Τηλεφωνική συνομιλία είχαν το μεσημέρι της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο Κυπριακό, της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό αλλά και της κλιμακούμενης επιθετικής ρητορικής εκ μέρους της γείτονος.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στη γερμανίδα καγκελάριο πως είναι πάρα πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το Προσφυγικό και δεν έκρυψε την ανησυχία του για δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας που γενικώς δυναμιτίζουν το κλίμα ηρεμίας στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η κυβέρνηση, παρότι δεν το δηλώνει επισήμως, εμφανίζεται έντονα προβληματισμένη από τη συνολική στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το τελευταίο διάστημα και τις κλιμακούμενες δηλώσεις του, με τις οποίες έχει φθάσει και σε σημείο αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης.

Πριν γίνει το τηλεφώνημα στο Βερολίνο ο Τσίπρας είχε ενημερωθεί για τις αναφορές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος. Οι σχετικές επισημάνσεις έγιναν σε απάντηση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών ύστερα από ερώτηση βουλευτή σχετικά με το καθεστώς που ισχύει για τις βραχονησίδες στο Αιγαίο. Κι αυτό ενώ έχει προηγηθεί ο ισχυρισμός του αρχηγού της κεμαλικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πως η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τη Μέρκελ και για τις εξελίξεις περί το Κυπριακό τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών και επιθυμεί μια συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν για να συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να παρέθεσε τις αντιρρήσεις της χώρας μας για τη συνέχιση των εγγυήσεων και επανέλαβε ότι από το βόρειο τμήμα του νησιού θα πρέπει να αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής.

Η τριαντάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία. Κάτι που ερμηνεύεται ως παραδοχή αμοιβαίου προβληματισμού ως προς τις «επιθετικές» δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, που σχετίζονται και με την εφαρμογή των συνθηκών του διεθνούς δικαίου.

Το τηλεφώνημα της γερμανίδας πολιτικού χθες το απόγευμα στην Αγκυρα επιβεβαιώνει τις ανησυχίες του Βερολίνου για την τακτική που ακολουθεί ο Ερντογάν το τελευταίο διάστημα και η οποία συνδέεται με τις απειλές για αθέτηση της συμφωνίας για το Προσφυγικό, ως απάντηση της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου να παγώσει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

Οσον αφορά στη διαπραγμάτευση Αθήνας-δανειστών και την διαδικασία της β’ αξιολόγησης, κατά το Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είπε κουβέντα στη γερμανίδα καγκελάριο, μολονότι η ερχόμενη Δευτέρα θα καθορίσει μέσω του Eurogroup εν πολλοίς και την ύπαρξη της πολυπόθητης πολιτικής συμφωνίας.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι αυτό «έγινε σκοπίμως και από επιλογή» καθώς οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η ελληνική πλευρά αναμένει περαιτέρω κινητικότητα για το ζήτημα μέχρι και το παρά πέντε της συνεδρίασης του Eurogroup. Αλλωστε πληροφορίες αναφέρουν για τηλεδιάσκεψη που έγινε μεταξύ Σόιμπλε, Ντράγκι, Ρέγκλινγκ και Ντεϊσελμπλούμ με αντικείμενο το ελληνικό χρέος.