Βερολίνο, Ανταπόκριση

Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν. Η πρόθεση των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών να εφαρμόσουν το σε μια πιο «ανθρώπινη» εκδοχή το αυστραλιανό μοντέλο στη μεταχείριση των προσφύγων είναι ανεφάρμοστο. Γι αυτό και θα μείνει στα χαρτιά.

Σύμφωνα με την πρόταση που παρουσίασε το προεδρείο του κόμματος για το επικείμενο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών οι πρόσφυγες που φτάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος με τη βοήθεια διακινητών θα πρέπει να επιστρέφονται πάραυτα στους τόπους καταγωγής τους, ή τις χώρες εκκίνησής τους.

Στο κείμενο γίνεται λόγος μόνο για επιστροφή τους στη βόρειοαφρικανική ακτή, από τα συμφραζόμενα όμως προκύπτει, ότι τα μέτρα αφορούν όλες τις μεσογειακές ακτές, συμπεριλαμβανομένης και της τουρκικής. Ταυτόχρονα προβλέπεται η κατασκευή συνοριακών «διαμετακομιστικών ζωνών» στις οποίες οι αιτούντες θα πρέπει να περιμένουν την έκβαση της αίτησής τους.

«Δεν υπάρχει νομικό πάτημα για την επιστροφή προσφύγων που τους βοήθησαν διακινητές» λέει γερμανός διπλωμάτης. «Τόσο το διεθνές δίκαιο, όσο και το γερμανικό σύνταγμα απαγορεύουν τέτοια μέτρα». Αυτά, προσθέτει, προτείνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2017, στις οποίες, ως αναμένεται, το προσφυγικό θα αποτελέσει κυρίαρχο θέμα.

Στην πρόταση των Χριστιανοδημοκρατών δεν γίνεται κατευθείαν αναφορά στο αυστραλιανό μοντέλο, πολλοί αναλυτές στο Βερολίνο συμφωνούν όμως, ότι διέπεται πλήρως από την «λογική» του. Η αυστραλιανή κυβέρνηση, ως γνωστό, «εξορίζει» τους «παράνομους» πρόσφυγες σε ένα νησί (Νάουρου) του ειρηνικού ωκεανού, όπου τους κρατά υπό απάνθρωπες συνθήκες.

Κάτι παρόμοιο σημαίνουν και οι διαμετακομιστικές ζώνες, οι οποίες, στην περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου, θα μπορούσαν να κατασκευαστούν σε ελληνικό νησί κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Σχετική πρόταση είχε κάνει προ μηνών ο αυστριακός υπουργός εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος είχε ονοματίσει αρχικά τη Λέσβο και αργότερα ένα «αραιοκατοικημένο» νησί. «Ο Κουρτς επιχειρεί να ξεπεράσει τους Ακροδεξιούς σε ξενοφοβία, για να σταματήσει την προέλασή τους στην Αυστρία» κρίνει ο διπλωμάτης.

Παρόμοιο σχέδιο έχουν τώρα και οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες, παρόλο που αυτό, όπως αναφέρθηκε ήδη, είναι παράνομο.