Ορόσημο χαρακτήρισε το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, χωρίς να αποκλείει την σύγκληση και άλλου Eurogroup, ενώ προσδιορίζοντας το χρονικό πλαίσιο των καθοριστικών εξελίξεων που αναμένονται για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι μέχρι τον Ιανουάριο θα ξέρουμε τις λεπτομέρειες για το χρέος. Προέβλεψε δε ότι σύντομα θα πάμε στην ποσοτική χαλάρωση (QE). Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, η ελληνική οικονομία ευελπιστεί ότι τα τρία «κομμάτια» της διαπραγμάτευσης πρέπει να ενωθούν και μέχρι τον Ιανουάριοθα έχουμε την εικόνα και «θα ξέρουμε τις λεπτομέρειες για να μπορούμε να αξιολογήσουμε τις προοπτικές για την οικονομία».

Τα τρία «κομμάτια» είναι: πρώτον, η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις, η οποία, όπως σημείωσε, «είναι διαδοχική και υπάρχουν διαδοχικές προσεγγίσεις πώς θα καλύψουμε τους στόχους», δεύτερον οι δημοσιονομικοί στόχοι για μετά το 2018, «αν θα είναι 3,5% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα ή αν θα μειωθεί ή αν θα είναι για κάποια χρόνια 3,5% και για κάποια άλλα λιγότερο», και τρίτον το μείζον θέμα του χρέους.

Μάλιστα διατύπωσε νουθεσίες προς το ΔΝΤ για το θέμα του χρέους και των διακηρυγμένων θέσεών του περί αναδιάρθρωσής του: «Πρέπει να έχει το θάρρος της γνώμης του και αν πιστεύει ότι δεν πρέπει να πάρει άλλα μέτρα και δεν χρειάζεται άλλη ύφεση και συμφωνεί με τον Ομπάμα, με τον Μοσκοβισί, με τον Λιου (…) ότι το χρέος χρειάζεται να μειωθεί, τότε να μην πιέζει τον αδύνατο παίχτη, αλλά να πιέζει αυτόν που δεν θέλει να δώσει πολλά για το χρέος».

Ο υπουργός δεν δίστασε να ειρωνευτεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο κατηγορεί για απομόνωση την κυβέρνηση, ότι «τέτοια απομόνωση της ελληνικής κυβέρνησης έχω να δω από τους γάμους της Γκρέις Κέλι με τον πρίγκηπα Ρενιέ του Μονακό και της Νταϊάνα με τον πρίγκηπα Κάρολο», οι οποίοι, υπενθυμίζεται, ότι είχαν προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Επίσης, σημείωσε ότι αν υπάρχει λύση για το χρέος και μπούμε στο QEθα υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, διότι, όπως ανέφερε, όλοι κατανοούν ότι έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Δήλωσε δε επ’ αυτού αρκετά αισιόδοξος με την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει το διεθνές περιβάλλον.

Όσον αφορά την πορεία της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσακαλώτος έθεσε το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων απευθύνοντας προς τους πιστωτές την πρόταση μετά το 2018, όταν η χώρα θα είναι εκτός προγράμματος, να μειωθεί ο στόχος από το 3,5% στο 2,5% και αυτό το 1,8 δις που προκύπτει να το χρησιμοποιήσουμε για την μείωση των φόρων σε κατώτερες και μεσαίες τάξεις και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Και επειδή μερικοί λένε ότι το πρόβλημα δεν είναι το χρέος αλλά η ανταγωνιστικότητα, θα πρέπει να κοιτάξουν αυτή την πρόταση σοβαρά», υπογράμμισε. Όπως είπε μάλιστα, «επειδή έχουμε δυσκολίες σε μια χώρα που 40-50 χρόνια οι πλούσιοι πλήρωναν φόρους εθελοντικά και επειδή θέλουμε να ελαφρύνουμε τις κατώτερες τάξεις κι έχει πέσει ένα δυσανάλογο βάρος στη μεσαία τάξη, αυτό πρέπει σιγά σιγά να το ελαφρύνουμε».

Όσον αφορά την αναπτυξιακή πορεία της χώρας είπε ότι «είμαι αρκετά αισιόδοξος για την ανάπτυξη το 2017 και 2018, αλλά για να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη πρέπει να έχουμε ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο». «Να γίνει δηλαδή αυτό που από την αρχή έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Να αλλάξει το μοντέλο, να μην βασίζεται μόνο σε μεγάλα έργα, αλλά να έχουμε ένα μοντέλο πιο σοφιστικέ, πιο πλούσιο σε πρωτοβουλίες», είπε.