Δεκτό έκανε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης το αίτημα των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων να τον συνοδεύσουν, στις 9 Ιανουαρίου, στις συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό.

Το αίτημα υποβλήθηκε από τα κόμματα που ασκούν έντονη κριτική στον πρόεδρο της Κύπρου για τους χειρισμούς του. Από την πλευρά του ο γγ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να στηρίξουν τον Ν.Αναστασιάδη στην προσπάθειά του.

Σε δηλώσεις, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι πάντοτε μιλούμε για πολυμερή. «Η παρουσία της ΕΕ είναι εκ των ων ουκ άνευ και η παρουσία των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι επιβεβλημένη, συνεπώς δεν θεωρώ ότι θα ήταν φρόνιμο να αρχίσουμε να συζητούμε με βάση άλλη αντίληψη» είπε.

Από την πλευρά του, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι δεν έχει αντίρρηση με την παρουσία της Κομισιόν ως παρατηρητή στη διάσκεψη, προσθέτοντας ότι η Ένωση θα μπορούσε να εκπροσωπηθεί από την ύπατη εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάσκεψη ενδέχεται να παραστεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μιλώντας στην εφημερίδα «New Europe», πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες, και σε ερώτηση για το ρόλο της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η ΕΕ είχε έναν παρατηρητή, τον Γκίντερ Φερχόιγκεν, πριν από 12 χρόνια, και πρόσθεσε ότι «ο εκπρόσωπος της ΕΕ μπορεί επίσης να είναι παρών κατά τη διάρκεια των προσεχών συνεδριάσεων στη Γενεύη».

Στο θέμα της σύνθεσης της διάσκεψης αναφέρθηκε και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΡΙΚ, ο κ. Άιντε σημείωσε ότι δεν χρησιμοποιείται ο όρος πενταμερής ή πολυμερής, αλλά και πως δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν περισσότερες από μια απόψεις για το θέμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να επιλυθεί.

Ανέφερε παράλληλα πως είναι απολύτως ξεκάθαρο πως στη διάσκεψη θα είναι οι Ελληνοκύπριοι, οι Τουρκοκύπριοι, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία. Βασικός παίκτης, πρόσθεσε, θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού σε αυτήν θα ανήκει η ενωμένη Κύπρος.

Σε ερώτηση ποιος θα αποφασίσει για τη σύνθεση της διάσκεψης, ο κ . Άιντε απάντησε ότι θα είναι τα Ηνωμένα Έθνη, σε διαβούλευση με τις δύο πλευρές στην Κύπρο.

Στόχος στη διάσκεψη για την Κύπρο είναι η Τουρκία να ανοίξει τα χαρτιά της για το Κυπριακό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Μιλώντας στο ΡΙΚ και σχολιάζοντας τις επιδιώξεις της Τουρκίας, ο κ. Κασουλίδης τόνισε: «Ούτε να το διανοηθούν για στρατιωτική βάση στην Κύπρο».

Όσο αφορά τα περί ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η παρούσα φάση των συνομιλιών βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους 19 μήνες.

Τόνισε πως δεν θεωρεί σωστό να αφεθούν τα πράγματα να αποτύχουν, ενώ δήλωσε ότι έχει δίκαιο η Αθήνα στη θέση για συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν πριν από τη διάσκεψη. Διευκρίνισε δε ότι η διάσκεψη για την Κύπρο, δεν είναι πενταμερής, επικαλούμενος το ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών, στο οποία αναφέρεται «η συμμετοχή των μερών, όπως απαιτείται».