«Κόφτη 2» σε κύριες συντάξεις και αφορολόγητο απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, την ώρα που Αθήνα και Βρυξέλλες δηλώνουν ότι βρίσκονται στο «παρά ένα» της συμφωνίας. Αν δεν συμβεί όμως αυτό, «τότε η χώρα οδηγείται στα βράχια, η οικονομία θα σκάσει», διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση κυβερνητικές πηγές.
Η καινούργια εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις είναι ότι το Ταμείο δέχεται να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα ακόμη και με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, το οποίο θα υποχωρεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Προϋπόθεση η Ελλάδα να νομοθετήσει άμεσα μέτρα για το 2018, τα οποία θα περιλαμβάνουν την περικοπή υφιστάμενων συντάξεων αλλά και του αφορολογήτου κάτω από τα σημερινά επίπεδα των 8.600 ευρώ.
Με αυτόν τον τρόπο, το ΔΝΤ μεταφέρει το πρόβλημα στην κυβέρνηση, η οποία πόνταρε στην επιμονή του για να δεχθεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα το πλεόνασμα του 2018 και να υπάρξει χαλάρωση της λιτότητας.
Σύμφωνα με πηγή των θεσμών, «ακόμη κι αν συμβεί ένα θαύμα και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 υποχωρήσει μετά από διαβουλεύσεις από το 3,5% στο 2,5% του ΑΕΠ, το ΔΝΤ θα εξακολουθεί να θέλει μέτρα κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ, καθώς βλέπει ακόμη τρύπα στη χρηματοδότηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης για το 2018». Η ίδια πηγή εκτιμά ότι η διαφωνία Ευρωπαίων – ΔΝΤ θα οδηγήσει σε παράταση της διαπραγμάτευσης το 2017.
«Τα έχουμε βρει»


Εντελώς διαφορετική εικόνα μεταφέρουν παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Μεγάρου Μαξίμου λίγο προτού έλθουν στην Αθήνα (αύριο) ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και το Νο 2 της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ για ομιλίες και επαφές.

«Είμαστε στο παρά πέντε για συμφωνία, ακόμη και για τα μεγάλα θέματα»
φέρεται να εκμυστηρεύθηκε σε συνεργάτες του ο επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο. Γνώστης των διαπραγματεύσεων από την ίδια πλευρά λέει στο «Βήμα» ότι «στο Hilton ήταν εμφανές ότι οι υπουργοί είχαν εντολή από τον Πρωθυπουργό να κλείσουν τη συμφωνία» και προσθέτει ότι «δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια, αν εξαιρέσει κανείς το ΔΝΤ».
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, πηγές του Μαξίμου επιβεβαιώνουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα κείμενο συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Οι διαφορές έχουν περιοριστεί στα Εργασιακά, όπου το ΔΝΤ ζητάει απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, ενώ η Κομισιόν δέχεται εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δηλαδή συλλογικές διαπραγματεύσεις και διαιτητικές αποφάσεις για μεγάλο αριθμό απολύσεων. Το ΔΝΤ θέλει να νομοθετηθεί από τώρα το νέο όριο των απολύσεων» λέει κυβερνητικός παράγοντας.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι στα δημοσιονομικά διαφορές παραμένουν μόνον για το 2019 και το 2020, επιβεβαιώνοντας τη θέση των στελεχών της Κομισιόν ότι και για εκείνους το 2018 «έχει σχεδόν κλείσει». Οσο για το «αγκάθι» των ενεργειακών, στο Μαξίμου πιστεύουν ότι «ως την Κυριακή το βράδυ θα διευθετηθεί».
Τη Δευτέρα συνεδριάζει το Euro Working Group και στις 5 Δεκεμβρίου ακολουθεί το Eurogroup που θα μπορούσε να επισφραγίσει την τεχνική συμφωνία και να εγκρίνει την τμηματική εκταμίευση, με προαπαιτούμενα, μιας δόσης τουλάχιστον 6,1 δισ. ευρώ. Αν υλοποιηθεί αυτή η εκδοχή, παρότι το ΔΝΤ θα παραμένει εκτός ή σε ρόλο ενισχυμένου συμβούλου, η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή πάνω από 10 νομοσχέδια. Ανάμεσά τους το Μεσοπρόθεσμο, με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ την τριετία 2018-2020, και το πακέτο των Εργασιακών, θέματα τα οποία απορρίπτονται (επί του παρόντος) από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Εφη Αχτσιόγλου.
Προβληματισμός


Αρκεί η συμφωνία μόνο με τους Ευρωπαίους για την κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία; Κάποιοι εκφράζουν προβληματισμό… Η βασική ανησυχία είναι ότι αν υπάρξει άλλο ένα «μπάλωμα» και το ΔΝΤ μείνει πάλι εκτός, όπως συνέβη τον Μάιο, τότε τίθενται σε κίνδυνο μια σειρά από πράγματα: από την ποσοτική χαλάρωση (QE), ως την εμπέδωση της εμπιστοσύνης για επενδύσεις και ανάπτυξη και την ευκαιρία της χώρας για μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.
Αυτό εξηγεί και την αγωνία της κυβέρνησης να γίνει άμεσα το αναβληθέν Washington Group ώστε να καταλήξουν όσο γίνεται πιο γρήγορα ΔΝΤ και Γερμανία στον τελικό «λογαριασμό» για τα δημοσιονομικά μέτρα και την ελάφρυνση χρέους. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να καθαρίσει το τοπίο και θα διευκόλυνε το Μαξίμου να λάβει την απόφαση αν αξίζει τον κόπο να ανέβει την ανηφόρα.
Από την άλλη, είναι βέβαιο ότι τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα, αν το Ταμείο «τα σπάσει» με τους Ευρωπαίους και δημοσιεύσει μια πολύ αρνητική για την Ελλάδα Εκθεση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) τον Δεκέμβριο. Μια τέτοια εξέλιξη θα «αδρανοποιούσε» στα μάτια των αγορών ακόμη και τις ευεργετικές συνέπειες από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ
«Εχουμε έτοιμα κάποια πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστούν, για το 2018, όταν το πρόγραμμα τελειώσει» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανοίγοντας παράθυρο για «κάτι παραπάνω» για το χρέος αν υπάρξει συμφωνία. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Χουλιαράκης τόνισε ότι η προσδοκία της κυβέρνησης είναι εκτός από τα βραχυπρόθεσμα «να συζητηθούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση χρέους στο επόμενο Eurogroup».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