Απάντηση στις βολές που δέχθηκε για παρέμβαση στη διαπραγμάτευση του Κυπριακού, με αποτέλεσμα το ναυάγιο των συνομιλιών στο Μοντ Πελερέν, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Κάποιοι με «λύση» εννοούν την παράδοση. […] Με υβρίζουν γιατί δεν τολμούν ηθικά και πολιτικά να το πουν ευθέως, ότι είναι υπέρ της παραμονής και της νομιμοποίησης του παράνομου κατοχικού τουρκικού στρατού» δήλωσε την Κυριακή.

«Πολλοί θα θέλανε να δημιουργήσουν ένα ρήγμα ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα και ο πιο εύκολος δρόμος γι’ αυτό θα ήταν να υπονομεύσουν την ελληνική εξωτερική πολιτική» τόνισε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha.

Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι «η ουσία είναι ο ορισμός του Κυπριακού προβλήματος», δηλαδή «η κατοχή της Βορείου Κύπρου από τον Τουρκικό στρατό».

Και πρόσθεσε: «Εκτός κι αν κάποιοι με «λύση» εννοούν την παράδοση και εννοούν να παραμείνει ο τουρκικός στρατός κατοχής πάνω στο νησί. Ας το πούμε ευθέως. Με υβρίζουν γιατί δεν τολμούν ηθικά και πολιτικά να το πουν ευθέως, ότι είναι υπέρ της παραμονής και της νομιμοποίησης του παράνομου κατοχικού τουρκικού στρατού».

Ανέφερε ότι πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις που του είχαν κάνει την ολομέτωπη επίθεση μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, «δυνάμεις και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό, που ενοχλούνται από μία ανεξάρτητη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» και «σήμερα καλύπτονται πίσω από την τάχα μη ορθή δική μου συμπεριφορά προκειμένου να καλύψουν το στόχο τους που είναι να μείνουν οι Τούρκοι στο νησί».

«Αυτό που ενοχλεί κάποιους είναι ότι δεν στηρίζουμε οποιαδήποτε θέση λέει ότι η Τουρκία μπορεί να έχει εγγυητικά παρεμβατικά δικαιώματα στη Κύπρο, ή η Τουρκία μπορεί να διατηρήσει εσαεί τουρκικό κατοχικό στρατό» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι στο κείμενο που έδωσε στις εμπλεκόμενες πλευρές καθορίζεται με σαφήνεια ο δρόμος για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Εμείς επιμένουμε, ανέφερε, ότι πρέπει να είναι σε ένα εύλογο σύντομο χρονικό διάστημα και να υπάρχει μία ρήτρα που να δίνει μία συγκεκριμένη ημερομηνία οριστικής αποχώρησης.

Αναφέρθηκε, δε, σε δικο του κείμενο για το Κυπριακό, στο οποίο σημειώνει ότι πρέπει να καταργηθούν οι εγγυήσεις και προτείνει ένα σύμφωνο συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στην Τουρκία, την Κύπρο και στην Ελλάδα, στο οποίο όμως δεν θα προβλέπονται παρεμβατικά δικαιώματα.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αναμείχθηκε καθόλου στα πέντε στάδια της διαπραγμάτευσης και ότι ο ίδιος αρνήθηκε ακόμη και να εκφέρει την άποψή του στην κυπριακή κυβέρνηση σχετικά με αυτά.

«Η επίθεση που δέχτηκα δημόσια ξεκίνησε όταν εμείς αρνηθήκαμε να πάμε να συζητήσουμε στην Ελβετία το εδαφικό» υποστήριξε.

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι βρίσκεται «απόλυτα» στην ίδια γραμμή με τον πρωθυπουργό, ενώ επισήμανε ότι δεν υπάρχει δήλωση του κ. Αναστασιάδη σχετικά με τις εγγυήσεις «που να είναι διαφορετική από αυτές του υπουργού Εξωτερικών και πολύ περισσότεροτου πρωθυπουργού της Ελλάδας».

