Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν στο Βελιγράδι, όταν άρχισαν στην Αθήνα να φουντώνουν τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν εξ αρχής κατηγορηματικός και δεν έκανε ουδεμία δεύτερη σκέψη, μόλις πληροφορήθηκε τι συζητούν σε κάποιους κύκλους _πολιτικούς, οικονομικούς, κ.α._ στην Αθήνα και ήταν κατηγορηματικός: «Καμία συζήτηση».

Το γεγονός όμως ότι ετέθη στο δημόσιο διάλογο το σενάριο περί οικουμενικής κυβέρνησης, δεν πέρασε απαρατήρητο από την ηγεσία της Ν.Δ. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης (σ.σ. σήμερα από τη Θεσσαλονίκη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ θα θέσει και πάλι το αίτημα για πολιτική αλλαγή) συζήτησε τη σκοπιμότητα των διαρροών και την προώθηση τέτοιων σεναρίων με τον επικεφαλής του στρατηγικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού της Ν.Δ., τον Τάκη Θεοδωρικάκο που τον συνόδευε στη διήμερη περιοδεία του σε Σόφια και Βελιγράδι.

Στη διάρκεια «μίνι» σύσκεψης για την αποτίμηση της πρώτης αυτής περιοδείας σε δυο ισχυρές χώρες των Βαλκανίων, με τη συμμετοχή των κκ. Μητσοτάκη και Θεοδωρικάκου, του τομεάρχη Εξωτερικής Πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου και του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Αλεξανδρή, συζήτησαν και για τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Εκεί, όπως ήταν αναμενόμενο, συμφωνήθηκε ότι η Ν.Δ.δεν μπορεί καν να μπει σε μια τέτοια δημόσια συζήτηση περί οικουμενικής, καθώς θα γκρέμιζε τη στρατηγική μηνών, η οποία είχε σταδιακά στον άξονά της τους τελευταίους μήνες, το μήνυμα περί «πολιτικής αλλαγής».

Εξάλλου και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εδώ και πάρα πολλούς μήνες είχε διευκρινίσει ότι πολιτική αλλαγή δεν μπορεί να υπάρξει από την παρούσα Βουλή, αλλά μόνο μέσα από εκλογές. Αυτό επιβεβαιώθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο και στη σύσκεψη που έγινε _στον λεγόμενο «πρωινό καφέ»_ στα γραφεία της Ν.Δ. στην οδό Πειραιώς, το πρωί της Τετάρτης, παρουσία και του κ. Μητσοτάκη και συμφωνήθηκε ότι το κόμμα έπρεπε να εξουδετερώσει πλήρως τα σχετικά σενάρια περί οικουμενικής.

Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Βασίλης Κικίλιας ανέλαβε να ξεκαθαρίσει στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι η Ν.Δ. θέλει εκλογές, με την εξής φράση: «Αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα, οφείλει να παραιτηθεί αμέσως. Ας μην αναζητά συνενόχους. Και εν τοιαύτη περιπτώσει, από την παρούσα Βουλή άλλη κυβέρνηση δεν μπορεί να σχηματιστεί».

Η αξιωματική αντιπολίτευση θέλησε να δείξει ότι δεν διαπραγματεύεται πολιτικά το κεντρικό της αίτημα για εκλογές και διαπιστώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη λόγω και των πολλών προβλημάτων στην πορεία της διαπραγμάτευσης για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, επιμένει στην ανάγκη σχηματισμού άλλης κυβέρνησης μετά από μια εκλογική αναμέτρηση.

Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε επιβεβλημένη, καθώς άρχισε να ενισχύεται εδώ και δυο μέρες το σενάριο της οικουμενικής και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Ν.Δ. κεντρικό ρόλο σε αυτό το «πολιτικό παιχνίδι» έχει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας με μακρά κοινοβουλευτική πορεία.

Παράλληλα, η Ν.Δ. έστειλε και μήνυμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξει και τα νέα μέτρα και βεβαίως σε καμία περίπτωση ένα τέταρτο μνημόνιο που θεωρεί πολύ πιθανό. Ακόμα και εάν ζητηθεί αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη διαμηνύουν ότι η Ν.Δ. είναι αρνητική και δεν θα συναινέσει με τη στάση της.

Σε αυτό το κλίμα, και ενώ θεωρούν πολύ πιθανό το σενάριο των πρόωρων εκλογών (σ.σ.ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης είπε: «Αν δεν τα βρούνε στη διαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας θα βάλει τη φουστανέλα και θα πάμε στις εκλογές»), ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται και για νέες επισκέψεις στο εξωτερικό με πιθανούς σταθμούς το Βερολίνο και το Παρίσι. Ο στόχος είναι στη γερμανική πρωτεύουσα να συναντηθεί με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στη γαλλική πρωτεύουσα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον Φρανσουά Φιγιόν, υποψήφιος της γαλλικής κεντροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές.