Στα χέρια του κρατάει ένα μαύρο, σχετικά βαρύ, κομπολόι. Σε πολλές επαφές που έχει δίνει την αίσθηση ότι τον χαλαρώνει. Εξάλλου η πίεση είναι μεγάλη αλλά σε καμία περίπτωση ο ίδιος δεν στέλνει μήνυμα χαλαρότητας. «Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε» λέει με αίσθημα αυτοκυριαρχίας, έχοντας ως συντροφιά το κομπολόι που ενισχύει την αυτοσυγκέντρωσή του. Ο ίδιος εμφανίζεται προσανατολισμένος πλήρως στον στόχο του, που δεν είναι άλλος από την εκλογική νίκη της ΝΔ, την πολιτική αλλαγή που ευαγγελίζεται.
«Ολα είναι πιθανά. Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα» φέρεται να λέει σε συνομιλητές του όταν του θέτουν το ερώτημα εάν προβλέπει πρόωρες εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν και στην πολιτική όλα είναι ρευστά και ειδικά στις σημερινές συνθήκες, ο κ. Μητσοτάκης διευκρινίζει ότι η ΝΔ είναι καθ’ όλα έτοιμη σε όλα τα επίπεδα.
«Το αίτημά μας για εκλογές είναι στο τραπέζι» τονίζει όταν του τίθεται το ερώτημα εάν έχει αλλάξει στάση το κόμμα τις τελευταίες ημέρες. Το πρόσωπό του αγριεύει όταν κάποιος εκ των συνομιλητών του θέτει προς συζήτηση το θέμα της συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης. «Ποιος τα βάζει αυτά τα θέματα; Από πού προκύπτει αυτό; Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Είναι μη θέμα. Ούτε που αξίζει να το συζητάμε» ξεκαθαρίζει ορθά – κοφτά και θυμίζει ότι η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον πολύ μεγάλη.
Παράλληλα, μιλά για την απόλυτη δυσαρμονία που παρατηρείται μεταξύ κοινωνίας και κοινοβουλευτικών συσχετισμών. «Εκλογές αμέσως ώστε να προκύψει μια νέα κυβέρνηση, με ισχυρή εντολή και ξεκάθαρο σχέδιο» σημειώνει και διευκρινίζει ότι σε αυτή την περίπτωση πιθανόν να προκύψει η δυνατότητα ευρύτερων συναινέσεων και συνεργασιών στη βάση της αλήθειας και των πραγματικών πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών.
Δεν θα στηρίξουμε νέα μέτρα


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνείται με ένταση και έμφαση ότι το κόμμα του έχει γίνει αποδέκτης μηνυμάτων από τον κύκλο των πιστωτών ή από σημαίνοντες παράγοντες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) σε Βερολίνο και Βρυξέλλες για να συναινέσει με την κυβέρνηση ή να στηρίξει νέα μέτρα.
«Στη ΝΔ βλέπουν την επόμενη κυβέρνηση με την οποία μπορούν να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν» φέρεται να λέει και αρνείται να εισέλθει σε περαιτέρω συζήτηση περί συναίνεσης ή στήριξης ενός νέου πακέτου μέτρων. «Συναίνεση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ούτε ως σενάριο σε θεωρητική συζήτηση» μεταδίδεται από την Πειραιώς, ενώ διευκρινίζεται πως ουδέποτε ζητήθηκε από την πλευρά των πιστωτών και του ΕΛΚ να απεμπολήσει το αίτημα για εκλογές.
«Οι πιστωτές γνωρίζουν τις θέσεις της ΝΔ. Τις έχουμε διατυπώσει με σαφήνεια και γνωρίζουν τι πρεσβεύουμε. Με εμάς κυβέρνηση θα υπάρχει αξιοπιστία και εμπιστοσύνη, έννοιες που δεν υπάρχουν με την παρούσα κυβέρνηση» είναι μια από τις φράσεις του.
Ο ίδιος δίνει μεγάλη βαρύτητα στο στοίχημα που έχει θέσει και το περιγράφει ως εξής: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα που θα κερδίσει τους λαϊκιστές στο δικό τους γήπεδο». Κατά τον ίδιο, αυτή δεν θα είναι μια νίκη μόνο της ΝΔ αλλά όλων των υγιών, δημιουργικών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων της χώρας.
Μένει όμως να οριστικοποιηθεί το χρονικό σημείο που θα γίνει αυτός ο εκλογικός τελικός. Οπως λέει και ο επικεφαλής του επικοινωνιακού και στρατηγικού σχεδιασμού Τάκης Θεοδωρικάκος, η ΝΔ έχει το προβάδισμα και την πολιτική και ψυχολογική υπεροχή στους πολίτες, «οι εκλογές όμως είναι εκλογές και κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η διαφορά όταν γίνουν».
Οι πιστωτές, τα νέα μέτρα και οι εκλογές