Αναφορικά με τη στάση της ΕΕστο Κυπριακό σημείωσε ότι η Ευρώπη μέχρι σήμερα υποστηρίζει την κυπριακή κυβέρνηση στις προσπάθειες που κάνει για λύση, αλλά εξήγησε ότι υπάρχουν και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που ανησυχούν για τη δυνατότητα του βέτο που θα μπορεί να αποκτήσει έμμεσα η Τουρκία μέσω των Τουρκοκυπρίωνστη δομή της κυπριακής δημοκρατίας.

Λόγος για τον οποίο, όπως είπε, ο ίδιος επιμένει «ότι πρέπει να δοθεί το μέγιστο των δικαιωμάτων στους Τ/Κ, ώστε να ξεκόψουν από την Αγκυρα και την καθοδήγησή της και επιτέλους να επανέλθουμε σε μία ενιαία ενωμένη Κύπρο».

Σχετικά με τις δηλώσεις συμβούλου του Ερντογάν περί προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι πρόκειται ενδεχομένως περί εκφοβισμού των Ελληνοκυπρίων προκειμένου να ψηφίσουν οποιαδήποτε λύση.

«Αλλά η λύση» πρόσθεσε «είναι μία και μοναδική: η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της Κύπρου. Εγώ θέλω να δώσουμε μία αίσθηση ασφάλειας στους Τουρκοκύπριους ότι αυτή είναι η πατρίδα τους, το νησί τους και ότι μπορούν να ονειρεύονται και να έχουν προσμονές για τα παιδιά τους και ταυτόχρονα οι Ελληνοκύπριοι να νοιώθουν ασφαλείς να μην ανοίγουν τα παράθυρα των σπιτιών τους και να βλέπουν απέναντι τουρκικές σημαίες και τουρκικό στρατό».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης και στη στάση του ΟΗΕ υπογραμμίζοντας ότι «οφείλει να υπερασπίζεται τη γραμμή ΟΗΕ και όχι της Αγκυρας».

Για τις δηλώσεις Ράμα

Ερωτηθείς σχετικά με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στο πακέτο των συνομιλιών για την επίλυση των υφιστάμενων θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας πριν από την έναρξη της ενταξιακής της διαδικασίαςστην ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα να ανταποκριθούν οι Αλβανοί περισσότερο και καλύτερα στο επόμενο διάστημα στις απαιτήσεις της ενταξιακής τους πορείας.

«Προσωπικά», όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, «θέλω την Αλβανία στην ΕΕ», καθώς «μια πιο εκδημοκρατισμένη Αλβανία και με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά θα είναι και ένας καλός γείτονας».

Ο κ. Κοτζιάς, ερωτώμενος σχετικά, αναφέρθηκε, επίσης, στο δεύτερο κόμμα που συμμετέχει στην αλβανική κυβέρνηση το κόμμα των Τσάμηδων, το οποίο «έχει επιστρέψει σε ακραίους εθνικισμούς και σε μεγάλες μυθολογίες».

«Οι γείτονες λένε λόγια» είπε χαρακτηριστικά. «Αυτά τα λόγια τα επαναλαμβάνανε και στο παρελθόν, αλλά υπήρχαν υποχωρήσεις από ελληνικής πλευράς. Εγώ δεν θέλω να ανοίξω δημόσια συζήτηση -το είπα και στη Βουλή- αλλά όταν λένε ότι για πρώτη φορά οι Τσάμηδες έβαλαν ζήτημα, υπάρχουν κυβερνήσεις οι οποίες έχουν συμφωνήσει πάνω σε αυτότο ζήτημα στο παρελθόν. Λένε ψέματα. Απλώς στην Ελλάδα λησμονούν γρήγορα και πάνω σε αυτό στηρίζονται οι επιθετικότητες κάποιων πολιτικών» τόνισε.

«Θα θυμίσω απλώς ότι το 1991-92 και το 95 γίνανε συμβιβασμοί όχι σωστοί. Εμείς δεν έχουμε κάνει κανέναν συμβιβασμό που να στρέφεται σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και Πολιτείας» επισήμανε.