Τη διανομή 617 εκατ. ευρώ προς χαμηλοσυνταξιούχους, εν είδει «13ης σύνταξης», καθώς και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διανέμοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την υπεραπόδοση των δημοσίων εσόδων έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.

Στην εισήγηση του προϋπολογισμού γίνεται λόγος για υπερδιπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα έναντι του μνημονιακού στόχου, στο 1,907 δισ. ευρώ έναντι στόχου 919 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει πει ότι εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, εξετάζεται η διάθεση εφάπαξ κοινωνικού μερίσματος.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι ο στόχος που τέθηκε για πρωτογενές πλεόνασμα σε 0,5% του ΑΕΠ για φέτος αποδείχθηκε ρεαλιστικός και υπερκαλύφθηκε στο διπλάσιο. «Δέσμευση είναι ότι κάθε ευρώ που πλεονάζει θα αναδιανέμεται στους αδύναμους συμπολίτες μας» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη διανομή 617 εκατ. ευρώ σε περίπου 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, με σύνταξη κάτω των 850 ευρώ, και μάλιστα με «αντισυμμετρικό τρόπο, από κάτω προς τα πάνω». Με άλλα λόγια αυτοί που έχουν μικρότερη σύνταξη θα λάβουν μεγαλύτερη ενίσχυση και εκείνοι που έχουν υψηλότερη σύνταξη θα λάβουν μικρότερη.

Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση που θα δοθεί δεν θα είναι μικρότερη των 300 ευρώ, ενώ για κάποιους συνταξιούχους με μικρές συντάξεις, το ποσό θα είναι μεγαλύτερο ακόμα και από τη σύνταξή τους.

«Στην πράξη έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε 13η σύνταξη» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και δεσμεύτηκε ότι «όσο τα περιθώρια της οικονομίας θα διευρύνονται, τόσο η στήριξη θα είναι μεγαλύτερη για αυτούς που το έχουν ανάγκη».

Το δεύτερο μέτρο που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας αφορά τη στήριξη προς τα νησιά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης και αφορά την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ η οποία έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.

«Την αύξηση θα την εφαρμόσουμε, αλλά όχι όσο οι συμπολίτες μας εκεί σηκώνουν το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης λόγω της προσφυγικής κρίσης. Και αυτό ήλθε η ώρα να το αναγνωρίσει η Ευρώπη» είπε ο πρωθυπουργός.

Στο διάγγελμά του ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης του χρέους, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική» και ως «πρώτο βήμα για επιστροφή στις αγορές και έξοδο από την επιτροπεία».

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι στόχος είναι η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «χωρίς υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις».

«Σε κάθε βήμα της Ελλάδας προς την κανονικότητα και την ανασυγκρότηση, στο μυαλό μας θα είναι πάντα η αποκατάσταση των αδικιών και η στήριξη των αδυνάτων. Αυτοί που σήκωσαν περισσότερο τα βάρη της κρίσης, θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν δικαίωμα στα οφέλη της ανάπτυξης.

»Τις μέρες αυτές διανύουμε τα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου. Με πίστη στις δυνάμεις μας, με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, θα τα καταφέρουμε. Θα βγούμε από τη κρίση και θα βγούμε όρθιοι και πιο δυνατοί» κατέληξε ο πρωθυπουργός.