Ο χρόνος των εκλογών κατά τον κ. Μητσοτάκη εξαρτάται από το πακέτο των μέτρων που θα συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών. Η ηγεσία της ΝΔ εκτιμά ότι εάν το προϊόν της συμφωνίας είναι ένα πολύ βαρύ πακέτο που δεν δύναται να το διαχειριστεί πολιτικά η κυβέρνηση τότε ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει τη φυγή μέσω των εκλογών. Σε αυτή την περίπτωση, οι εκλογές τοποθετούνται εντός των επομένων 100 ημερών και εντός της συνταγματικής προθεσμίας που ισχύει η λίστα.
Το άλλο σενάριο είναι να υπάρξει ένα πιο ήπιο πακέτο, το οποίο θα προσπαθήσει να διαχειριστεί ο κ. Τσίπρας για να κερδίσει επιπλέον πολιτικό χρόνο. Σε αυτή την περίπτωση, οι εκλογές τοποθετούνται πιο μακριά και η ΝΔ δεν θεωρεί πως θα υπάρξει «κενό στη στρατηγική της», αλλά θα συνεχίσει την προσπάθειά της να πείσει όλο και περισσότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας για το εναλλακτικό σχέδιό της.
Ο κ. Μητσοτάκης ασπάζεται πλήρως τη θεωρία του κ. Θεοδωρικάκου και αποφεύγει να λέει ότι η ΝΔ έχει «κλειδώσει» την αυτοδυναμία, απλώς σημειώνει πως υπάρχει τάση προς τα εκεί, ενώ αναγνωρίζει ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από όλους, ηγεσία, βουλευτές, στελέχη και μέλη.
Το στοίχημα της διεύρυνσης


Οπως τονίζει, ο στόχος του είναι όχι μόνο η προσέλκυση των ψηφοφόρων της ΝΔ αλλά και η κινητοποίηση σημαντικού τμήματος της κοινωνίας που απέχει από τις εκλογές, δυνάμεων που κινούνται στον χώρο του Κέντρου, ενώ δεν διστάζει να αναφέρει ευθέως ότι το μεγάλο πρόβλημα του κόμματος εντοπίζεται στην απήχηση που έχει στις μικρές ηλικίες.
Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να αναφέρεται στη διεύρυνση της απήχησης που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση σε κεντρογενείς ψηφοφόρους, ενώ δίνει μεγάλη σημασία και στο δεξιό τμήμα του κόμματός του και κρίνει ως σημαντικό το γεγονός ότι δεν καταγράφονται απώλειες σε σχηματισμούς δεξιά της ΝΔ.
Σχετικά με τα ψηφοδέλτια η συζήτηση έχει προχωρήσει σημαντικά και θα υπάρξει ριζική ανανέωση, ενώ σε κάθε νομό θα υπάρχει τουλάχιστον ένα πρόσωπο, ίσως και δύο, ανάλογα με το μέγεθος της περιφέρειας που δεν θα προέρχονται από τη ΝΔ και θα σηματοδοτούν τη διεύρυνση του κόμματος. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων θα πέσει κατά πολύ, σε σχέση με όσα γνωρίζαμε ως τώρα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης δεν συζητά καθόλου να τεθεί όριο ηλικίας και άρα να αποκλειστούν νυν βουλευτές.
Για το μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχεται ότι θα έχει και –όχι ένα και δύο –εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Πρόσωπα που θα υπηρετήσουν μια κυβέρνηση αξιόπιστη η οποία θα προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν τη χώρα σε μια αναπτυξιακή τροχιά. Μετά τις εκλογές, υποστηρίζει η ηγετική ομάδα, είτε η ΝΔ είναι αυτοδύναμη είτε δεν είναι αυτοδύναμη, θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης δυνατής αποδοχής.
Η ηγεσία της ΝΔ έχει αρχίσει την προετοιμασία της επόμενης ημέρας και σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε υπόψη τμήματος της ομάδας των πιστωτών ο «οδικός χάρτης εξόδου» από την κρίση, η περίφημη «Συμφωνία Αλήθειας». Μάλιστα, μια εικόνα απέκτησε και ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κατά την προ ημερών επίσκεψή του στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε και συζήτησε εκτενώς με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης το προσεχές διάστημα και επ’ ευκαιρία της παρουσίας του στη Σύνοδο του ΕΛΚ, στα μέσα του μήνα, αναμένεται να συναντηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρο και αρμόδιο για θέματα ευρώ.
Ταξίδι σε Βερολίνο και Παρίσι


