Βρυξέλλες-Αποστολή

Το Κυπριακό δεν αποτελεί προϋπόθεση και προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτεμπεργκ στις δηλώσεις του πριν από την έναρξη της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που δεν αποκλείεται να έχει, στο περιθώριο, συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ώστε να συζητήσουν το ακανθώδες ζήτημα των εγγυήσεων/ασφαλείας, την πιθανή συνάντηση Αλέξη Τσίπρα – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης..

Το ζήτημα της συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών, το οποίο έχει αποκτήσει δυναμική από τον περασμένο Ιούνιο όταν και υπεγράφη Κοινή Διακήρυξη από τον κ. Στόλτεμπεργκ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, είναι αυτό στο οποίο ήταν αφιερωμένη η πρώτη συνεδρία της συνάντησης των υπουργών. Η διαμόρφωση άλλωστε του κειμένου της Διακήρυξης που θα προέκυπτε από την υπουργική Σύνοδο (στην οποία θα συμμετέχει και η Φεντερίκα Μογκερίνι εκ μέρους της ΕΕ) υπήρξε αντικείμενο σκληρότατης διαπραγμάτευσης με σκοπό την αποφυγή αμφίσημων αναφορών.

Η νέα Κοινή Διακήρυξη των δύο οργανισμών θα αφορά στην εμβάθυνση της συνεργασίας τους σε μία σειρά 7 τομέων που περιλαμβάνουν συνολικά περίπου 40 μέτρα. Οι τομείς είναι μεταξύ άλλων η κυβερνοάμυνα, οι υβριδικές απειλές, ένα κοινό πρόγραμμα ασκήσεων και η φυσικά η θαλάσσια ασφάλεια. Πρόκειται για τομέα στον οποίο η Αθήνα δίνει πολύ μεγάλη προσοχή τόσο λόγω της νατοϊκής αποστολής στο Αιγαίο (ζήτημα το οποίο δεν επρόκειτο να τεθεί στην υπουργική Σύνοδο παρά τις ενδεχόμενες τουρκικές επιθυμίες, καθώς η αποστολή θα συνεχιστεί ως έχει τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Φεβρουάριο όταν και θα συμπληρώσει ένα έτος από την έναρξή της), όσο και λόγω της συνεργα σίας ΝΑΤΟ – ΕΕ στην Κεντρική Με σόγειο (με την επιχείρηση Sea Guardian «να συμπληρώνει» την ευρωπαϊκή επιχείρηση Sophia).

Ερωτηθείς σχετικά για το κατά πόσον η μη επίλυση του Κυπριακού δυσχεραίνει τη συνεργασία ΝΑΤΟ – ΕΕ, ο κ. Στόλτεμπεργκ σημείωσε ότι «υποστηρίζει σθεναρά» τις τρέχουσες προσπάθειες για λύση. Όπως όμως σημείωσε, η Συμμαχία και η ΕΕ έχουν βρει τρόπους να συνεργάζονται ακόμη και μέσα στο δύσκολο αυτό πλαίσιο. Για αυτό πρόσθεσε ότι προφανώς και επιθυμεί την επίλυση του προβλήματος, αλλά αυτό δεν είναι προαπαιτούμενο για τη συνεργασία ΝΑΤΟ – ΕΕ.