Με ιδιαίτερη βιασύνη το Μέγαρο Μαξίμου θέλησε να εκδώσει μία επίσημη ανακοίνωση το βράδυ της Δευτέρας, προκειμένου να πανηγυρίσει την απόφαση του Eurogroup.

Οπως η απόσταση του «πρωθυπουργικού σχολίου» από την πραγματικότητα και την ίδια την ανακοίνωση του Εurogroup είναι ενδεικτική της νευρικότητας και της αγωνίας, ώστε να καλλιεργηθούν εντυπώσεις.

Για την κυβέρνηση η απόφαση της 5ης Δεκεμβρίου «αφορά την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους» και γι’ αυτό «αποτελεί μια σημαντική επιτυχία και ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα, για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση».

Για τους ευρωπαίους αξιωματούχους, η συμφωνία αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Και αναφέρεται σχετικά στην εισαγωγική παρατήρηση της ανακοίνωσης: «Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι η τεχνική συμφωνία staff-level agreement), θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και άρση των περιορισμών για τις επενδύσεις».

Σε αυτά η κυβέρνηση και το γραφείο του Πρωθυπουργού σφυρίζουν αδιάφορα από το βράδυ της Δευτέρας – και καθώς φαίνεται, κάπως έτσι θα χαράξουν και την επικοινωιακή τους πολιτική από εδώ και πέρα.

Κατά το Μέγαρο Μαξίμου, το βασικό στοιχείο της απόφασης είναι αυτό: «εξασφαλίζεται μείωση χρέους ύψους 22% του ΑΕΠ, δηλαδή, τουλάχιστον, 45 δισ. ευρώ, ενώ, παράλληλα, σταθεροποιούνται τα επιτόκια στο ευνοϊκό ύψος του 1,5% γεγονός ύψιστης σημασίας ειδικά σε μια περίοδο αβεβαιότητας αλλά και προβλέψεων για αύξηση των επιτοκίων το προσεχές διάστημα». Το ότι η «μείωση» αυτή έχει ορίζοντα το 2060 και ότι βραχυπρόθεσμα το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αυξάνεται, δεν σχολιάζεται καν…

Η μεγαλύτερη όμως αντίφαση και ένδειξη νευρικότητας εκ μέρους της κυβέρνησης εντοπίζεται στην διαχείριση του καυτού ζητήματος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Εχοντας στην ουσία δεσμευθεί για επέκτασή τους για άγνωστο διάστημα, το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε: «Η κυβέρνηση εξάλλου κράτησε στάση αρχής διατηρώντας τις διατυπωμένες θέσεις της στα εργασιακά, αλλά και τασσόμενη απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, μετά το 2018, για ακόμα δέκα χρόνια. Δεν υποχώρησε, όμως, και στις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος».

Η ανακοίνωση του eurogroup αναφέρει σε αυτό το σημείο:

«Το Εurogroup υπενθυμίζει ότι ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα έχει επιτευχθεί το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο έπειτα από την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους θεσμούς για την δημιουργία ενός μηχανισμού και τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα διασφαλίσουν την επίτευξη του στόχου».

Κατόπιν αυτών, και αφότου το Μέγαρο Μαξίμου θεώρησε ότι εξάντλησε την ακατάρριπτη επιχειρηματολογία του, έσπευσε να θέσει και το δίλημμα προς τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις:

«Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν σήμερα να αναγνωρίσουν το θετικό βήμα απομείωσης του χρέους αλλά κυρίως να πάρουν θέση στα δύο κρισιμότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης:

–Την ανάγκη για αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και στη

–Απόρριψη κάθε σκέψης για επιπλέον μέτρα λιτότητας μετά την λήξη του προγράμματος».