Το Βερολίνο ετοιμάζεται να επισκεφθεί ο κ. Μητσοτάκης περί τα τέλη Ιανουαρίου, το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει σημαντικές επαφές με την πολιτική ηγεσία της Γερμανίας και στο επίκεντρο της επίσκεψής του θα είναι η συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ. Κεντρική απόφαση του κ. Μητσοτάκη είναι να σφυρηλατήσει μια πιο στέρεη σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας μεταξύ ΝΔ και CDU. Ακόμα μία ευκαιρία για κατ’ ιδίαν συνομιλία με το σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ (θα είναι και υποψήφιος για την προεδρία της Γερμανίας) θα έχει σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη που συνεχίζει τις κινήσεις της για σύσφιγξη των σχέσεων της ΝΔ με το γερμανικό πολιτικό σύστημα. Επίσης, προγραμματίζεται και επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Παρίσι για να συναντηθεί, εκτός από τον απερχόμενο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, και με τον κεντροδεξιό υποψήφιο πρόεδρο Φρανσουά Φιγιόν.
Δίαυλο με τη νέα αμερικανική ηγεσία ανοίγει η ΝΔ που έχει το πλεονέκτημα, όπως λένε κεντρικά στελέχη της, της ιδεολογικής συγγένειας με τους Ρεπουμπλικανούς. Ο κ. Μητσοτάκης, αν και δεν σχεδιάζει αμέσως επίσκεψη στις ΗΠΑ, εν τούτοις διαμορφώνει πεδίο επικοινωνίας με το νέο σύστημα εξουσίας στον Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε την Πέμπτη με τον ελληνοαμερικανό Τζορτζ Παπαδόπουλος, επιτελικό σύμβουλο του νέου προέδρου των ΗΠΑ για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Το σχέδιο για την «αυτοδυναμία»


Με στόχο την αυτοδυναμία πορεύεται η ηγεσία της ΝΔ στηριζόμενη στα ποσοστά που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις. Η σημαντική υπεροχή της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται μη αναστρέψιμη από τον κ. Μητσοτάκη ενώ αυτή η δυναμική που καταγράφεται δίνει σήμα «σάρωσης» των βουλευτικών εδρών. Στις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, θα ισχύσει για τελευταία φορά ο εκλογικός νόμος του Κώστα Σκανδαλίδη (άλλαξε μόνο το μπόνους από 40 σε 50 επί υπουργίας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου), σύμφωνα με τον οποίο οι 250 έδρες μοιράζονται αναλογικά στα κόμματα που πιάνουν το 3% και μπαίνουν στη Βουλή.
Η ΝΔ εκτιμά ότι επικρατεί άνετα στις επτά μονοεδρικές περιφέρειες, Γρεβενών, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Σάμου και Φωκίδας. Στις διεδρικές (Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Φλώρινας, Καστοριάς, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χίου) αναμένεται να λάβουν από μία έδρα τα δύο πρώτα κόμματα. Στις τριεδρικές, όπου δίνει μεγάλο βάρος η ΝΔ, η κατανομή γίνεται ουσιαστικά με αναλογικό τρόπο, καθώς τις έδρες μοιράζονται τα τρία πρώτα κόμματα εντός του νομού, αν και το 2015 λόγω της παραδοξότητας του εκλογικού νόμου έχασε η αξιωματική αντιπολίτευση έδρες στη Ροδόπη, στην Κέρκυρα και στην Ξάνθη.
Λόγω εξομάλυνσης όμως μπορεί το τρίτο κόμμα στον νομό να απολέσει την έδρα, όπως π.χ. έγινε το 2015 στην Αρτα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει δύο έδρες (την έχασε το ΠαΣοΚ αν και τρίτο κόμμα) έναντι μίας της ΝΔ, η οποία στοχεύει να κερδίσει δύο έδρες, εκτός από την πατρίδα του Πρωθυπουργού, και στις περιφέρειες Αρκαδίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Δράμας, Κιλκίς, Ξάνθης, Ροδόπης, Χαλκιδικής, Κέρκυρας, Βοιωτίας και Λέσβου.
Επίσης, η ΝΔ αναμένει λόγω της διαδικασίας εξομάλυνσης για το μπόνους των 50 εδρών στις τετραεδρικές και πενταεδρικές (Ιωάννινα, Μεσσηνία, Φθιώτιδα, Δωδεκάνησα, Κοζάνη και Ηλεία) να κερδίσει τουλάχιστον τρεις έδρες ως πρώτο κόμμα. Υπάρχει όμως και το σενάριο να κερδίσει σε έναν νομό και τις τέσσερις έδρες, π.χ. στην Καβάλα, καθώς το σημαντικό για ένα κόμμα ώστε να εκλέξει σίγουρα έδρα σε τετραεδρική είναι να πιάσει το μέτρο, δηλαδή το 25%, ενώ στις πενταεδρικές είναι το 20%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