κατά «εκκλησιαστικών παραγόντων» εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Φίλης. Δεν είναι δυνατόν να υποκλινόμαστε στην εκκλησιαστική εξουσία και να αφήνουμε τη δυνατότητα στους εκκλησιαστικούς ανώτατους παράγοντες να παρεμβαίνουν στη συγκρότηση κυβερνήσεων και προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία, ανέφερε.

Επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατηγορώντας την ότι «θέλει να εξαγοράσει συνειδήσεις και κυρίως να καλλιεργήσει μόνιμα μειωμένες απαιτήσεις και κριτήρια», ενώ υποστήριξε ότι έχει κοινή πλεύση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παρά τις επιμέρους διαφορές τους.

Όπως σχολιάζουν επιτελικά στελέχη της ΝΔ, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, η επόμενη ημέρα για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εξακολουθεί να συνοψίζεται στο δίλημμα «Νέα μέτρα ή κάλπες;»

Ενδιάμεσος δρόμος, τονίζουν με έμφαση, δεν υπάρχει, συνεπώς το Μαξίμου παραμένει εγκλωβισμένο σε ένα πολιτικό αδιέξοδο που έχει ήδη καταγραφεί από τις αρχές του φθινοπώρου.

Το αδιέξοδο αυτό θα περιγράψει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αυριανή τοποθέτησή του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, αποδομώντας παράλληλα τη συμφωνία στο Eurogroup και υποδεικνύοντας τον δρόμο της κάλπης, με βασικό επιχείρημα ότι μόνο μέσα από μια «πολιτική αλλαγή» μπορεί να υπάρξει λύση στο αδιέξοδο της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει λόγο για έμπρακτη αναγνώριση των βαρών που σηκώνουν οι πιο αδύναμοι πολίττες για να βγει η χώρα από την κρίση. Ο πρωθυπουργός θα υπενθυμίσει ότι η «13η σύνταξη» αποτελεί παλαιότερη δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία υλοποιείται.

Κατά την τοποθέτησή του το Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στην απόφαση του Eurogroup ως επιτυχία της χώρας, σημειώνοντας ότι είναι ένα πρώτο, αλλά αποφασιστικό βήμα για την επιστροφή της χώρας στις αγορές και την έξοδο από την επιτροπεία.

Παράλληλα, θα σημειώσει ότι υπάρχουν μπροστά κρίσιμες προκλήσεις, τις οποίες η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, ενώ αναμένεται να επιτεθεί με σφοδρότητα κατά της ΝΔ.

Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα, Παρασκευή, στην Ολομέλεια και θα κλείσει με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθή τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.