Κάτι αρχίζει να κινείται ξανά στην Κεντροαριστερά έπειτα από την παγωμάρα που επέφερε το ναυάγιο του διαλόγου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το Ποτάμι.

Την Δευτέρα, οι εκπρόσωποι των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, που μετέχουν στην ΔΗΣΥ διαφοροποιήθηκαν από την Φώφη Γεννηματά και ζήτησαν να προχωρήσει άμεσα ο χώρος στη δημιουργία νέου ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης, με συνέδριο και εκλογή αρχηγού από τη βάση.

Να θυμήσουμε ότι η κυρία Γεννηματά έχει καλέσει όσες δυνάμεις του χώρου ενδιαφέρονται, να μπουν στα υφιστάμενα όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπό την δικής της ηγεσία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους προσπαθώντας να κρατήσουν ζωντανή τη συζήτηση για τη συνένωση όλων των δυνάμεων του χώρου και για την μεγαλύτερη δυνατή διεύρυνση της παράταξης.

Το έκαναν για τη δήλωση «μας χωρίζει άβυσσος από τη ΝΔ», με την επιμονή τους για ευρύτερο ιδρυτικό συνέδριο ή με τις χωριστές συναντήσεις τους με τις άλλες Κινήσεις του χώρου.

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, στην κοινή συνεδρίαση των Κεντρικών Επιτροπών των κομμάτων και φορέων που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Νίκος Διακουλάκης εκ μέρους των Κινήσεων, επισήμανε ότι «πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες και να συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες διεύρυνσης της, παρά τις δυσχέρειες και την αποτυχία της τελευταίας πρωτοβουλίας με το Ποτάμι. Όχι μόνο δεν πρέπει για κανένα λόγο να εγκαταλείψουμε το δύσκολο αυτό εγχείρημα, αλλά επιβάλλεται να πάρουμε νέες πρωτοβουλίες προς όλες τις κατευθύνσεις με τρόπο που να φέρουμε όλους προ των ευθυνών τους, υπηρετώντας με συνέπεια τη θέση που επίσης περιέχεται στην απόφαση μας της 4ης Οκτωβρίου, ότι η «δημιουργία ενός αυτόνομου, ενιαίου και ισχυρού φορέα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική και οικονομική ανόρθωση της χώρας και την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια»».

Την Δευτέρα, έπειτα από τη συνάντηση τους με μέλη της πρωτοβουλίας η «Επόμενη Ελλάδα», εξέδωσαν ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι «στη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι στην κρίσιμη αυτή φάση για τη χώρα και των αδιεξόδων της κυβερνητικής πολιτικής, τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων και όχι η διαιώνιση των ατερμόνων συζητήσεων. Αποφάσεων που θα οδηγήσουν, με την άμεση και ενεργή συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών, στη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης με την οργάνωση ενός ανοιχτού, δημοκρατικού συνεδρίου και με την εκλογή ηγεσίας από τη βάση».
Στη συνάντηση συμμετείχαν από τις Κινήσεις Πολιτών οι: Νίκος Διακουλάκης, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Γιάννης Τούντας και από την Επόμενη Ελλάδα οι: Αριστείδης Μπουρδάρας, Γιάννης Ραγκούσης, Πέτρος Σφηκάκης.
Σε αυτά πρέπει να συνυπολογίσει κανένας:
Την δυσκολία του Σταύρου Θεοδωράκη έπειτα από την ανεξαρτητοποίηση της Κατερίνας Μάρκου -πρόκειται για την τρίτη απώλεια βουλευτή του Ποταμιού μετά τους Χάρη Θεοχάρη και Ιάσονα Φωτήλα που μένει με 8 βουλευτές – και την έντονη φημολογία για φλερτ του Ιλχάν Αχμέτ με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Την αναθέρμανση των συζητήσεων μεταξύ προβεβλημένων προσώπων του ευρύτερου χώρου για τη δημιουργία νέου φορέα, με καθαρή άποψη και στρατηγική για τον μέλλον της παράταξης, χωρίς αποκλεισμό του ΠαΣοΚ.
Την κίνηση των υδάτων που προκαλούν εκ των πραγμάτων εκδηλώσεις, όπως η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παγουλάτου «Το νησί που φεύγει, 121+1 κείμενα για την κρίση» (εκδόσεις Παπαδόπουλος), με ομιλητές τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Σταύρο Θεοδωράκη, Ευάγγελο Βενιζέλο και Χρήστο Χωμενίδη. Η παρουσία του κ. Βενιζέλου στο ίδιο πάνελ με τον αρχηγό της ΝΔ προκάλεσε αμηχανία στην Χαρ. Τρικούπη.
Και η σημερινή κοινή εκδήλωση του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, της Αννας Διαμαντοπούλου και του Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, του Ευάγγελου Βενιζέλου, στις 6.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο Royal Olympic, προς τιμή του καθηγητή Κωνσταντίνου Μαν. Σοφούλη. Στο πάνελ συμμετέχουν οι Θανάσης Βακάλης, Πρόεδρος του Αγροτικού συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita – Mέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Τραπέζης και του Δ.Σ. του ΣΕΒ, Κώστας Καλτσάς, Σχολικός Σύμβουλος, ειδικός σε θέματα τεχνικής εκπαίδευσης. Μέλος της Επιτροπής: «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για ΠΑΙΔΕΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ» (ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α.), Ιωάννης Καρακάσης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τομέας Βιοτεχνολογίας και εφαρμοσμένης βιολογίας, Έφη Τσακαλίδου, Καθηγήτρια Βιοχημείας Τροφίμων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το πάνελ συντονίζει ο Χρήστος Δερβένης, Αντιπρόεδρος του Κύκλου Ιδεών .
Η σχέση της κυρίας Διαμαντοπούλου και του κ. Βενιζέλου πέρασε δύσκολες στιγμές μετά τις εκλογές του 2012, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει αποκατασταθεί πλήρως, με αποτέλεσμα να υπάρχει εδώ και καιρό συνεργασία μεταξύ των δύο think tanks.