Με την αξιολόγηση σε δραματική εκκερεμότητα και την συζήτηση για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα των επομενων ετών ανοιχτή, ο Πρωθυπουργός κατέφυγε χθες σε μία πρωτοφανή για τα δεδομένα των τελευταίων ετών παροχολογία και ανακοίνωσε: «Δέσμευση αυτής της κυβέρνησης είναι κάθε ευρώ που πλεονάζει από τους διαθέσιμους πόρους, να αναδιανέμεται στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».

Σε άλλες περιόδους, ο όρος που θα επικρατούσε θα ήταν «μονομερής ενέργεια». Οι απαιτήσεις των δανειστών μπορεί να είναι εξωπραγματικές, όμως σε πολλούς γεννήθηκε η απορία μετά το «διάγγελμα» του κ. Τσίπρα: ποιος είναι ο στόχος του σε σχέση με την πορεία της αξιολόγησης;

Αν ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να την κλείσει, είναι μάλλον ασύμβατο με μία τέτοια επιδίωξη να ανακοινώνει τα εξής:

  • προσλήψεις 5.000 νοσηλευτών και γιατρών
  • άμεση επιστροφή της 13ης σύνταξης σε όσους σήμερα εισπράττουν από 850 ευρώ και κάτω (617 εκατ. ευρώ για 1,6 εκατ. συνταξιούχους) και
  • άμεση αναστολή της αυξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Κατά την γενική αίσθηση που επικρατεί πλέον, ο κ. Τσίπρας πιεζόμενος να προχωρήσει σε ένα βήμα πολιτικά επιζήμιο και ίσως καταστροφικό, αναζητεί απεγνωσμένα κάτι, με το οποίο θα επιχειρήσει να ανακόψει την φθορά που υφίσταται. Είτε εν τέλει επιλέξει να πάει σε εκλογές ή όχι, στο επιτελείο του θεωρούν ότι στο μεγάλο εκλογικό σώμα των συνταξιούχων έχει ακόμη κάποια περιθώρια να περισώσει κάτι από την καταρρέουσα δημοτικότητά του.

Πλην όμως, η απόφαση αυτή της κυβέρνησης ανοίγει ένα νέο πεδίο εκκρεμοτήτων σε σχέση με την εκκρεμούσα αξιολόγηση και το κλίμα που θα διαμορφωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης έφερε στην μνήμη πολλών τις πρακτικές που ακολουθούσε η κυβέρνηση Παπανδρέου τους πρώτους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της τον Οκτώνριο του 2009. Τότε και ενώ οι διεθνείς πιέσεις είχαν αρχίσει να εντείνονται, η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ είχε αποφασίσει να προχωρήσει στην χορήγηση του επιδόματος αλληλεγγύης σε 2,7 εκατ. δικαιούχους, συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

Ηταν κάτι κοινωνικά δίκαιο, ήταν προεκλογική της δέσμευση όμως ήταν το απολύτως λάθος μήνυμα στην λάθος συγκυρία.

Υπό ανάλογες περιστάσεις σήμερα και δεδομένης της κατάστασης στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα παρά την τερατώδη δημοσιονομική προσαρμογή, αναμένονται οι αντιδράσεις των δανειστών έπειτα από την παροχολογία του Πρωθυπουργού.