Βεβαίως και είναι εφικτή η πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι τα μόνα «αγκάθια» που έχουν απομείνει είναι τα εργασιακά και το δημοσιονομικό, στα οποία γίνονται εντατικές συζητήσεις.

Όπως τονίζουν σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα, αυτά θα αποσαφηνιστούν στο Eurogroup, εφόσον υπάρξει πολιτική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση. Ήδη έχουν κατατεθεί και θα έχουν ψηφιστεί μέχρι τότε τα δυο «πακέτα» με τα προαπαιτούμενα μέτρα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ενώ πιθανόν και άλλα νομοσχέδια θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το να υπάρξει πολιτική συμφωνία σημαίνει από την πλευρά της κυβέρνησης να έρθουν τα prioractions. Εφόσον υπάρξει πολιτική συμφωνία θα γίνει ό,τι και με τη συμφωνία του περασμένου Μαΐου, εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, θυμίζοντας ότι υπήρξε η συμφωνία του Eurogroup (του Μαίου) και ακολούθησε η ψήφιση των προαπαιτούμενων και η τμηματική καταβολή των δόσεων προς την Ελλάδα.

Όσον αφορά το χρέος σημείωναν ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης έχουν σχεδόν γραφτεί ήδη, ενώ υπάρχει πιθανότητα να συζητηθούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Τα βραχυπρόθεσμα που θα συζητηθούν στις 5 Δεκεμβρίου έχουν ιδιαιτέρως θετικό πρόσημο για την Ελλάδα, τόνιζαν, ενώ σχετικά με το θέμα των εκλογών υπογράμμιζαν ότι αυτό που περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το τι ακριβώς θα συνέβαινε στην χώρα αν έκανε αποδεκτό το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη για εκλογές.

Για εμάς ισχύει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019, το είπε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, ανέφεραν σχετικά οι κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας: Θα ήταν καλό να ερωτηθεί ο κ. Μητσοτάκης αν θα ήθελε να παραιτηθεί αύριο ο πρωθυπουργός και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές εν μέσω διαπραγμάτευσης, για να δούμε τι είναι αυτό που εννοεί όταν λέει «να φύγουν το συντομότερο δυνατό διότι κάνουν κακό στη χώρα».